Членките на ЕС, които не са в НАТО: Нахлуе ли Русия в Украйна, всички влизаме в Алианса

„Неутралността вече не е издръжлива политика в Европа на 21 век“
8 яну 2022 14:11, Елка Василева
667
Членките на ЕС, които не са в НАТО: Нахлуе ли Русия в Украйна, всички влизаме в Алианса
Владимир Путин и Саули Ниинистьо. Снимка: архив, БГНЕС

Може и да сте пропуснали новогодишното обръщение на президента на Финландия. Това е разбираемо, но жалко, защото Саули Ниинистьо каза някои забележителни неща. Речта му трябва да даде идея на Европейския съюз, която да бъде обсъждана не само в Брюксел, но особено в столиците на Швеция, Австрия, Ирландия, Кипър и Малта.

Всички тези шест държави принадлежат към ЕС, но иначе са официално необвързани, което означава, че не са членове на НАТО - трансатлантическия съюз, който поддържаше мира по време на Студената война и в момента трябва да измисли как ще реагира на евентуална подновена инвазия на Украйна от Русия, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Още по темата

Идеята, вдъхновена от коментарите на Ниинистьо, е следната: всичките шест неутрални държави, като се свържат с ЕС и НАТО, трябва да обърнат ултиматума, предложен от руския президент Владимир Путин на Запада, с главата надолу. Той на практика изиска НАТО да спре да се разширява завинаги, в противен случай ще атакува. Вместо това финландците, шведите, австрийците, ирландците, малтийците и кипърците трябва да обяснят, че ако той атакува, те ще се присъединят към НАТО.

Ниинистьо, разбира се, почти не стигна толкова далеч. По дипломатичния си начин той просто напомни на финландците, че тяхното „пространство за маневриране и свобода на избор включват също възможността за военно обединяване и кандидатстване за членство в НАТО, ако ние самите решим така“.

Тази свобода на избор е точно това, което Путин иска да откаже на страни като Украйна, Молдова или Грузия.

През думите на Ниинистьо наднича новото и добре дошло усещане за финландска увереност и съдба. След Втората световна война Финландия се обяви за необвързана в двустранно споразумение със Съветския съюз. Това бе прагматичен, но донякъде отчаян опит да запази суверенитета си в близост до този огромен комунистически побойник. Западните германци и други приложиха унижаващия термин „финландизация“ към този процес на преклонение в замяна на номинална независимост.

Останалите пет неутрални държави от ЕС имат различна история.

Историята на Австрия е най-близка до тази на Финландия: тя се обяви за необвързана през 50-те години на миналия век, за да сложи край на окупацията на съюзническите победители във Втората световна война, включително Съветския съюз, който постави австрийския неутралитет като условие за изтеглянето си. Въпреки това, мълчаливият бизнес модел на Австрия в днешно време се основава на сравнително приятелско отношение към Москва. Ако Путин се превърне в непредвидима заплаха, това положение вече няма да е стабилно.

Тази динамика е още по-изразена в Кипър. Тя привлече толкова много пари от руските олигарси, че понякога се нарича „руската банкова сметка в ЕС“. Но освен това нищо няма да попречи на членството на Кипър в НАТО. Островът се оспорва между гръцкоговорящия юг (който е в ЕС) и етнически турския север (който е признат само от Турция). Но и Гърция, и Турция вече са в НАТО. Кипърското членство в алианса всъщност може да стабилизира кипящия конфликт на острова.

Същата логика важи и за друг разделен остров. Частта от Ирландия, която принадлежи на Великобритания, вече не е в ЕС, но все още е в НАТО. Ситуацията в републиката е обратна. Но никой не се съмнява, че симпатиите на Ирландия в конфликт с Русия ще бъдат на Запад. И страната вече няма нужда да доказва, че нейната външна политика е независима от британците, което беше една от причините да не се присъедини отдавна към клуба.

Сред шестте държави от ЕС традицията на неутралитет е най-силна в Швеция, където е заложена в представите за национална идентичност, както в Швейцария (която не е в ЕС). След като загуби война от Русия преди повече от два века, Швеция отстъпи Финландия на Руската империя. Оттогава нататък тя вижда съдбата си в необвързаността, чувствайки се относително в безопасност зад буфера на Финландия.

