73% от болниците нямат лекари, търсят се анестезиолози, хирурзи, педиатри

На лекар се пада по-малко от сестра, а тя се грижи за поне 7 пациенти
128
73% от болниците нямат лекари, търсят се анестезиолози, хирурзи, педиатри
Снимка: БГНЕС

Остър кадрови дефицит изпитват болниците в страната. Над 73% от лечебните заведения са заявили, че имат недостиг на лекари, а около 90 на сто - на медицински сестри. Това води до прегаряне на персонала и влошава качеството на оказваните грижи за пациентите. Без своевременни мерки според повечето мениджъри ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на немалка част от лечебните заведения в страната в следващите пет години. Това са основните изводи от анкетата на „Индекс на болниците“ за кадровия дефицит в здравеопазването. Тя бе проведена през януари и февруари тази година сред 69 болници от цялата страна. От тях 11.8% са специализирани, 88.2 на сто са многопрофилни, държавна собственост са 17.6%, смесена – 29.4%, общинска – 25%, частна – 27.9%, със университетски статут са 23.5% от всички участвали. С над 500 легла са 17% от лечебните заведения, около 30% са с между 250 и 500 легла, а с до 250 легла разполагат 53% от участниците в изследването.

Над 73% от анкетираните болнични мениджъри са заявили, че изпитват недостиг на лекари. Според тях най-голям е дефицитът на специалисти в следните области - Анестезиология и интензивно лечение  - 42,9% от болниците, Хирургия – 41,7%, Педиатрия – 38,8%, Кардиология – 34,7%, Неврология - 28,6%, Неонатология - 28,6%, Акушер-гинекология - 26,5%, Инфекциозни болести - 26,5%, Клинична лаборатория - 26,5%, Нефрология - 24,5%, Вътрешни болести - 22,4%, Спешна медицина - 22,4%, Образна диагностика - 22,4%.

В 82,6% от анкетираните лечебни заведения до 40 медици работят на договор и на друго място. При близо 35% от болниците са налице дейности, за които не разполагат с щатен специалист и работят по договор с друго лечебно заведение. В повечето случаи – 64%, става дума за липсата на до трима щатни специалисти.  Най-често те са от следните области - Токсикология, Кардиохирургия, Микробиология и паразитология Инфекциозни болести, Съдова хирургия, Онкология, Анестезиология и интензивно лечение, Неврохирургия, Педиатрия, Клинична алергология. В 85% от лечебните заведения има специалисти на граждански договор, като при повечето става дума за до 10 души. Основно те са от следните специалности – Хирургия, Акушерство и гинекология, Токсикология, Неврология, Кардиология, Анестезиология и интензивно лечение, Инфекциозни болести, Педиатрия, Образна диагностика, Гастроентерелогия.

Най-често – в 81% от случаите, липсата на специалисти води до прегаряне на персонала, смятат участниците в анкетата. Около 78% от лечебните заведения посочват, че трудно обезпечават 24-часовата дейност на работа, а близо 45% от анкетираните посочват като следствие закъсняла или неточна диагностика и намаляване качеството на лечение. Едва за 4% от анкетираните недостигът на лекари не води до последствия.

Близо 42% от анкетираните болници заявяват, че е налице и текучество сред медицинските специалисти в тях. Сред основните причини за това са достигане на пенсионна възраст (39%), заплащането (36%), работа в друго ЛЗ (17%), пренатоварването (14%), разкриване на нови структури (11%).

Още по-голям е проблемът с дефицита на медицински сестри. Недостиг на този вид кадри заявяват близо 90% от анкетираните болници. В над 40% от анкетираните лечебни заведения на един лекар се пада по-малко от една или една медицинска сестра. В 58% от болниците на една сестра се падат над 7 пациенти, които да обслужва. Липсата на медицински сестри е във всички направления, но като специалностите с остър недостиг са посочени Анестезиология и интензивно лечение, АГ, Хирургия, Педиатрия, Вътрешни болести, Неврология, Спешна медицина, Психиатрия. При 88% от анкетираните лечебни заведения до 40 сестри работят и на друг договор.

