Улицата потърси сметка на китайския президент

Западни издания за протестите срещу политиката на нулев ковид
29 ное 2022 10:25, Елка Василева
48
Улицата потърси сметка на китайския президент
Снимка: архив, БГНЕС

Една от централните теми в западния печат днес са протестите срещу политиката на нулев ковид в Китай.

"Гардиън" определя демонстрациите като проява на гражданско неподчинение, която е без аналог, откакто президентът Си Цзинпин е дошъл на власт преди десетилетие. Протестите са израз на растящо недоволство и скептицизъм срещу ангажирането на Китайската комунистическа партия (ККП) с политиката на нулев ковид, отбелязва изданието.

Още по темата
"Гардиън" отбелязва, че медиите в Китай са запазили мълчание по темата, въпреки че е очевидно, че са наясно със случващото се. Днешните вестници поместват няколко материала за нулевия ковид, а Синхуа излиза с редакционен коментар, в който се признава, че пандемията има "някои негативни последици" върху обществото.

"Гардиън" цитира и британския премиер Риши Сунак, който е предупредил, че Китай представлява "системно предизвикателство" за британските ценности и интереси, и е осъдил  побоя над репортер на Би Би Си по време на протестите.

Шефът на Европейския съвет беше призован да се противопостави на Си при посещението си в Китай след два дни, съобщава "Индипендънт". Изданието отбелязва, че към председателя на Евросъвета Шарл Мишел са били отправени апели при предстоящата си вдругиден визита в Китай да повдигне въпроса за протестите, и то директно пред Си, с когото има планирани разговори.

Посещението на евроръководителя беше определено като стратегически важно за задълбочаване на отношенията между Китай и Европа. Въпреки това официални представители, политици и евродипломати изразиха опасения, свързани с това в какъв момент се осъществява визитата и казаха, че Мишел трябва или да я отмени, или да постави въпроса за репресиите срещу протестиращите.

"Той трябва да използва повода, за да изрази опасенията ни по няколко въпроса", каза пред "Политико" Райнхард Бютикофер, председател на делегацията на Европейския парламент за отношенията с Китай. "Ако има репресии срещу протестното движение, ЕС е готов да отнесе въпроса до международните институции и да обмисли нови санкции."

Шерил Джейкъбс, коментатор на "Дейли телеграф", сравнява в своя статия политиката на Си за изкореняване на вируса с войната на руския президент Владимир Путин в Украйна. Според авторката подобно на руския си колега в Украйна с фанатичното си неизменно следване на политиката на нулев ковид Си е заложил на карта личния си, но и геополитическия авторитет на Китай. Но без обществена подкрепа този авторитет на практика е безвъзвратно загубен, отбелязва Джейкъбс.

Каквото и да направи вече Си, реномето му вече е накърнено, и то непоправимо, пише тя. Според нея от друга страна той няма шанс да оцелее като лидер, ако отстъпи пред протестиращите. Ако признае, че ККП е сгрешила с политиката на нулев ковид, това ще е геополитическо унижение и гръмък провал на опита му да представи тоталитарната китайска държава като компетентна и далновидна алтернатива на демократичния свят, допълва Джейкъбс.

Необичайните за Китай демонстрации предизвикаха вълна от съпричастност по целия свят, пише "Вашингтон пост". Изданието отбелязва в тази връзка, че след пожара в Урумчи, при който, както се твърди, хора не са могли да бъдат спасени от горяща сграда заради ковид ограниченията, от солидарност в Хонконг, Тайпе и Лондон са били организирани бдения. Още такива акции са планирани и в кампусите на американски колежи, допълва изданието.

Вълненията в Китай влошават перспективите пред световната икономика, пише "Ню Йорк таймс". Изданието отбелязва, че разрастващите се протести в страната, която е най-големият промишлен производител в света, са добавили нов елемент на несигурност в икономическата конюнктура, на която така или иначе още отпреди това негативно влияние оказват фактори като войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията.

"Ню Йорк таймс" допълва, че президентът на САЩ Джо Байдън, който е обещал да изобличава злоупотребите на авторитарните режими, все още обмисля какъв да бъде отговорът му на разрастващите се протести в Китай.

