Улицата потърси сметка на китайския президент

Западни издания за протестите срещу политиката на нулев ковид
29 ное 2022 10:25, Елка Василева
48
Улицата потърси сметка на китайския президент
Снимка: архив, БГНЕС

Една от централните теми в западния печат днес са протестите срещу политиката на нулев ковид в Китай.

"Гардиън" определя демонстрациите като проява на гражданско неподчинение, която е без аналог, откакто президентът Си Цзинпин е дошъл на власт преди десетилетие. Протестите са израз на растящо недоволство и скептицизъм срещу ангажирането на Китайската комунистическа партия (ККП) с политиката на нулев ковид, отбелязва изданието.

Още по темата
"Гардиън" отбелязва, че медиите в Китай са запазили мълчание по темата, въпреки че е очевидно, че са наясно със случващото се. Днешните вестници поместват няколко материала за нулевия ковид, а Синхуа излиза с редакционен коментар, в който се признава, че пандемията има "някои негативни последици" върху обществото.

"Гардиън" цитира и британския премиер Риши Сунак, който е предупредил, че Китай представлява "системно предизвикателство" за британските ценности и интереси, и е осъдил  побоя над репортер на Би Би Си по време на протестите.

Шефът на Европейския съвет беше призован да се противопостави на Си при посещението си в Китай след два дни, съобщава "Индипендънт". Изданието отбелязва, че към председателя на Евросъвета Шарл Мишел са били отправени апели при предстоящата си вдругиден визита в Китай да повдигне въпроса за протестите, и то директно пред Си, с когото има планирани разговори.

Посещението на евроръководителя беше определено като стратегически важно за задълбочаване на отношенията между Китай и Европа. Въпреки това официални представители, политици и евродипломати изразиха опасения, свързани с това в какъв момент се осъществява визитата и казаха, че Мишел трябва или да я отмени, или да постави въпроса за репресиите срещу протестиращите.

"Той трябва да използва повода, за да изрази опасенията ни по няколко въпроса", каза пред "Политико" Райнхард Бютикофер, председател на делегацията на Европейския парламент за отношенията с Китай. "Ако има репресии срещу протестното движение, ЕС е готов да отнесе въпроса до международните институции и да обмисли нови санкции."

Шерил Джейкъбс, коментатор на "Дейли телеграф", сравнява в своя статия политиката на Си за изкореняване на вируса с войната на руския президент Владимир Путин в Украйна. Според авторката подобно на руския си колега в Украйна с фанатичното си неизменно следване на политиката на нулев ковид Си е заложил на карта личния си, но и геополитическия авторитет на Китай. Но без обществена подкрепа този авторитет на практика е безвъзвратно загубен, отбелязва Джейкъбс.

Каквото и да направи вече Си, реномето му вече е накърнено, и то непоправимо, пише тя. Според нея от друга страна той няма шанс да оцелее като лидер, ако отстъпи пред протестиращите. Ако признае, че ККП е сгрешила с политиката на нулев ковид, това ще е геополитическо унижение и гръмък провал на опита му да представи тоталитарната китайска държава като компетентна и далновидна алтернатива на демократичния свят, допълва Джейкъбс.

Необичайните за Китай демонстрации предизвикаха вълна от съпричастност по целия свят, пише "Вашингтон пост". Изданието отбелязва в тази връзка, че след пожара в Урумчи, при който, както се твърди, хора не са могли да бъдат спасени от горяща сграда заради ковид ограниченията, от солидарност в Хонконг, Тайпе и Лондон са били организирани бдения. Още такива акции са планирани и в кампусите на американски колежи, допълва изданието.

Вълненията в Китай влошават перспективите пред световната икономика, пише "Ню Йорк таймс". Изданието отбелязва, че разрастващите се протести в страната, която е най-големият промишлен производител в света, са добавили нов елемент на несигурност в икономическата конюнктура, на която така или иначе още отпреди това негативно влияние оказват фактори като войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията.

"Ню Йорк таймс" допълва, че президентът на САЩ Джо Байдън, който е обещал да изобличава злоупотребите на авторитарните режими, все още обмисля какъв да бъде отговорът му на разрастващите се протести в Китай.

Протестиращите в Китай насочиха недоволството си директно към Си, пише "Уолстрийт джърнъл". Вестникът коментира, че улицата е потърсила сметка на китайския президент. Изданието отбелязва, че това е нещо, което само преди месец, когато Си получи трети мандат във властта, би било немислимо.

Според "Уолстрийт джърнъл" китайският президент се намира в своеобразен капан, защото от една страна, ако облекчи противоепидемичните мерки, рискува вълна от ковид инфекции и от друга, ако тръгне към смазване на протестите, това крие непредвидими последици. Нито една от тези опции не е добра за режим, който е толкова държи на стабилността, отбелязва вестникът.

