Членките на ЕС, които не са в НАТО: Нахлуе ли Русия в Украйна, всички влизаме в Алианса

„Неутралността вече не е издръжлива политика в Европа на 21 век“
8 яну 2022 14:11, Елка Василева
667
Членките на ЕС, които не са в НАТО: Нахлуе ли Русия в Украйна, всички влизаме в Алианса
Владимир Путин и Саули Ниинистьо. Снимка: архив, БГНЕС

Може и да сте пропуснали новогодишното обръщение на президента на Финландия. Това е разбираемо, но жалко, защото Саули Ниинистьо каза някои забележителни неща. Речта му трябва да даде идея на Европейския съюз, която да бъде обсъждана не само в Брюксел, но особено в столиците на Швеция, Австрия, Ирландия, Кипър и Малта.

Всички тези шест държави принадлежат към ЕС, но иначе са официално необвързани, което означава, че не са членове на НАТО - трансатлантическия съюз, който поддържаше мира по време на Студената война и в момента трябва да измисли как ще реагира на евентуална подновена инвазия на Украйна от Русия, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Още по темата

Идеята, вдъхновена от коментарите на Ниинистьо, е следната: всичките шест неутрални държави, като се свържат с ЕС и НАТО, трябва да обърнат ултиматума, предложен от руския президент Владимир Путин на Запада, с главата надолу. Той на практика изиска НАТО да спре да се разширява завинаги, в противен случай ще атакува. Вместо това финландците, шведите, австрийците, ирландците, малтийците и кипърците трябва да обяснят, че ако той атакува, те ще се присъединят към НАТО.

Ниинистьо, разбира се, почти не стигна толкова далеч. По дипломатичния си начин той просто напомни на финландците, че тяхното „пространство за маневриране и свобода на избор включват също възможността за военно обединяване и кандидатстване за членство в НАТО, ако ние самите решим така“.

Тази свобода на избор е точно това, което Путин иска да откаже на страни като Украйна, Молдова или Грузия.

През думите на Ниинистьо наднича новото и добре дошло усещане за финландска увереност и съдба. След Втората световна война Финландия се обяви за необвързана в двустранно споразумение със Съветския съюз. Това бе прагматичен, но донякъде отчаян опит да запази суверенитета си в близост до този огромен комунистически побойник. Западните германци и други приложиха унижаващия термин „финландизация“ към този процес на преклонение в замяна на номинална независимост.

Останалите пет неутрални държави от ЕС имат различна история.

Историята на Австрия е най-близка до тази на Финландия: тя се обяви за необвързана през 50-те години на миналия век, за да сложи край на окупацията на съюзническите победители във Втората световна война, включително Съветския съюз, който постави австрийския неутралитет като условие за изтеглянето си. Въпреки това, мълчаливият бизнес модел на Австрия в днешно време се основава на сравнително приятелско отношение към Москва. Ако Путин се превърне в непредвидима заплаха, това положение вече няма да е стабилно.

Тази динамика е още по-изразена в Кипър. Тя привлече толкова много пари от руските олигарси, че понякога се нарича „руската банкова сметка в ЕС“. Но освен това нищо няма да попречи на членството на Кипър в НАТО. Островът се оспорва между гръцкоговорящия юг (който е в ЕС) и етнически турския север (който е признат само от Турция). Но и Гърция, и Турция вече са в НАТО. Кипърското членство в алианса всъщност може да стабилизира кипящия конфликт на острова.

Същата логика важи и за друг разделен остров. Частта от Ирландия, която принадлежи на Великобритания, вече не е в ЕС, но все още е в НАТО. Ситуацията в републиката е обратна. Но никой не се съмнява, че симпатиите на Ирландия в конфликт с Русия ще бъдат на Запад. И страната вече няма нужда да доказва, че нейната външна политика е независима от британците, което беше една от причините да не се присъедини отдавна към клуба.

Сред шестте държави от ЕС традицията на неутралитет е най-силна в Швеция, където е заложена в представите за национална идентичност, както в Швейцария (която не е в ЕС). След като загуби война от Русия преди повече от два века, Швеция отстъпи Финландия на Руската империя. Оттогава нататък тя вижда съдбата си в необвързаността, чувствайки се относително в безопасност зад буфера на Финландия.

