Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас

Боевете в град Лиман продължават, съобщи президентът
2 окт 2022 09:01, Елка Василева
197
Зеленски обеща - украинските сили ще отвоюват още райони в Донбас
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас. Москва изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, което се разглежда като значителен неуспех за нейната кампания на изток.

Още по темата
В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че боевете в град Лиман продължават, но украинското знаме вече се вее в града и обеща, че украинците ще отвоюват завзетите територии.

"Русия устрои фарс в Донбас. Абсолютен фарс, който искаше да представи за референдум. Правиха някакви представления, водиха хора с автомати по домовете, носиха хартийки, пропагандаторите снимаха всичко това в тази част на Донбас, която контролират, а сега там е украинският флаг. За седмица украинските знамена се увеличиха, а след още една ще бъдат дори повече. Украйна ще си върне своето, и на изток, и на юг", заяви Зеленски, цитиран от БНР.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр също заяви, че ситуацията в Лиман остава сложна. Тя призова хората да не публикуват нищо в социалните мрежи, като подчерта, че военните ще съобщят, когато има новини.

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че изтегля войските си от Лиман заради "опасността от обкръжаване на съюзническите войски".

Отвоюването на Лиман е от стратегическо значение за Украйна. Градът беше използван като логистичен център от Русия и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.

Междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че очаква да замине за Киев и Москва следващата седмица. Посещението е свързано с продължаващите усилия за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна централа.

Гроси коментира и задържането на директора на съоръжението Игор Мурашов от страна на руските власти, като го определи като причина за загриженост. Според руската страна Мурашов е бил задържан временно, за да бъде разпитан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
8
 
16
 
! Отговори
Илич преди 1 година
Факт е,че Украйна губи територии,а Русия печели.
65
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Анонимен 87 "Лиман не бил важен :) явно руските генерали са толкова стратези колкото и теб :)))" Скоро и Славянск, Северодонецк и Луганск също "няма да са важни" ;)
64
8
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЧЕРВЕНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ В ПУТАНАРИЯТА ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМА ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ И Е САМО ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ВЕЧЕ! *** ИЗГУБИ И ЩЕ ИЗГУБИ И ЖИВОТА СИ СЪВСЕМ СКОРО!
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости това е просто геройско стратегическо изтегляне.
62
11
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Лиман не бил важен :) явно руските генерали са толкова стратези колкото и теб :)))
61
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин В Лиман е обсадена 5 хилядна руска група. Това е най-големия чувал в тази война и в момента тече денацифициране на руската армия. Това колко е голям града няма голямао значение за горното, но има значение, че Лиман е важен ЖП възел.
60
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко русофилска мъка има по този свят :(
59
4
 
8
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 година
Имам чувството че Зеленский ще прекара лято 2023 г. на яхтата си в Севастопол и ще опъва магистрали по-дълги от Керченския мост, който тогава ще бъде на дъното.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Доктор Сър Пичук Каква кола караш? :)))
57
7
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Много "експерти" се изказват за Лиман и го представят като някаква грандиозна победа. Че е победа за Украйна е факт и че Русия направи огромна грешка като закъсня с поне месец с мобилизацията - също е факт. Но Лиман е град в полето с население под 20 хиляди (примерно колкото Айтос), който не е труден за обсаждане. Стратегически важни за Русия са западните части на Херсонска област, заради река Днепър. Също и цялостния достъп до Азовско море.
56
11
 
17
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Слава Российской Федерации!
55
16
 
3
 
! Отговори
Йозеф преди 1 година
България е с Азов и Десен сектор. България подкрепя президента Зеленски и Уайт Пауър. Слава на Украйна, Райха и генерал Луков.
54
12
 
7
 
! Отговори
Ситуацията преди 1 година
Руското "изтегляне" от Лиман се провали. Пробваха се, не успяха, и сега се бият за живота си. Затова има още боеве в и около града. Всички русНАЦИ ги чака ГРУЗ 200 или украински плен, а после оцелеллите ще бъдат щателно разследвани за военни престъпления. Възмездие.
53
6
 
10
 
! Отговори
КOНЯ ШЕНКО преди 1 година
Евалата Зеленски! Караш ме да се червя докато докладвам новините!
52
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е същия като Хитлер, само че с ядрено оръжие.
51
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин се крие в бункера като Хитлер от последните му дни.
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 67 Май наркоманите сте вие и шефовете ви в Кремъл, защото съобщенията за "изтеглянето" ги обяви лично Конашенков в дневната си сводка.
49
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Лиман има още *** за доубиване... Тези, които са прикривали бягството на основната част от руския бaшибозук.
48
7
 
12
 
! Отговори
МАГАРЕ преди 1 година
Украйна ще се грее тая зима на донбаски въглища!
47
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След понеделник ще се намират на руска територия и ще има да бягат към киев

Спонсорирани публикации