И все пак двете северни нации днес виждат света по сходен начин. Ако Русия стане по-агресивна в Балтийско море, и двете ще бъдат на първа линия. Преди всичко и двете имат интерес — както и целият ЕС — да изпратят съобщение до Путин: Не приемаме вашия опит за завръщане към правото на силата и сферите на влияние; няма да позволим на великите сили отново да решават помежду си съдбата на по-малките нации.

В Европа от 21-ви век неутралитетът вече не е жизнеспособен raison d’etat (с възможното изключение на Швейцария, но това е друга история). Стратегията за необвързаност предполага, че потенциално враждебни участници спазват правила, първото от които е, че няма да атакуват неутрални нации. Путин изглежда възнамерява да докаже отново, че пренебрегва подобни норми.

Ниинистьо посочи това, като цитира Хенри Кисинджър: „Когато мирът, замислен като избягване на война, е основна цел .., международната система е на милостта на най-безмилостния член на международната общност."

В днешния контекст: Ако поставите неутралността над всичко друго, вие поставяте всички нас на милостта на Путин.

Ако Путин приеме намека и отстъпи (засега) в Украйна, неутралните страни винаги могат да изчакат. Но в дългосрочен план тяхното членство в НАТО така или иначе има смисъл.

ЕС отдавна е разочарован, че има толкова малко влияние в геополитиката. И отдавна е в противоречие със САЩ относно това дали и как да се изгради „европейска армия“, без да се объркват или компрометират командните структури на НАТО.

Приемането на всички страни от ЕС в НАТО може частично да реши и двата проблема. Европейците ще се превърнат в единен, повече или по-малко съгласуван блок в рамките на Западния алианс. В резултат и ЕС, и Западът ще бъдат по-силни.

Всъщност този път може да е единственият начин Европа да запази мястото си на масата на великите сили и да бъде взета на сериозно – дори и от безскрупулни тирани като Путин.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion. Преди това е бил главен редактор на Handelsblatt Global и редовен кореспондент на The Economist.

Още подобни анализи четете на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още по темата: украйнанатоРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
9
 
18
 
! Отговори
Руската трупа преди 2 години
пак се опитва да гастролира из форума, но не й се удава. Lool
398
4
 
5
 
! Отговори
ПРИКАЗ: преди 2 години
Наградить Джозефа Байдена орденом дружбы народов с вручением награды в Кремле и присвоить звание генерал-майор. По заслуги роста величия России! :):):)
397
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гореща новина "Реално погледнато Рейгън измами Горбачов че ако се изтеглят от ГДР НАТО няма да се разширява." Това е фейк нюз разпорстраняван от Путин, за да си оправдава военните агресии към съседите си. Горбачов многократно е потвръждавал, че по време на преговорите, в които е участвал, въпросът с разширяването на НАТО въобще не е стоял.
396
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 517 " Адмирал Кузнецов .... два Циркона ... обкакались" Това горе долу описва руската ситуация.
395
19
 
13
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Не обичам руснаците ама как биха реагирали САЩ ако Куба подпише военен договор с Путин за взаимопомощ ! Както е било при Караибската криза...Реално погледнато Рейгън измами Горбачов че ако се изтеглят от ГДР НАТО няма да се разширява. Разшири се и още как...
394
12
 
15
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Само да добавя още една положителна черта на тавагишч Адмирал Кузя - овенната електроника, която все още е ЛАМПОВА (диоди, триоди, пентоди, тример потенциометри и пр.) Този вид "електроника" е ползвана от САЩ и Япония в началото на ВСВ, а пожарните ЗИЛове на борда наред със заводския коминен дим, бяха най-голямата атракция на паравоз Кузю.
393
13
 
