Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа

Военен конфликт заради Украйна е възможен, смята генералният секретар
Обновена: 7 яну 2022 21:21 | 7 яну 2022 21:09, Красимир Ангелов
341
Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа
Снимка: БГНЕС

Разширяването на НАТО води до разпространение на свободата и демокрацията в цяла Европа, затова процесът е жизненоважен и трябва да продължи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредната онлайн среща на външните министри от алианса.

Той подчерта, че вратите на НАТО трябва да останат отворени не само за Украйна и Грузия, но и за Финландия и Швеция, ако тези страни вземат решение да встъпят в организацията.

Още по темата
"Разширяването на НАТО и ЕС помогна реално през последните десетилетия в Европа да се разпространят и укрепнат свободата и демокрацията, затова този процес е жизненоважен", смята Столтенберг. Той подчерта, че НАТО неведнъж през последните години е показвала, че "нашите врати остават отворени".

"Продължаваме да се придържаме към решенията на срещата на върха в Букурещ по отношение на Украйна и Грузия и ги подкрепяме по пътя на евроатлантическата интеграция в техните реформи. Реформите са важен елемент, тъй като те са начин за постигане на стандартите на НАТО, но също така правят обществата на Украйна и Грузия по-силни", подчерта генералният секретар, цитиран от БГНЕС.

По време на видеоконференцията външните министри на държавите от НАТО обсъдиха съгласуваната позиция в отговор на руските инициативи за европейска сигурност, която ще бъде обсъдена в Брюксел на 12-13 януари на първата от 2,5 години среща на Съвета НАТО-Русия.

"Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в Украйна", заяви генералният секретар на НАТО. Той подчерта, че САЩ няма да вземат решения за европейската сигурност без Европа на масата.

"Рискът от конфликт е реален. Агресивните действия на Русия сериозно подкопават реда на сигурност в Европа", заяви Столтенберг след заседанието.

Едно от исканията на Русия към НАТО е отказът на алианса да предприеме действия за привличане на Украйна и Грузия към НАТО и денонсирането на политическото изявление на срещата на върха на НАТО в Букурещ от април 2008 г., че и двете страни в бъдеще ще могат да станат членове на алианса.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 2 години
И аз съм живял през комунизма. И много добре си спомням последните години. В блока в който живеех, имаше магазин, в който имаше само прах за пране. И след това запомнаха купоните. То в началото комунизма започна много добре и много обещаващо, но края беше много мъчен и мизерен. За съжаление.
274
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И трите коментара са от платени от Москва писачи ,,Страните които членуват в НАТО са с висок стандарт ,гарантирана свобода /призедентите на Русия ,Беларус и другите са пожизнени диктатори/а народите от страните на НАТО не карат Запорожци и Жигули и пътуват свободно ,по света.всички знаем че веднага след подобна публикация веднага платени писачи 20тина бр.почват да пишат в полза на Диктатурата .
273
3
 
11
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Видяхме ви вече демокрацията. Рекордна смъртност,скоро няма да имаме ток, образование и упадък навсякъде. На Изток няма да ви ядат по попарата както ние го правим.
272
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те демократите навсякъде насаждат демокрацията си с оръжие.Но така и ще им я отнемат!
271
3
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До анонимен 185 момко поживял съм и през комунизма но от написаното от теб се убеждавам че само си слушал за това време добре е да не черпиш информация пак ще ти повторя от тв Европа .Попитай баща си дядо си Как са живели и не се учудвай ако ти кажат нещо различно от това в тв Европа питай как са си купили апартамент или построили къща колко е струвало образованието им дори конкретно колко хляб са може ли да купят с една заплата и колко са плащали за ток примерно и направи сметката сам със сега
270
4
 
9
 
! Отговори
Атлантик преди 2 години
Втълпиха ми , че Русия е най-големия ми смъртен враг и затова съм съгласен да дам 1/3 от доходите си във вид на данъци за разширяването на НАТО
269
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разперените ръчички на това човече са нищо повече от мимовете на куккла на конци. Наш Плевнелиев обаче, ги пререше по същия начин, дори без конци.
268
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спарта не е била демокрация, а царство. Става дума за истинската демокрация, Атинската. В Атина всички граждани са носили оръжие и са го използвали против военните диктатори и чалгарските аристократи.
267
2
 
18
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ммм да излиза че Швеция и Финландия не са демократични страни щото НАТО още им не е донесло демокрацията.Човеко им го казва - самия столтенберг
266
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военната диктатура и пряката демокрацията са две напълно противоположни идеи. При военната диктатура ви управляват фатмациИ чалгарски аристократи, а при демокрацията управлява народа чрез пряк вот на площада.
265
4
 
14
 
! Отговори
Парадокс преди 2 години
"НАТО води до разпространение на свободата и демокрацията" - Същото като бога на войната да разпространява мир и свобода :):):)
264
4
 
19
 
! Отговори
Аз преди 2 години
НАТО е вредно за Европа. Това е организация за прокарване на северноамериканските интереси и подчинение на европейските държави. На Европейските държави им е необходимо създаване на Европейски въоръжени сили.
263
2
 
15
 
! Отговори
Ако разширява нещо, преди 2 години
това е наглосаксонската толерастия към всякакви,често перверзни отклонения от нормалността.Западът смята,че върхът на демокрацията е възможността всеки да се прави на рзличен по раса,пол,религия,убеждения и мнозинството да търпи и понася тези различия.Добре,но това не е демокрация.Тя по определение е власт на народа,тоест на мнозинството.И когато това мнозинство вземе някакво решение,то става задължително за всички.Който не е съгласен-остракизъм-принудително напускане на страната.
262
1
 
10
 
! Отговори
Другари преди 2 години
Важното е да има банани и портокали по магазините целогодишно, другото са празни приказки
261
6
 
21
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До 334: Доста назад си я подкарал в историята за русофобската си пропаганда. Е, добре, САЩ влязоха в Сирия, Ирак и Афганистан. Какво остана след като американският ботуш стъпи там? И трева не расте. А в Казахстан обстановката се стабилизира. С каквото се е заловил Путин, не се е провалил.
260
1
 
21
 
! Отговори
Демокрация? преди 2 години
Важното е всички да купуват американско оръжие. Ние вече платихме два милиарда долара за Ф16, които не се знае кога ще получим, и Столтенберг ни похвали за това.
259
2
 
16
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тоя смешен очилатко само плаши гаргите! С армиите от *** ли ще воювате бе мушморок?
258
25
 
2
 
! Отговори
334 преди 2 години
През 1968 година войските на Варшавския договор донесоха демокрацията в Чехословакия, като смазаха гражданските протести. Сега същите "миротворци" влязоха и в Казахстан. Там, където стъпи руският ботуш, след това не расте нищо. Така че НАТО да заповяда!
257
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Швеция и Финландия ще влязат в НАТО заради Путин, той ги принуди
256
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Объркал си мястото. Фантастиката е на третия етаж в библиотеката.