Това ли е бъдещето? Всяка четвърта компания в Лондон намалява офиса си

Все повече залагат на гъвкавата работа
18 фев 2023 20:10, Красимир Ангелов
52
Това ли е бъдещето? Всяка четвърта компания в Лондон намалява офиса си
Снимка: БГНЕС

Компаниите в Лондон свиват офисите си и се отказват от традиционните дълги наемни договори със затвърждаването на породената от пандемията тенденция за пренасочване към гъвкава работа, пише в свой анализ Bloomberg.

Една четвърт от компаниите свиват притежаваните си офис площи, а още 18% избират пространства за съвместна работа и гъвкави офис площи, показва допитване сред 500 служители в Лондон, проведено от Bloomberg Intelligence. Тази тенденция води до повишаването на свободните площи и увеличава пропастта между цените на наемите в новите площи, които се радват на засилен интерес, и не толкова желаните по-стари сгради, коментират анализаторите на Bloomberg Intelligence Сю Мъндън и Сирин Бузид.

Дългосрочните последици от неочаквания експеримент с работата от вкъщи, породен от пандемията, започват да се изясняват с изтичането на още наемни договори за офиси и нежеланието на служителите да се върнат на работното място. Макар че нивата на заетост на офисите бавно са се повишили спрямо дъното им по време на пандемията, резултатите от допитването показват, че все повече компании приемат, че гъвкавата работа ще се задържи.

"Ерата на работата от вкъщи поляризира свободните площи и наемите между първокласните пространства, притежавани от тръстове за инвестиции в недвижими имоти като Derwent London и Land Securities Group, и второкласни площи“, коментира Мъндън.

73% от анкетираните са заявили, че компанията им планирала да се премести или вече се е преместила в нов офис. Това е ръст спрямо 50% през юни. По този начин много по-стари сгради остават незаети, като свободните площи в някои централни квартали на Лондон са над 10%, въпреки че предлагането на устойчиви офис площи остава много ограничено.

Допитването установява още, че работодателите на 70% от анкетираните са въвели официално постоянна политика около гъвкавата работа, а останалите 30% все още не са наясно с плановете си след тази година.

Преходът към по-гъвкава работа насърчава собственици на имоти като Great Portland Estates и British Land да предлагат както дълги наемни договори за модерни зелени сгради, така и краткосрочни договори за по-гъвкави площи.

Високите разходи за труд спрямо наемите на офиси също карат компаниите да инвестират в площи, които ще помогнат за привличането и задържането на служители. Това увеличава привлекателността на сгради с повече удобства, намиращи се на най-желаните локации, които могат също да помогнат на компаниите да изпълнят целите си за намаляване на въглеродните емисии. Тези сгради, чието предлагане е ограничено, могат да продължат да постигат най-високи цени на наемите.

Още по темата вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: лондонбизнес имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39 - И тогава никой няма да може, да купи нищо, защото всеки ще е без работа, с изключение на няколко собственика...
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не. Просто искат разделени работници, липса на проф., късиндоговори и възможнистта да уволняват на воля ... Супер за бързи печалби, но супер зле за обшеството ...
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав За да направи работника колата нали компютъра да я проектира първо в офиса. Всеки детайл се изчислява и чертае най-прецизно. А детайлите е невъзможно да се направят прецизно от работника без помощ от робота. Въпрос на време може би едно поколение от 10-20 г. и заводите ще се закрият и повечето детайли даже ше могат да се поръчват онлайн на някой робот от компютъра.
32
9
 
6
 
! Отговори
ZZ top преди 1 година
Балона със строителството в UK се спука за офис работата повлия Ковида. Както се казва с твоите камъни по твоите глави. UK силно се надяваха с Ковида да унищожат Европа ама греда Ингилизите сами си го набутаха. Не съм виждал от 17 години такава безизходица в момента няма работа в строителния бранш аз такова чудо не съм виждал през последните 20 години.
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали и те под ръководството на индиец стават яко зелени като ЕС, какво се оплакват, зелените и Сунак ще ги оправят, щом са избрали този път.
30
1
 
8
 
! Отговори
Мушмурок преди 1 година
Чи кво ми пука за оцеляването на богатите в Лондон!
29
5
 
12
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Тези избиха хората с инжекциите на СЗО и сега се чудят какви "новини" да бълват, свиват офиси, правят стачки, нямали желание да шофират :))
28
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 31: изкуствен интелект отговаря от името на умрели на база на техни писма и дневници, според теб колко време ще отнеме преди същият този интелект да чете инструкции за рестартиране на рутер и да направи кол центровете ненужни? Чат бот отговаря вместо човек в интернет. Но дори в автоиндустрията която е една от най автоматизираните все още има коли които се правят изцяло ръчно, а в други част от труда е пак от хора! Затова обикновеният работник ще остане без работа много след офис служителя!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даааа!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав Робота мери кръвно, иследвания, дава телк и т.н. буквално за секунди и без такса за НАПили рушвети
25
0
 
5
 
! Отговори
дедо Медарко преди 1 година
До Бай Илийчо Ааааа произвеждат............акита!
24
1
 
1
 
! Отговори
вай, вай, ваййййййй преди 1 година
До Анонимен 29 Много си неграмотен/а, защо недостиК?!
23
0
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Язе мислам ,чи бъдещету е у папуту бря ! Който произвеждъ ранъ той жа е най добре! От къфто и да си се тряаа дъ едеш ! Откъде ? Офиси , и чиновници и писарушки не произвеждат нищу а сакът дъ папат?
22
0
 
9
 
! Отговори
Кви офиси преди 1 година
Търсят се чобани драги инженери!Народа гладен бе,рече бат Боеко!Бегом на тръстиката !
21
3
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Дидо: също така изкуственият интелект скоро ще направи офис канцеларската работа излишна, но роботите няма как да заменят ръчният труд на места, поне не към днешна дата или близко бъдеще. Така, че е много по вероятно такива като теб "високо образовани" офис служители да сте първите безработни създадени от изкуственият интелект. + Ти си тясно профилиран и в пренаситена среда, а "простият бачкатор" както го наричаш е в среда в която липсват кадри и е много по лесно да си смени сферата на работа
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Метрото и магистралите ще фалират. Банките остават само онлайн а банкомати за скрап..
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДидоБачкаторите произвеждат а вие правите пари за корпурациите.Ама като седниш да се храниш не ядеш монитор и комп а ?
18
5
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Дидо: не си прав, има много професии които изискват високо образование или квалификация, но няма как да се работят от дома защото са свързани със специфична апаратура която няма къде да събереш у вас или парите за да я имаш налична. Всеки може да си купи компютър за 1000 лева и да работи канцеларска работа от дома. Програмиста може да си вземе компютър за 5к и да работи от тях, но хирурга няма как да оперира у дома си. Или смяташ, че си по образован и квалифициран от хирург?
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дидо, Германец, Алекс, Програмист, Янко с кокошките и мн.други са едно и също лице. Раздвоение на личността се нарича, загубил е себе си някъде между пропагандите за ЕС, Украйна и кромида. Не си струва някой да си говори с такъв загубеняк.
16
3
 
10
 
! Отговори
Vako преди 1 година
Енох е казал проклет е този който не работи с ръцете си.