Дефицитът на медицински сестри оказва най-голямо влияние върху качеството на лечение, става ясно от отговорите на анкетираните лечебни заведения. 51.6% от мениджърите посочват, че недостигът води до липсата на адекватни грижи за пациентите, а 60%, че липсата на тези кадри води до увеличаване на възможността от грешка при болничния престой на пациентите и намаляване на качеството на лечение. Прегарянето на персонала също е сред  основните последици от недостига на медицински сестри (82,3%), според 8% от лечебните заведения няма последствия за работния процес.

При 56,7% от лечебните заведения е налице текучество на медицински сестри. Основните причини за това са заплащането (48,6%), пренатоварване и извънреден труд (37,8%), достигане на пенсионна възраст (32,4%), , лоши условия на труд (18,9%), разкриването на нови структури (10,8%), преместване в друга държава (8,1%).

По-лошите условия на труд и заплащане в сравнение с други лечебни заведения в страната или чужбина, както и липсата на модерна апаратура са една от водещите причини за липсата на кадри у нас (56%). Откриването на нови болници в областта и в страната също играе съществена роля за недостига на медицински специалисти. Тази причина  е посочена близо от 47% от анкетираните.  Недостатъчно производство на кадри е заявена като причина за кадровия дефицит от 65,6% от анкетираните, а липсата на възможности за кариерно развитие и подходящи условия за специализация са причина за недостига на кадри според 31% от болниците.

Над 53% от анкетираните мениджъри се опасяват, че в следващите 1-5 години ще изпитат сериозен недостиг на кадри, който ще доведе до редукция на дейността на лечебните им заведения. Други 32% изпитват същите притеснения, но в по-дългосрочен план - следващите 5-10 години. Ако не се приемат мерки, 92% от анкетираните мениджъри смятат, че ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на част от болниците в страната в следващите 5-10  години. Според тях това ще се случи предимно при общинските и областните лечебни заведения.

Според 44% от участниците в изследването ще се наложи да се попълни кадрови състав с медицински специалисти от трети страни или с млади кадри от МУ, а според 11% от анкетираните занапред няма да има промени в сегашното положение.

Основната мярка за справяне с кадровия дефицит според  мениджърите е по-доброто заплащане на специалистите. Според 71% от анкетираните са нужни по-високи заплати за медицинските сестри, според 59% на младите лекари до 35 години, а според 51% - на лекарите в дефицитните специалности.

Aнкетираните мениджъри са единодушни, че са нужни и промени в болничната система. 68% смятат, че трябва да се ограничи откриването на нови лечебни заведения на база предварително изчислени и публично обявени от МЗ потребности, а 49%, че е нужно преструктуриране на лечебните заведения в регионите, където няма потребност от тях или нужните кадри за работата им. Според 43% е възможно да се въведе и нов принцип за сключване на договор с НЗОК - на база потребностите от медицинска помощ във всеки регион и комплексността на предлаганите услуги.

Като друга основна възможност за справяне с проблема според 72% от мениджърите е производството на повече кадри от МУ в страната. Също така създаване на по-добри условия за кариерно развитие (30,8%), и подобряване на условията за специализация (33,8%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: болнициЛекарисестри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е сега при промяната, харесва ли ви?
50
15
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Би ли споделил каква е тая висока позиция в управлението за 1800лв. на месец?! Направо паднах от смях, като го прочетох. Питам, понеже на студенти даваме по 3200, а на най-ниската ръководна тийм лийд позиция- над 7000 начално?! Каква квалификация имаш? Мениджър на водопад? Продавач? Секретарка? Инженерче от ТУ със знания от живково време? Това не е квалифициран труд.
49
18
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Типично мислене на роб с 2-3000лв. заплата на складов работник. Изобщо, прочета ли "работник" или "чорбаджия", и ми става ясно каква квалификация има написалият великата мисъл. Квалифицирани безработни у нас НЯМА. Квалифициран не значи стругар, машинен инженер със знания от 1980-та или тройкаджия "икономист" от УНСС. Квалифициран значи с търсена професия, която дава стойност на бизнеса. Висока заплата? Висока е 100 000лв.. Нормална е 10000, колкото взимат не малко хора у нас.
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички квалифицирани кадри важи това и трябва да има адекватно отношение и заплашане! Лошото е, че най-видно и тежко е при медиците, че всички на тях разчитаме. Дано се променят нещата, защото иначе ще трябва да се лекуваме с бабини илачи след няколко години.
47
3
 
