Полово гъвкавият Сам Бринтън аут от държавната служба в САЩ заради кражби

Той бе назначен в Министерството на енергетиката на САЩ
20 дек 2022 14:30, Александър Попов
111
Полово гъвкавият Сам Бринтън аут от държавната служба в САЩ заради кражби
Камерите са заснели Бринтън с чуждия багаж. Снимка: New York post

Служителят на Министерството на енергетиката Сам Бринтън, който беше заместник-помощник-секретар по отработеното гориво и отпадъците в офиса по ядрена енергия към Министерството на енергетиката на САЩ, се оказа с кратка кариера във федералното правителство. Той нашумя като първия нон байнъри човек на такава ръководна длъжност.

Бринтън, който използва местоимението "те", заяви в началото на годината, че вярва, че ще бъде "първият полово гъвкав човек в ръководството на федералното правителство" и ще вкара новаторска мисъл.

Новаторството му обаче приключи за по-малко от година, след като в началото на декември бе обвинен в кражба на багаж от международното летище Хари Рийд в Невада, съобщава CNN.

"Сам Бринтън вече не е служител на Департамента по ядрена енергия. По закон Министерството на енергетиката не може да коментира повече въпроси, свързани с персонала", гласи официалната позиция.

Преди това Бринтън беше обвинен в кражба и в Минесота за предполагаемо вземане на куфар на друг пътник на летище "Сейнт Пол" през септември. Тогава полицай се свързал с него и той отрекъл да е взел багажа. Но по-късно се обадил и се извинил, че не е бил "напълно честен", става ясно от жалбата.

Още по темата
Сам признал, че е взел чантата, но заявил, че е бил уморен и е взел куфара, мислейки, че е негов. Първото му явяване по делото в Минесота е насрочено за февруари 2023 г.

Говорител подчерта пред CNN, че Бринтън не е назначен от Белия дом.

„Той е назначен на държавната служба в съответствие с начина, по който се се прави с близо два милиона служители на държавната служба във федералното правителство. Повече информация трябва да даде Министерството на енергетиката", добавя говорителят.

Засега Бринтът не е коментирал своя трудов статус и обвиненията.

Преди да се присъедини към Министерството на енергетиката, Бринтън е работил в няколко мозъчни тръстове, включително Bipartisan Policy Center, Breakthrough Institute и Third Way. Бринтън е защитник на ЛГБТК+ правата.

За назначението му на държавна служба се разшумя още през февруари тази година, но бе обявено на 19 юни. Тогава Бринтън туитна: „Официално е. От 19 юни служа на моята нация като заместник-помощник-секретар по отработеното гориво и изхвърлянето на отпадъци в Службата за ядрена енергия в Министерството на енергетиката.

Той допълни тогава, че са отложили обявяването на новината, след като са получили "повече от сто смъртни заплахи".

По-рано този месец група републиканци от Конгреса изпратиха писмо до министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм с искане за оставката на Бринтън.

16-те подписали твърдят, че Бринтън "е бил пуснат в отпуск, без да предостави ключов контекст, изясняващ, че скорошният статут на заетост на Бринтън е резултат от обвинение за престъпление".

Те призоваха Гранхолм "да остави настрана дребната политика и да назначи само най-квалифицираните и всеотдайни хора, които да влияят върху енергийния сектор на Америка".

Бринтън е изправен пред угрозата за присъда до пет години затвор за кражбата в Минесота и до 10 години затвор за тази в Лас Вегас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Сам Бринтън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Асенка Василева преди 1 година
Щом аз станах финансова министърка в Бългерия - смятайте!

Спонсорирани публикации