Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?

Войната в Украйна може да се разшири и към региона
4 сеп 2022 17:09, Елка Василева
164
Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?
Снимка: архив, БГНЕС

В Арктика се намират приблизително две трети от руските петролни и газови находища. Но не само заради суровините и минералите там Далечният север може да стане арена на военни сблъсъци между Русия и НАТО.

Още по темата
Войната в Украйна неочаквано върна Канада на сцената на световната политика - и във връзка с енергоносителите, и по въпросите на отбраната. За това говорят красноречиво и неотдавнашните посещения в северната страна на германския канцлер Шолц и на генералния секретар на НАТО Столтенберг, пише Дойче веле.

Руската агресия в Украйна накара правителството в Отава да преразгледа бюджетната си политика. През юни то обяви, че през следващите 6 години ще вложи 4,9 милиарда канадски долари (около 3,8 млрд. щатски долара) за модернизирането на системата NORAD - Обединено командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка. В същото време шефът на НАТО заяви, че заради новите заплахи от Русия отбранителният съюз ще засили активността си в Арктика.

Възможен ли е военен сблъсък?

"Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна", казва Йоран Свистек, съавтор на изследването „Русия в Арктика" на германската фондация „Наука и политика". Това е тъй нареченият spill over (когато дадени събития водят до възникването на други, които само на пръв поглед не са свързани помежду си). Експертът смята, че Арктика се е превърнала в място на възможна бъдеща конфронтация поради мащабната ѝ милитаризация, най-вече от страна на Русия. Едно военно стълкновение би могло да бъде причинено не непременно от съзнателни действия, а от човешки грешки или неразбиране на действията на противоположната страна, допълва Свистек.

Друг експерт смята, че през последните години Северноатлантическият съюз НАТО напълно е пренебрегнал случващото се в Арктика, докато в същото време Русия постоянно е увеличавала военното си присъствие в региона. „Мнозина тълкуват погрешно ситуацията, смятайки, че в Арктика могат да възникнат конфликти заради суровините и минералите там. Но всъщност е точно обратното: причината за напрежението са събитията в Украйна, които хвърлят сянка, включително и върху Далечния север“, казва експертът по геополитическите въпроси и сигурността от Бонския университет Йоахим Вебер.

Значението на Арктика за руската икономика

Арктическата зона на Русия обхваща около пет милиона квадратни километра и се простира покрай бреговете на Баренцово, Карско, Източносибирско и Чукотско море, чак до Беринговия проток.

Дължината на арктическото крайбрежие на Руската федерация е над 24 хиляди километра, което е повече от половината от бреговата линия на цяла Арктика.

И интересът на руските власти към региона е съвсем разбираем: около 90 процента от руския газ и около 60 процента от петрола се добиват в Арктика. Там се намират и приблизително две трети от обема на руските петролни и газови находища. Според експертите до 2035 г. около 60 процента от въглеводородите ще се добиват в находища, намиращи се в Арктика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До доктрината Буш или 45 Аз предпочитам доктрината Путин. Русия губи ли войната пуска всички ядрени бомби и слага край на живота на Земята. Така де. Или велика Русия или никой.За какво ни е живот без Русия ? Кой ще ни топли ?
59
11
 
10
 
! Отговори
не си точен преди 1 година
До Анонимен 56 Военния бюджет на САЩ е много по -голям!И на Русия-също!Но не това,според мен,е важното!Само един въпрос!Мислиш ли,че ранен западен войник ще издържи операция в палатка при минус 20 градуса?
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песков заяви че креммъл е съгласен да води преговори за прекратяване на бойните действия. в Херсонска работите не вървят както трябва май.
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната простотия. Много сте зле хора. Това метри, километри за нищо ги нямате. Освен това е поредната пропагандна помия, която трябва да ни кара да сме много възмутени че Русия има излаз на северния ледовит океан. Даже имала и свои териториални води, видиш ли. Тотална, груба и просташка пропаганда. Платени драскачи.
56
9
 
11
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Ние тук в България мразим русия и комунистите на путин.Ние сме НАТО:):):)Само шепа русофилчета от електората на БКП,*** и бившата Атака се напъват тук под новините и изобщо правят руска агитка:):):)Малко сте бе Чебурашки:):)
55
12
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ми Русия мачка нато в украйна, защо не и на други места?!
54
3
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
А в Арктическата акватория на САЩ няма ли нефт и газ ? Ех тия руснаци. Пак удариха кьоравото.
53
13
 
8
 
! Отговори
Дет то Америка преди 1 година
Убит евроаталнтик =спасено дете
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въпрос Те руснаците не искат да убиват населението, даже украинските военните оставят да се изтеглят или предават, дори ги предупреждават , да бягат, защото ще стрелят по техниката.
51
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
800 милиарда долара военен бюджет срещу 50 милиарда военен бюджет.Разликата в полза на САЩ е СМАЗВАЩА.Така, няма нужда да се пънете в разсъждения.
50
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия има бомби! Много бомби.
49
9
 
14
 
! Отговори
с един картоф на ден преди 1 година
За сетен път се убеждавам,че запада се е самозабравил!Тия не си дават сметка,ама ИЗОБЩО,какво ги чака в Арктика!
48
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В доклад на Москва, Русия ни обяви за фашистка държава!! Сега се готви денацификация и референдум!
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен *** То точно такива като теб, за да излижат подметките на господарите си, ръсейки русофобия от желание да се натегнат и се издигнат , създадохте конфликта в Украйна и Европа и умират славяни! Не те питаме за Русия, не се натягай , причинявайки зло и провокирайки агресия и смърт на славяните.
46
13
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
За какъв военен сблъсък може да става въпрос? Рашистан не може шест месеца с Украйна да се оправи?
45
7
 
12
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Значи пита се по точно - възможно ли е там конфликт на руска територия. Ами щом и за там точи НАТО зъби да не задава въпроси ,а нека да опита)Дедо ще се ръкува лично и с Джон Ленън.
44
11
 
15
 
! Отговори
Drang nach Osten преди 1 година
Все повече излиза на яве истината. НАТО не иска Русия да съществува като държава. Мантрите за демокрацията изфирясаха като лански сняг. Излиза, че Путин е беше прав. Или?
43
16
 
9
 
! Отговори
Донки Хот преди 1 година
Тея, руските суперчасти седми месец немогат да превземат два окръга в Украйна, щели война да водят на студеното. То остана ли читав войник там, ще изпратят супер тюлените си, абе, вие като пишете вярвате ли си или просто лаф да става. Оня, жужака сън не спи в бункера, да не вземе наистина нещо такова да стане...
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме да си търгуваме и сме щастливи, не искаме да воюваме, който подстрекава към война, да го пратят с пушка в ръка, лично да се убеди , що е то война и да му мине желанието за войни!
41
3
 
6
 
! Отговори
доктрината Буш или преди 1 година
Доктрина Улфовиц политическата и военнамисия на Америка в ерата след студената война ще бъде да гарантира, че няма да се позволипоявата на конкурентна суперсила в Западна Европа, Азия или на територията на бившияСъветски съюз. Тя призоваваше за действия извън рамките и без санкциите на ООН, ако енеобходимо, както и за започване на превантивни войни от армията на САЩ: Ние ще запазимизключителната отговорност за избирателно справяне с онези заплахи, които застрашаватнашите интереси "