Скок на цените по морето, колко ще струва цацата това лято

С 15-20% е по-скъпо е вече във Варна
245
Скок на цените по морето, колко ще струва цацата това лято
Снимка: БГНЕС

15-20% по-високи цени в сравнение с миналото лято във Варна. Причината за това е драстичното увеличение на сметките за ток на горивата на основните продукти. Ресторантьорите обясняват, че са поставени в ситуация, в която от една страна се страхуват да не загубят клиентите си, но пък от друга страна могат да загубят бизнеса си, ако не направят правилните разчети.

Сметките за електричество са три пъти по-високи в сравнение с тези от миналото лято, обясняват ресторантьори. Драстично е увеличението и на всички основни продукти, което принуждава бизнеса да вдига цените, за да оцелее.

"Стремим се увеличението да е възможно най-ниско и поносимо за клиентите, защото те са най-важни за нас и без клиенти няма да има сезон", каза Ивайло Златев, управител на ресторант пред bTV.

С цените от миналата година ресторантьорите на практика ще работят на загуба. Конкуренцията е в това кой ще ги увеличи най-малко.

В китно ресторантче на брега на река Камчия, в близост до плажа класическата комбинация струва: пържена цаца – 7 лева, порция пържени картофи – 5 лева, наливна бира – 3 лева. Така общата ни сметка е 15 лева
Малко по-скъпо е на плажната алея във Варна, където цацата се предлага средно за около 10 лева на порция.

Пърженият сафрид струва 13-15 лева, цял печен лаврак се предлага за около 25, а калканът е между 30 и 40 лева.

"Започваме този сезон доста несигурни. За съжаление увеличението на цените е между 15 и 20%. Като тук мога да кажа, че в пъти повече са се увеличили продуктите. И въпреки нашето нежелание да увеличим цените, няма как да не се случи, трябваше да се направи", казва Зорница Василева, която е управител на ресторант.

Пред старта на летния сезон в бранша има много неизвестни и войната в Украйна е една от тях. Освен това, опасенията са от нов скок в инфлацията, който ще ги принуди отново да качат цените.

Родните туристи навярно ще имат основен дял по родното Черноморие през това лято предвид, че със сигурност няма да има летовници от Русия, Украйна и Беларус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: морецениВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 гр. - 100 лв., че по лесно се смята.
141
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези цени са достъпни само за украинците,да си ги оставят по хотелите,ние явно ще пропуснем това лято.Една цаца с бира трябва да струва 5-6лв в капанче около плажа,в ресторант не влизам,че отидоха парите за една седмица на едно ядене.
140
1
 
45
 
! Отговори
Балъци преди 1 година
При цена на цацата 0.70лв/кг доста нахално е порция да бъде 7лв.
139
3
 
57
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
В гадната Гърция веднъж в капанче на плажа си поръчахме гаврос или нещо като нашата цаца(дребни рибки, пържат се). Порцията беше 5?, но човека пред очите ми изчисти рибките от вътрешностите една по една преди да ги метне във фритюрника. Чак не мога да им се начудя на глупавите гърци, нашите понеже са по-хитри, цацата я мятат с ла*на*та.
138
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нещо като ресторантъори и хотелиери по морето е много хубаво като термин. От Дуранкулак до Обзор контрола е поет от една варненска групировка на едни бивши на служба. От Обзор до Велека контрола е поет от министерско синче дето го изгониха и от Позитано, защото прави лош имидж на партията на трудещите се. Ай някой не се съобразява със спуснатите отгоре правила - няма го на картата. Структурата е формирана, йерархията е определена изпълнителите слушат. Не знам само как се делят печалбите?
137
4
 
52
 
! Отговори
Не съм толкова преди 1 година
Богат, че да си позволя почивка в България още повече, когато във всеки един момент чувствам как искат да се възползват от мен по недостоен начин. Или почивка в чужбина или просто няма да има такава. От 10г спазвам това мое правило
136
3
 
54
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Много ме кефи определянето на цените на "поция". Пък аз си мислех, че се плаща на грамаж, за да има база за сравнение.щото едно време порциите бяха от по 400 грама картофи, а сега ако ти подхвърлят реални 150 грама за 5 лева трябва да си щастлив..Толкова за грижата на ресторантьорите за клиентите...
135
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чух за мини по морето. Много ли са и сигурно ли е, че гърмят? За тъщата питам,дали да я пратя на море.
134
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цацата ще струва 0 (нула) лева, защото няма да им стъпим в заведенията. Иначе, повече от 40лв на ден в 4-5* хотел ол инклузив не заслужават.
133
3
 
38
 
! Отговори
Да бе да преди 1 година
Ще им давам 10 лева за цаца ... приготвям си ориза , пилешкото филе и броколите в хладилната чанта и газ !!!!
132
36
 
6
 
! Отговори
Кисело е гроздето а? преди 1 година
Искате за без пари.Искате да ви връщат нощувката за облачно време.Къде отивате бе?!Пращат ви грдовете и ...дотам с претенциите!
131
6
 
68
 
! Отговори
БГ Черноморие преди 1 година
Да се къпя в това, което съм ял предния ден - не мерси.И тази година за около 130 евро на ден, с моето 3-членно семейтво сме в Гърция. 4* Ол инклузив, тишина спокойствие, приветлив персонал. Безплатни паркинг, тенис корт, атракциони. За 2 000лв. с безнзина и нито стотинка повече изкарваме една нормална 7-дневна почивка.
130
4
 
15
 
! Отговори
Анонимни мрънкала! преди 1 година
Като все сте недоволни (често с право), защо не им пращате проверки на измамниците кръчмари?! Или само бла-бла-бла...и след година пак така?
129
5
 
34
 
! Отговори
Това лято преди 1 година
по Мутроморието ще летува само цацата! Местните го превърнаха в "Копринка-2" и се кефят от това!
128
4
 
55
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Вижте какви коли карат собствениците на такъв тип заведения, в какви палати живеят и тогава ще ви стане ясно защо ядете това жалко подобие на храна на такава висока цена при тях.
127
15
 
6
 
! Отговори
Сес преди 1 година
Кой ва кани на това море какви 5лева за вас и 105 ще са малко я си стойте в къщи
126
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък толкова става за ядене тази цаца 10 пъти замръзена и размразявана и се врэщаш със *** всичкото на горе
125
11
 
6
 
! Отговори
Ресторантьор преди 1 година
Няма файда да предлагаш Цаца. Себестойността на порцията е 1.5 лв и неможеш да я продаваш скъпо.Никой нормален ресторант няма да си хаби времето за смешния обарот от този продукт.
124
9
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Каква цаца бе. Аз цаца не съм виждал да се предлага по морето от над 10г
123
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са алчни и много реват. Трябва никой да не ходи на море и ще се оправят нещата.

Спонсорирани публикации