Скок на цените по морето, колко ще струва цацата това лято

С 15-20% е по-скъпо е вече във Варна
245
Скок на цените по морето, колко ще струва цацата това лято
Снимка: БГНЕС

15-20% по-високи цени в сравнение с миналото лято във Варна. Причината за това е драстичното увеличение на сметките за ток на горивата на основните продукти. Ресторантьорите обясняват, че са поставени в ситуация, в която от една страна се страхуват да не загубят клиентите си, но пък от друга страна могат да загубят бизнеса си, ако не направят правилните разчети.

Сметките за електричество са три пъти по-високи в сравнение с тези от миналото лято, обясняват ресторантьори. Драстично е увеличението и на всички основни продукти, което принуждава бизнеса да вдига цените, за да оцелее.

"Стремим се увеличението да е възможно най-ниско и поносимо за клиентите, защото те са най-важни за нас и без клиенти няма да има сезон", каза Ивайло Златев, управител на ресторант пред bTV.

С цените от миналата година ресторантьорите на практика ще работят на загуба. Конкуренцията е в това кой ще ги увеличи най-малко.

В китно ресторантче на брега на река Камчия, в близост до плажа класическата комбинация струва: пържена цаца – 7 лева, порция пържени картофи – 5 лева, наливна бира – 3 лева. Така общата ни сметка е 15 лева
Малко по-скъпо е на плажната алея във Варна, където цацата се предлага средно за около 10 лева на порция.

Пърженият сафрид струва 13-15 лева, цял печен лаврак се предлага за около 25, а калканът е между 30 и 40 лева.

"Започваме този сезон доста несигурни. За съжаление увеличението на цените е между 15 и 20%. Като тук мога да кажа, че в пъти повече са се увеличили продуктите. И въпреки нашето нежелание да увеличим цените, няма как да не се случи, трябваше да се направи", казва Зорница Василева, която е управител на ресторант.

Пред старта на летния сезон в бранша има много неизвестни и войната в Украйна е една от тях. Освен това, опасенията са от нов скок в инфлацията, който ще ги принуди отново да качат цените.

Родните туристи навярно ще имат основен дял по родното Черноморие през това лято предвид, че със сигурност няма да има летовници от Русия, Украйна и Беларус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: морецениВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свикнали с радиацията хахахахайс то не е лесно да си :)
21
1
 
20
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Е къФФ ви е проблема бе, имате си богати украинци, ще плащат.
20
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
В магазина кило картови 1 и пеесе, олио за 50 стинки, ток дваесе= 4-5 порции пържени картови. Чисто 18 лъвъ плюс- дей тука загубата?
19
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците и украинците са с високо в света разпространение на СПИН. Бежанците го донесоха още повече, защото са от бедната част на населението, което не е могло да си позволи туризъм. Отделно, в хотелите с бежанци вече има и радиация от телата. Те са родени с нея и да свикнали. Ние не. Никакво море хора. Рискувате.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скумрията на каква цена ще е?
17
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива са условията. Стига мрънкане. Никой не кара никой да яде по заведения. Носите си сандвичи и си хапвате. Все ще мине тоя период.
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една заплата за цаца и една заплата за Украйна.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Име. Отглеждайте си бежанците. Ще се молите държавата да ви ги върне. На глава по 10 евро печелихте
14
5
 
47
 
! Отговори
Селяк преди 2 години
За тия 15 лева си вземам 2 кила цаца, 3 кила картофи и 2 литра бира и пържим яко без палмова мазнина пред караваната а тарикатите да плащат за около 200 грама нещо си със съмнителна хигиена на плажа.
13
38
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Защото сме във война и сме противници. Отделно нацито Путин иска да има обща граница с Гърция и Сърбия и контрол над Черно море откъм суша. Въпрос на време е Русия да предприеме военна агресия срещу нас
12
6
 
49
 
! Отговори
1-н преди 2 години
"Почивка на Черно Море"- това някакакъв виц ли е? По колкото искат да продават цацата и каквото си искат, мен да не ме чакат. Не си съсипвам отпуската и пилея парите при родни мутри и тарикати, да дерат мазохистите, ако са останали...
11
2
 
12
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
До Анонимен..........................................САМО, че аз НЕ ИСКАМ да давам от данъците си тези пари 2 години!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10
4
 
51
 
! Отговори
Бг самоубийство преди 2 години
В коя Европейска държава настаняват бежанци в хотели и сами си съсипват сезона заради това?!
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото струва на пазара .. а хотелиери и кръчмари да мият краката на украинците , аз съм без зелен сертификат
8
22
 
14
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 2 години
Не водете малки деца , това лято , на БГ Черноморието . Украинците са заразени с болести , те са поели заразата от Био Лабораториите от Харков - САЩ и Сина на Байдън - този човек се крие в САЩ - Руската Армия се опита да го Хване , но той избяга със Самолет на ЕС .
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'от една страна се страхуват да не загубят клиентите си, но пък от друга страна могат да загубят бизнеса си' ------- клиентите отдавна са ги изгубили, 'бизнеса' (рекета) им се поддържаше от бальци и чужденци до този момент, ама вече няма хранилка! който има ап на морето като мен, магазинът е до него и знае къде са обезлюдените плажове без практиката 'резервирана сянка срещу 100 лв на концесиониран плаж' НИКОГА ПОВЕЧЕ БИ СТЪПАЛ ПРИ МУТРОКРЪЧМАРИТЕ И МУТРОКОНЦЕСИОНЕРИТЕ
6
7
 
11
 
! Отговори
Е как бе преди 2 години
Нали Асенчо каза ме всичко е точно, от една страна са хората, които получават видоки сметки за ток,а от друга е Асенчо който казва че няма по видоки сметки.На кого да вярваме незнаем,сигурно младежите от герб всеки месец пишат сметките за ток и ги пращат завишени по домовете
5
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква бизнес далновидност в хотелите. Държавата плаща сигурните 20 евро за бежанец, а тези искат да ги гонят от хотелите. Даже надуват цените. Войната ще е дълга и могат да вземат поне две години тези пари, и зиме, и лете. Отделно, фашиста Путин дотогава ще нападне България оттам през морето и кой ще иде да летува.
4
13
 
6
 
! Отговори
Джонсън преди 2 години
До Мафиота Гешев Гешев и Цацаров са ОПГ, не са арестувани само благодарение на САЩ
3
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дълги години по морето работеха с идеята да изгонят БГ туристите предлагайки ниско за цената си качество на услугата, а сега щели да разчитат на нас.