Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас

Боевете в град Лиман продължават, съобщи президентът
2 окт 2022 09:01, Елка Василева
197
Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас. Москва изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, което се разглежда като значителен неуспех за нейната кампания на изток.

Още по темата
В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че боевете в град Лиман продължават, но украинското знаме вече се вее в града и обеща, че украинците ще отвоюват завзетите територии.

"Русия устрои фарс в Донбас. Абсолютен фарс, който искаше да представи за референдум. Правиха някакви представления, водиха хора с автомати по домовете, носиха хартийки, пропагандаторите снимаха всичко това в тази част на Донбас, която контролират, а сега там е украинският флаг. За седмица украинските знамена се увеличиха, а след още една ще бъдат дори повече. Украйна ще си върне своето, и на изток, и на юг", заяви Зеленски, цитиран от БНР.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр също заяви, че ситуацията в Лиман остава сложна. Тя призова хората да не публикуват нищо в социалните мрежи, като подчерта, че военните ще съобщят, когато има новини.

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че изтегля войските си от Лиман заради "опасността от обкръжаване на съюзническите войски".

Отвоюването на Лиман е от стратегическо значение за Украйна. Градът беше използван като логистичен център от Русия и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.

Междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че очаква да замине за Киев и Москва следващата седмица. Посещението е свързано с продължаващите усилия за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна централа.

Гроси коментира и задържането на директора на съоръжението Игор Мурашов от страна на руските власти, като го определи като причина за загриженост. Според руската страна Мурашов е бил задържан временно, за да бъде разпитан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
11
 
13
 
! Отговори
КРОКОДИЛА ГЕНА преди 1 година
Зеленски държи на думата си! Евалата, истиски мъж!
85
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"великата" червена армия :)))) муахахаха
84
7
 
9
 
! Отговори
Град преди 1 година
Украинците като счупят някой мост или път да не може да се минава и обявяват победа. Вчера доста наблегнаха, че пътят е затворен и няма откъде да избягат и да получат боеприпаси. Бяха ги обкръжили и чакаха да свършат оръжията. Но явно е имало някакъв път, щом са се изтеглили и могат да се върнат.
83
2
 
11
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Путин не се ядоса на вуду куклите с неговия образ,може и харно да му е ставало като ги бодяха,но ми се струва,че този път ще е като бик видяп червено шалче.
82
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам идното лято всичките рускини на морето! Среща, Слънчев бряг! ВЕЧНА ДРУЖБА!
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 108 Дори повечето русофили не са толкова глупави, че д а вярват н подобно нещо :))) А население в града няма откакто руснаците го "освобождаваха".
80
3
 
8
 
! Отговори
до 108 преди 1 година
И ти явно си от стратегическия екип на Русия :))
79
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изтегляне не е случайно, руснаците евакуираха цивилните от града преди да се изтеглят в момента в града има само украински военни, ще последва ядрена демонстрация
78
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките русофили не могат да си поемат дъх тия дни :)
77
2
 
3
 
! Отговори
Бай Толстой преди 1 година
Трябва да се строи в Сибир,Ирак,Сирия, Либия.Вие ще строите,и децата ви.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става страшно! Никалай Валуев тръгва на война!
75
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин Нищо не се е "изтеглило". Ако се бяха изтеглили нямаше да има боеве. А ако си гледал картата на района, няма и откъде да се изтеглят големи бойни формирования. Имаше един единствен неблокиран изцяло път и той беше в обхвата на украинската артилерия. Оттам няма как да минат никакви големи формирования. А Лиман продължава да е важен транспортен възел във войната. Ако не ми вярваш си виж сводките на руския генерален щаб, когато го завладяваха. Не беше толкова отдавна.
74
6
 
8
 
! Отговори
Русия пак ще спаси с преди 1 година
Света е друг.Скоро .няма само да ядете,сетете и да гледате да не настинете.Ще умирате за кауза,като герои,а децата ви ще гладуват,като руснаците през ВСВ.Трябва да има справедливост.
73
8
 
7
 
! Отговори
Z преди 1 година
До АнонимеН 96 -----хохо.лите К,АПУТ!
72
9
 
5
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
До Анонимен..70..Явно си много добре запознат със съотношението на силите на терен! За такива всезнайковци ,като теб е добре да четат и английскоезични източници за да разберат ,че около Лиман се бият 40К укри и поляци срещу 5К гарнизон.
71
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна свърши 100 %
70
12
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СМЪРРРТ ЗА ПУТАНАРИТЕ!!! ЗАКОЛЕЕЕЕТЕ ГИ ТИЯ ЗЛИ ТВАРИ ,ПРЕРЕЖЕТЕ ИМ ГЪРЛАТА БЕЗБОЖНИ
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Илич "Факт е,че Украйна губи територии" Връзката с реалността е прекъсната при русофилите. Виж горното за доказателство.
68
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ребята , вий сериозно ли мислите, че руснаците ще се опитат да използват ядрено оръжие? Путин и си може и да мат мерак, ама процедурата е дълга. За да се натисне, тоест да започне процедурата за, зареждане, тестване/никой не иска да му гръмне в ръцете , насочване - софтуер за обекта и. т. н. И грамотните от екипа не знаят, че след са започнали - вече са засечени и ги чака ИЗПЪРЖВАНЕ. Е, щи имат ли те мерак? Отговорът на технологичните нации ще е ОКОНЧАТЕЛЕН за Русия / не само са Путин/ Е, ?
67
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
до 86, не знам какви са ти източниците. Има доста оставено военно оборудване. Има и пленници, но не са 5000. Градът в момента е изцяло под украински контрол, а руската войска се изтегли. Иначе съм съгласен, че е важен транспортен възел в мирно време, но в момента едва ли може да се ползва като такъв. А и Лиман попада в територията на Донбас, който след гласуването на руската Дума, е много вероятно да се брои за руска територия. Тогава Русия ще може да ползва всички средства за връщането му.

Спонсорирани публикации