28
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Къде нямало работници бе сме-шник?? Работници има само в България над 300 хиляди квалифицирани безработни ама РОБИ НЯМА. Кви високи заплати даваш ? Дай пример за цифра да видим ти кво разбираш под ВИСОКА ЗАПЛАТА ? Пазар голям . Едно време викахте АКО НЕ ТИ ИЗНАСЯ ЧАО , НА ТВОЙТО МЯСТО ЧАКАТ 100 човека . Ми хубаво ай търсете си ги
46
1
 
8
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Единствените, които не са завършили "Здравен мениджмънт" са тези завършили "Национална сигурност"!
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частните болници никнат като гъби. Кражбите са огромни
44
5
 
1
 
! Отговори
Човек с чувства преди 2 години
Хората, които са твърдели, че аз съм болен и вреден, те нарочно така са твърдели, защото не искат да заживея добре, както никога до сега!Давате ли си реална сметка за какво става въпрос?
43
1
 
27
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Ми почнете да плащате и ще има персонал
42
7
 
3
 
! Отговори
алов преди 2 години
Това е лъжа на Рашков. Бацето каза,че няма проблеми
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите трябва да се саможертват според Янев и Румен Радев ,,,,, ..... Всички лекари трябва да напуснат България !!!!! РАДЕВЦИ ще си внесат лекари от Бангладеж и Индия АМИН АМИН АМИН
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите за здраве се източват от частните болници, както за образование се източват от частните вузове, училища и детски градини.
39
12
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
2200лв. получава студент 5ти курс в частна болница. Това е смешно заплащане. Колкото складов работник в Лидл.
38
1
 
10
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Ама пък колко специалисти по "здравен мениджмънт" имаме!!! Дипломи да се печатат!
37
0
 
27
 
! Отговори
Лекар в Германия преди 2 години
Здравната система плаче за реформа, нито пациенти, нито сестри и лекари са доволни. Естествено това няма как да се случи понеже има хора, предимно шефчета с политически чадъри, на които системата много им допада. Да, говоря за,, частни прегледи" в държавна болница или пък,, Ела ми в кабинета", а в същото време младите лекари не могат да специализират и работят за стотинки. Отделно купища частни клиники дето приемат повече от селективно. Заради тази порнография заминах 2012 и няма връщане за мен.
36
1
 
19
 
! Отговори
ДедУтВъТъ преди 2 години
Лекар в Търново, тесен специалист, го искат за по 2200 лв. - ще кажете - за Търново е добре...НО искат да го държат на смени по 15 - 16 - 18 часа ЗАЩОТО НЯМАТ ХОРА да взимат другите смени!
35
2
 
15
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
Изказваш се неподготвен. Масово в света има недостиг на квалифицирани кадри, защото на всекиго е най-лесно да върти геврека на баничарката. Лекар е търсен навсякъде и недостигът е брутален. Същото важи за ред позиции, искащи квалифицирани кадри. Ей го на- даваме 12к заплата и имаме 100 отворени позиции и хора няма. Внасяме от чужбина. Швейцарска консултантска компания сме.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви лекари бе....то няма никакви работници за нищо. Фирмите все по трудно намират хора. А проблема отдавна не е в заплатите. Има десетки хиляди работни места със високи заплати които стоят празни с месеци и дори години. Не им се работи на хората вече. Търсят ако може да направят някоя далаверка, да им паднат много пари на куп и да си гледат живота. Сега с тази инфлация не си струва да работиш и да пестиш.
33
0
 
9
 
! Отговори
Пен преди 2 години
Искате да кажете ,че здравната "система" не пренатоварена заради пландемията а просто никаква я няама ? Аз така го разбирам заглавието.
32
2
 
15
 
! Отговори
Алчен брокер преди 2 години
Важното е че цените на имотите растат като бамбук.Няма лекари,няма сигурност,минимални заплати и мижави пенсии.Балон няма .230000 евро за квартален тристаен.

Спонсорирани публикации