15
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 517 ---- Колега, знаете ли къде се намира в момента SS Кузя и каква беля му дойде до главата по време на ремонт ? За малко не утанул, но това е характерно за постсъветската техническа мисъл. Ех, де да можеха пожарните да летят... Със сигурност биха потопили някой и друг щатски самолетоносач. И за френските Мистрали не му се отвори парашута на джуджето, за да викат: Это, вижте, имаме и ние модерни и съвременни карабля. Ташакларандъ са рашките и за смях пред Света.
392
16
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Путин е смешен! Спомням си ,когато турците треснаха руския самолет, и Кремълското Жуже подскачаше и се набираше, как щяло да има "отговор"! Ердоган му отговори, че това са детинщини! Отиде в Москва , заговори му за цифри, и и Путин-чо...клекна! На всичкото отгоре,Газпром хвърли един милиард отгоре, за да му прекара Турски поток! Кремълското Жуже отдавна се е компрометирано! Тия напъни с войските, са по-скоро да плаши руснаците че ще им спретне война, ако не слушкат!
391
13
 
21
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Този, който миси, че Русия и Китай са в политически конгломерат е изпаднал в безнадежден пост комунистически вакуум. Въоръжените сблъсъци между Китай и Русия през 1968-1969 са останали незабелязани за много коментатори, но рефлексията им стои и до ден днешен, гарнирана с омраза на Китай към Русия. Приятелското отношение между двете държави е повече поза, нежели реалност, но тук пишат индивиди, които не са били запланувани през онези години и са изтървали важни военно-исторически моменти.
390
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще надживе Байдън, умиление си го търси другаде ей там при писмата на хилари и сорос
389
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 500....."Адмирал Кузнецов", както ти обясни колегата с 496 е ТАВКР. Ще добавя, че той е един от най-страшните кораби в света! Така е въоръжен, че без да излети и един самолет, ще потопи който и да е самолетоносач! С два "Циркона"! С единия ще удари асансьора, ще се взриви вътре, с втория - "контролен изстрел в главата" - в кулата! Точност +/- 1 МЕТЪР! Смешно, нали! Вот поэтому пиндосы обкакались! Пиздец ихнему господство в морях! Sic transit gloria PUNDI!
388
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Същата работа ако косоварски бандити ,платени от судитския ***,или турското разузнаване почнат за правят проблеми в Македония. Просто ги изчистваме до крак .
387
11
 
16
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
Слава на Русия!Да живее Путин!Господ здраве да му дава и да го дари с дълъг живот,за да се страхуват жендъри и кравари ,и за да има мир на Земята!
386
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
512 цял ден пляскаш глупости и все едни и същи. Соростутките не ставате.
385
17
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Много са забавни русофилиштиците! Как Путин щял да прати една ракета, и цялото НАТО щяло да се разпадне! Тия верно са скъсали нишката с главния мозък! Истината е , че Путин ще подвие опашка, на мужиците ще разправят, колко бил велик, а троловете ще се подмокрят от умиление, как се бил "уплашил" Запада!
384
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би сте пропуснали изказването, жалкоНито каза такава глупост финландеца, нито като такава би била изпълнима. Проблемът е не в настъплението на Русия, а в икономическото превземане на териториите около нея под защитата на НАТО. Финландия, Швеция или Австрия са с достатъчно силни икономики, съответно и НАТО няма работа там. А за Кипър, ирландия или Малта - можем само да се усмихнем за перспективите на руска агресия.
383
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви пука за казахстанския журналист убит от метежниците, не ви пука за полицайчето с отрязаната глава, разтревожете се поне за осем годишното еврейче, отишло та ски в Казахстан и убито от джихадистите.
382
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия така и неразбраха, че като падне ракетата няма да има никакво нато а и те няма да ги има
381
8
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
защо нато се разширява на изток и загражда русия след украина сега правиразмирици в казахстан не стига че ни пращат вируси ваксини сега ще ни заплашватс воини ама ам посолство първо си събра пар-ца-лите от казахстан и се изнесестрахливи убии-ци
380
7
 
12
 
! Отговори
До РУСИЯ Е СМЕШНА преди 2 години
Да бе, имат много свежи, смешни програми по телевизията! Не като нашите, където връх на хумора е някой, който по л.к. е М/М, се прави на истинска жена и то успешно заради грамадните си цици! Но за враговете си Русия е страшна! Който поназнайва малко английски, може да се увери сам в тяхната преса. Напр. The NY Times, Ntnl. Interest, Military Watch, Jane's и др. С Русия е Китай и то сега съвсем яко свързани - общи учения, съвместимост на ВВС, флоти и сухопътни сили и...Путин - Си Дзин Пин!

Спонсорирани публикации