Протестиращите в Китай насочиха недоволството си директно към Си, пише "Уолстрийт джърнъл". Вестникът коментира, че улицата е потърсила сметка на китайския президент. Изданието отбелязва, че това е нещо, което само преди месец, когато Си получи трети мандат във властта, би било немислимо.

Според "Уолстрийт джърнъл" китайският президент се намира в своеобразен капан, защото от една страна, ако облекчи противоепидемичните мерки, рискува вълна от ковид инфекции и от друга, ако тръгне към смазване на протестите, това крие непредвидими последици. Нито една от тези опции не е добра за режим, който е толкова държи на стабилността, отбелязва вестникът.

Си е изправен пред най-тежкото предизвикателство за властта си, недоволството срещу ковид мерките предизвика масови протести, пише "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че засега демонстрациите са потушени и предупреждава, че ако избухне нова вълна на недоволство, може да последват репресии.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднъж, след като бях пазарувал и както обикновено напълних с нафта до горе, се прибрах и прочетох тук, че в Англия сме нямали храна в магазините и имало бой на опашките за гориво по бензиностанциите... Та.. толкова за тази жалка медия и лъжите, които разпространява...
15
1
 
26
 
! Отговори
Калкулатор Василева преди 1 година
Забелязвате ли колко жалки са за пореден път дирниците. Огромна статия пълна с празни приказки, без да се спомене нито дума затова, че мерките са напълно безсмислени и не са показали какъвто и да било резултат, освен терор над населението. Премълчават го, разбира се, за да не стане ясно и на българите как ги мамят от 3 години и как благодарение на действията на агентурното правителство, инфлацията у нас е над 100%, а държавата е по-зле отвсякога. Има ли още спящи ***?
14
12
 
13
 
! Отговори
ЖороИлиевПрякоОтАда преди 1 година
Китай е страна на злото.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протестират срещу фалшивата пандемия! Нямат ли тирове тези хора, милиарди са, а фашисткото им управление е една шепа. От където тръгна измамата на века, там и ще свърши. Дано всички ковидари увиснат по площадите за удовлетворение на всички нас, които послужихме за експеримент на група обикновени богати престъпници!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре че не е булеварда, поредната глуапа статия
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе рубльо, тия протестиращи що протестират ве? Заради хубавия живот в Китай... Какво ти е в иновен запада ве?
10
1
 
17
 
! Отговори
РУБЛЕВ преди 1 година
КОВИД НЕМА!
9
1
 
15
 
! Отговори
Хакера - дай пак! преди 1 година
Хареса ми ! Медията без коментарите е про-западна кръгла нула! Направи го пак!
8
5
 
20
 
! Отговори
Интересно... преди 1 година
Дали е случайно Иран - медийни вълнения, Киргистан - медийни вълннения, Китай - медийни вълнения и всичките са свързани с Русия? Случайност?
7
1
 
4
 
! Отговори
Сметката моля! преди 1 година
Това е западната сметка за един брой Тайван!
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време беше, даже закъсняха.
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори китайците протестират , само пияните ват.ни.ци си обичат диктатуата и *** с хиляди заради амбиции на един умопомрачен човечец седящ на огромна маса в бункера си.
4
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почнахме с демонизирането и на Китай, а? Щото ФАЩ така каза, нали? Нямам думи какъв тъжен слугинаж сте, българските медийки :)
3
0
 
35
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Пак двойни стандарти - "Ако има репресии срещу протестното движение, ЕС е готов да отнесе въпроса до международните институции и да обмисли нови санкции."А когато протестите са в ЕС, последния къде ги отнася? Що си не гледаме нашите кочини, а все надничаме и критикуваме другите? Когато хората се вдигнаха срещу фалшифицирането на изборите в САЩ, какво стана с тях? Съдиха ги. А жълтите жилетки във Франция?
2
0
 
15
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 година
Няколко дни да си изтриете индексацията на коментарите!
1
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали има шанс и Китай да стане нормална демократична държава? Ще е много интересно Китай най после да се отърве и от последните останки на комунизма. Тогава само Русия ще остане на ниско дикторско ниво. Китайците имат шанс да дръпнат напред. Друг е въпроса дали САЩ ще позволят такова нещо?

Спонсорирани публикации