И все пак двете северни нации днес виждат света по сходен начин. Ако Русия стане по-агресивна в Балтийско море, и двете ще бъдат на първа линия. Преди всичко и двете имат интерес — както и целият ЕС — да изпратят съобщение до Путин: Не приемаме вашия опит за завръщане към правото на силата и сферите на влияние; няма да позволим на великите сили отново да решават помежду си съдбата на по-малките нации.

В Европа от 21-ви век неутралитетът вече не е жизнеспособен raison d’etat (с възможното изключение на Швейцария, но това е друга история). Стратегията за необвързаност предполага, че потенциално враждебни участници спазват правила, първото от които е, че няма да атакуват неутрални нации. Путин изглежда възнамерява да докаже отново, че пренебрегва подобни норми.

Ниинистьо посочи това, като цитира Хенри Кисинджър: „Когато мирът, замислен като избягване на война, е основна цел .., международната система е на милостта на най-безмилостния член на международната общност."

В днешния контекст: Ако поставите неутралността над всичко друго, вие поставяте всички нас на милостта на Путин.

Ако Путин приеме намека и отстъпи (засега) в Украйна, неутралните страни винаги могат да изчакат. Но в дългосрочен план тяхното членство в НАТО така или иначе има смисъл.

ЕС отдавна е разочарован, че има толкова малко влияние в геополитиката. И отдавна е в противоречие със САЩ относно това дали и как да се изгради „европейска армия“, без да се объркват или компрометират командните структури на НАТО.

Приемането на всички страни от ЕС в НАТО може частично да реши и двата проблема. Европейците ще се превърнат в единен, повече или по-малко съгласуван блок в рамките на Западния алианс. В резултат и ЕС, и Западът ще бъдат по-силни.

Всъщност този път може да е единственият начин Европа да запази мястото си на масата на великите сили и да бъде взета на сериозно – дори и от безскрупулни тирани като Путин.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion. Преди това е бил главен редактор на Handelsblatt Global и редовен кореспондент на The Economist.

Още подобни анализи четете на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още по темата: украйнаНАТОРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
419
7
 
22
 
! Отговори
И реланата история: преди 2 години
До Анонимен: Русия губи всички войни! НЕ Е ФАКТ! А всико писано от теб е от паралелна история на НАТО. Много им се иска да е така ама НЕ Е - ФАКТ! Виж статистиките за производство на военна техника. СССР още от края на 42 година вече е ясно че печели войната - краварите са притеснени че европа ще стане комунистическа и се решават да замъкнат каквото могат....
418
7
 
22
 
! Отговори
Размисли на глас преди 2 години
До Отговор: Аз питам след 30+ години 'свобода' какво ни помогнаха американците, не какво от вечната съветска техника не сме нарязали и е останалои да работи ?! Отговора ти е в стил бг пословицата: "Питали магарето кой ти е бащата, то отвърнало - Коня ми е вуйчо!"
417
11
 
4
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Ентропия --- Дори и в съветската бальшая енциклопедия няма да намерите подобни данни, а Свещената Библия казва: НЕ ЛЪЖИ ! Войната ДНЕС се води срещу терористични държави и такива, които оказват помощ на тази сбирщина от ***.
416
17
 
9
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Терористите са в Русия. Късопаметната публика е забравила какво се случи в края на 2002 в театър "Дубровка", за да докаже на всички яловата същност на съветските специални служби - Алфа (KGB) и "Вимпел", а тоже и на СОБР, и милиционерските СПЕЦНАЗ. Подобна ситуация изживяха две години по-късно в училището в Беслан.
415
3
 
19
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Не съм гледал това изявление но като гледам Путин има ултиматум към САЩ не към неутрални държави и като гледа НАТО вижда САЩ а другия пълнеж на НАТО като територия. Колко време биха издържали дори и Англия и Франция без САЩ
414
6
 
19
 
! Отговори
Живот или смърт преди 2 години
За Русия е въпрос на живот и смърт. Дреме им дали в НАТО ще са 38 или 44 държави.Ако 38 мутраци искат да те застрелят, и ти можеш да се предпазиш като ввземеш Украйна за щит, ще ти пука ли да мутраците са 38 или 44 ако имаш ход с който можеш да се спасиш
413
9
 