Си е изправен пред най-тежкото предизвикателство за властта си, недоволството срещу ковид мерките предизвика масови протести, пише "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че засега демонстрациите са потушени и предупреждава, че ако избухне нова вълна на недоволство, може да последват репресии.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
До Off преди 1 година
Дева ли си, ква си, не те знам, но не четеш внимателно. СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ КОВИД ИЗМАМА В КИТАЙ. Русия няма нищо общо.
35
4
 
2
 
! Отговори
Offf преди 1 година
Когато председателят СИ се прегърне с Пудинг и секне западният пазар, тогава наистина ще му се наложи да си ходи... Най-големият страх в Китай са протестите. Нищо лично ,но в Русия няма ***, без Западът Китай не може да съществува, но без Русия може...
34
2
 
8
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Не забравяй, че днесбг не отразяват реални новини и крият половината истина. Време беше китайците да се светнат, че ги лъжат за пандемията и че ги вземат за мезе.
33
1
 
5
 
! Отговори
От* Берлин * преди 1 година
До 32 Какво общо има тук Москва, бе *** набоден? Новите Фашисти са Глобалистите... И Путин е бил на конференциите на проф. Шваб... Абе, бегай за бустер... Имаме Нов Холокост -Ваксинационен! Бог с Вас и пазете децата
32
0
 
4
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
В статията не става въпрос за революции, а за това, че протестират срещу ковид измамата. Чети внимателно не само заглавията.
31
6
 
1
 
! Отговори
нищо преди 1 година
Факсинираните нале ум-ре-ха преди две години още. Нале така беше, помниме ги ние теа раоти, сичките, дет се говориха, за икспиримента с фъксинти, дет бя ептен смрътоносен, та съ не трае ич. Щот Гейтс се е загрижил да пороби *** от Горно без Долнище. *** не жив. На зомби. С чип. *** теа неща мноо добре ги разбира. Кромид = грипчи, нале. Нищо че 2ри у свет по смрът, заради кромид. И ся кво. Да ни излезе, че китайците биле прави да не щът кромид у тех си. Дън съ луди кат ***, а?
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Улицата търси сметка на ковид експериментаторите, не само на президента. Но, заглавието цели да ни втълпи друго. Типично в стила на днесбг.
29
10
 
3
 
! Отговори
В Берлин преди 1 година
До От *Берлин * Ти какво правиш тогава в Берлин? Отивай в Москва. Там полицията ще те погали с перце и ще те прати на курорт ако, решиш да протестираш.
28
1
 
16
 
! Отговори
Западна "пропаг преди 1 година
Китайците като гледали мачовете в Катар били фрапирани от гледката показваща хиляди хора пристигнали от всички краища на света седнали един до друг, крещящи в лицето на съседа си и всички без маски. До сега те били лъгани, че китайското правителство най-добре се справяло с Ковид кризата и светът страдал повече от тях. Сега китайската телевизия не показва публиката от мачовете на световното но е много късно.
27
4
 
15
 
! Отговори
От *Берлин * преди 1 година
До 28 Щото не си ял ти палките, и не си видял с очите си терора на Новите Фашисти, моето момче... В Берлин полицията УБИ 84 годишна жена, 46 годишен баща също бе убит, докато 6 полицаи са му се хвърлили отгоре и го пребиваха( гледах всичките ЖЕСТОКИ видеосеквенции)... Поливаха със студена вода при -8 градуса семейства с деца...Убитите ги писаха официално- сърдечен удар.... Това са Новите Нацисти, и те ви накараха да си сложите от тяхната отрова! Честито на техните верни поддържници...
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грипа е по-опасен от измисленият Ковид, но го изкараха едва ли не като чума :))) Белия свят осъзна, че това е китайска измислица с цел манипулиране и китайците взеха да се самоизяждат :))
25
1
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
24, почти е така. Като се види крайния резултат за 3 години, сметката е ясна- по-бедни, по-болни, по-уплашени и най- важното-по-подчинени и непукисти от случващите се важни неща.
24
1
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
В Канада не беше ли същото с Трюдо?
23
5
 
26
 
! Отговори
Алстер преди 1 година
Начи такова лицемерие от ЕС, надминахте себе си за пореден път!!!Когато убавихте хора в Ротердам, когато биехте протестиращите навсякъде из ЕС къде бяхте, драги кукли на конци?
22
3
 
15
 
! Отговори
Калкулатор Василева преди 1 година
До До КалкулаторПадне ли Китай, пада и запада, по простата причина, че всички световни лидери в наши дни са агенти на една и съща задкулисна организация. Войните, които ни разгирават са, за да замазват очите на стадото, мишената сме ние, не случайно всички мерки уж срещу Русия, са именно към нас. Забелязахте ли какво е казал индиеца британски премиер: "Китай представлява "системно предизвикателство" за британските ценности и интереси".
21
0
 
2
 
! Отговори
Алстер преди 1 година
До АнонименЗаедно с нашите ковидари
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен, Ковида беше измислен да стресне белите, но китайците не предвидиха, че това ще се обърне срещу тех :) Тоест техните ще се обърнат срещу комунистите дето ги управляват :)
19
2
 
34
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Западът сега ще писка за безумията в Китай (наистина са безумия), а когато ги прилагат Европа, САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия няма проблеми, тогава споделяме "колективната си отговорност с обществото". Нагли лицемери...
18
0
 
7
 
! Отговори
До Калкулатор преди 1 година
Смеят ли да си сменят позициите? Хванали са се на хорото, ще го играят до край, макар че вече преплитат краката. Точно както и трролът им.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва ли да се дава власт на кому-нисти, социалисти е въпросът?!