Храните рекордно скъпи, за месец цените им скочиха с над 3%

Купуваме по-скъпо сиренето, ориза, яйцата
71
Храните рекордно скъпи, за месец цените им скочиха с над 3%
Снимка: БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 0,49 на сто до поредния рекорд от 2,268 пункта. Показателят надмина в средата на ноември най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година. За един месец равнището на индекса се е вдигнало с 3,37 процента.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 0,9 на сто и се търгуват по 3,21 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 11,1 на сто до 3,20 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 2,8 на сто и се продават по 2,17 лева за килограм, а червените скачат с 3,8 процента и се търгуват по 2,72 лв./кг в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 3,5 процента и се продават по 1,17 лева за килограм, а морковите се търгуват по 1,07 лева за килограм на едро. Зелето поевтинява с 6 стотинки до 0,84 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 6 на сто до 1,41 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 3,8 на сто до 2,54 лева за килограм. Портокалите намаляват стойността си с 9,3 на сто до 1,96 лева за килограм, а бананите поевтиняват с 11 стотинки и се продават по 2,5 лева за килограм на едро.

Кравето сирене поскъпва с 1,1 на сто и се търгува по 11,67 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1,7 на сто и се продава по 17,81 лева за килограм.

Олиото тази седмица намалява цената си с 0,4 на сто до 4,44 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото се търси на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.

Пакетче краве масло от 125 грама се търгува по 2,90 лева. Пилешкото месо поевтинява с 0,2 на сто до 6,10 лева за килограм. Захарта поскъпва с 4,8 на сто и се продава по 2,60 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" отстъпва с 2,2 процента и се търгува по 1,31 лева за килограм.

Оризът поскъпва с 1,4 на сто и се купува по 2,96 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 5,6 на сто и се търгуват по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
5
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Аз кога и да вляза в някой софийски супермаркет, независимо от квартала, все едни преливaщи колички ми се набиват нa очи. И не е от завист по чуждото благо, просто се ужасявам от това нeвpoтично моментно консумиране. Kолкото и да скочат цените, бaньo и баньoвица ще мислят само с тъpбycитe си...
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно доста поскъпнаха , защото имах спестени 3/4хил.Но успях да ги изхарча .
27
0
 
1
 
! Отговори
Потребител преди 1 година
А скоро приемаме и еврото, за тия които не знаят това са банкноти, които много бързо свършват ( даже и да не ги пилееш), не мога да го обясня този феномен, но реално пачка с евро се топи доста по бързо от пачка с левове.
26
0
 
0
 
! Отговори
Потребител преди 1 година
Как пък да не спра да купувам. Кво да ги правя тия пари, където ги изкарвам. Плащам си кредита , харча за всичко, което поискам, даже и на казино ходя, сега е супер модерно хахах. Да трупам като скот ли, буркани консерви и под възглавницата в бункера да чакам апокалипсиса.
25
0
 
2
 
! Отговори
mazen преди 1 година
Абе, спрете да купувате за една седмица и тарикатите ще се оцъклят...
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужен е таван на цените,не може горива и електроенергия да са на цени от преди конфликта в Украйна,не може държавата да изсипва милиарди във вид на помощи за "бизнеса"не може ДДС в доста сфери да е намалено а в същият момент цените на дребно да са двойни и спекулата да се вихри на всеки ляв крак!
23
0
 
0
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
СПОКОИНО ДОБИЧЕТА,ЦЕНИТЕ СА НЕПОНОСИМИ ,НО ЩЕ ЯДЕТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕНОСТИ С БАНАНИ.ДА НЕ СТЕ ПОСМЕЛИ ДА СЕ БОНТУВАТЕ.ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ужас .. карам на кисело мляко и вафли ..
21
0
 
0
 
! Отговори
Яница преди 1 година
Русия постави эапада на колена - докато всички СЪНУАВТ как са я УНИЩОЖИЛИ със теэи *** САНКЦИИ!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2011 година инфлацията беше 2.8% смешници, да във КТБ даваха лихви по-големи от колкото можеше да се вземе кредит, но само *** като Киро и Асан си държаха парите там, сегашната реална инфлация според мен е над 30% като има спекуланти които надуха в пъти някои цени. Освен това който помни времето преди и около 2011 в магазините буквално нямаше свободни кошници и огромни опашки защото беше евтино и цяла кошница голяма с напъни не можех да мина 50 лв. колкото сега са 2-3 продукта.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За бога братя,не купувайте!
18
0
 
2
 
! Отговори
Асо преди 1 година
Министъра каза, че инфлацията намалява... Сега кой лъже, а?
17
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Няма значение , че сме бедни, че сме гладни, че сме глупави! Има значение , че правим промяна ! И то с хора,които нямат хабер от управление ! Хора, които не могат да управляват дебелото си черво и ос.ра.ха цяла България !!!
16
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 1 година
Според дигиталната карта в туризма, щеше да има винени маршрути и фермерски пазари за летовниците. Да...ама Не!
15
0
 
0
 
! Отговори
Давайте 2022г. сме. преди 1 година
ГАРАНТИРАНО от РАДЕВ. Без коментар.
14
0
 
0
 
! Отговори
ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК !!! преди 1 година
От Радев и поредицата негови некадърни марионетки от рода на ПРОСТо-Киро започна всичко. Омразата не е градивна. Заради този човек и болните му амбиции държавата ни върви от криза в криза.
13
0
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
щом се вдигат заплатите и минималната ,то ще се вдига и цените ,елементарно е .+войната и бумеранга от санкциите към Русия +АМЕРИКАНЦИТЕ и ЕЦБ печат 7/24 ..то естествено е ,че ще се вдигнат цените..елементарно е.
12
0
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
А в магазините опашки, не могат да насмогнат. Пазарува народа като побъркан.По-големи опашки от Лондон. Уж нямало хора тук. Има, по кръчмите и магазините ще ги намерите.
11
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 14Ми Китай, Индия, Виетнам, даже в Палестина... или САЩ, Коста Рика, или Корея, Сингапур, Тайван, ако смееш да се сравняваш с тях.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към коледа и нова година ще поскъпват още храните. Намаления очаквайте след нова година евентуално понеже тогава ще има застояли храни по магазините.