32
 
! Отговори
Ужас от ... преди 2 години
Такава тежка пропаганда не е имало и по време на комунизма. Миротворците от НАТО, добрите оръжия и добрите ядрени ракети на добрите от НАТО. Става ми лошо от
412
22
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
За русошвестърчетата НАТО била "терористична" организация? Да паднеш от смях! Верно ли с такива глупости пълните главите на промитите мозъци на мужиците?
411
22
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Какво са направили рашките, нещо не е ясно! От всичко което са направили, единствено АЕЦ-Козлодуй работи ! Всичко останало отдавна е фалирало! Самите рашки сега какво произвеждат? Освен някоя друга ракета или военен самолет, за друго не се сещам!
410
13
 
24
 
! Отговори
Ентропия преди 2 години
фгн е терористична организация, която изби десетки милиони в Ирак, Сирия, Йемен, Либия, Афганистан. Античовеците проведоха геноцид в източна Европа, който отне живота на повече от 40млн. човека. Глад, нищета, мизерия, робовладелски строй, чалгаризация, наркоманшщина, васална зависимост. Катастрофа. Милиарди за войни има, но за заплати, училища, детски градини, болници и добър живот, няма. Диктатурата на демокрацията=война и смърт.
409
8
 
26
 
! Отговори
Размисли на глас преди 2 години
30+ години на демокрация и 'свобода'.... за това време рашките вече ни бяха направили електроцентралите, атомната също, заводите за машиностроене, бяха ни снабдили със техника за лека промишленост и селскостопанска техника... И си прахме еко био храните сами че даже експортирахме... А сега американците със пряко срвнение за същия период - освен да са се окопали в нашите военни бази какво са ни донесли? И още твърдите че са 'добрите' и ни мислят доброто?
408
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаш имение за 80 милиона евро, едва ли ще започнеш ядрена война.Е, може да поблъфираш с темата, та дано уплашиш некого ... ХА ХА ХА ХА
407
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"защо нато се разширява на изток и загражда русия след украина..." _________________ Питате ли се защо тези страни подават заявление и работят години за да влязат в НАТО?! Първо, те искат в НАТО! Защо? Руски ботуш, милиони убити от "своите", глад, тормоз, липса на елементарни права и свободи... А защо Казахстан се отдели от русия? Защо прие национализма за своя политика, вместо да остане? и т.н.
406
9
 
17
 
! Отговори
Лалугер преди 2 години
Саули Ниинистьо - тоя ли ви е кумир :):):) Американофилите, не се излагайте бе!
405
13
 
22
 
! Отговори
Американокакашки преди 2 години
Американофилчетата - не знаете какво става нали? И ви е яко страх, нали? Не бойте се, те рашките не са отмъстителни като собствениците ви!
404
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Соростутката пак се наела, алоу льольо, никой не му дреме за джендърските ти изпълнения. Путин прави точно това което трябва, терористите на запада ги изчиства. Русия става вср по силна и цру анс и подобните нище не могат освен да тролят по нета чрез ***.
403
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "тия така и неразбраха, че като падне ракетата няма да има никакво нато а и те няма да ги има" ___________________ Само една ли има рашъ? А дали държави в НАТО нямат барем една? И ще седят, наблюдават и чакат? Въпросът е двупосочен. И все едната страна сипе заплахи, гледа натовци през прицел..... Абе, някакъв комплекс за малоценност, май.
402
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...Господ здраве да му дава и да го дари с дълъг живот,за да се страхуват жендъри и кравари ,и за да има мир на Земята!" --------------------- Мир? Путин? Русия? Имперски амбиции. Крим? Донбас? Казахстан сега? А доскоро Афганистан, Ангола, Мозамбик, и др. в Африка, Латинска и Южна Америка? Виетнам, Корея и т.н. Изобщо не съм забравил по-близка до нас Европа - Унгария, Чехословакия...
401
13
 
11
 
! Отговори
Джендър би неутрален преди 2 години
Долу Путин
400
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До """До Гореща новина "Реално погледнато Рейгън измами Горбачов че ако се изтеглят от ГДР НАТО няма да се разширява." Това е фейк нюз разпорстраняван от Путин, за да си оправдава военните агресии към съседите си. Горбачов многократно е потвръждавал, че по време на преговорите, в които е участвал, въпросът с разширяването на НАТО въобще не е стоял.""" ________________ Извинявам се за минуса! Без да искам. Прав сте. Не е обсъждан въпроса НАТО да не се разширява! И Горбачов го потвърди отдавна.

Спонсорирани публикации