Ледената покривка на Антарктида се сви до исторически минимум

Съдбата на ледения континент, особено на леда на сушата, е важна
7 мар 2023 22:35, Нели Христова
67
Ледената покривка на Антарктида се сви до исторически минимум
Снимка: БГНЕС

Площта на ледената покривка около Антарктида се е свила до рекордно ниско ниво за последните 44 години, съобщи вестник "Гардиън".

Според сателитни данни топенето на леда около 18 000-километровата брегова линия на Антарктида продължава и "към 25 февруари покритието му се е свило до нов рекорден минимум от 1,79 млн. кв. км" - исторически минимум от началото на сателитните наблюдения, започнали през 1979 г. По този начин предишният рекорд е счупен със 136 000 кв. км, което е два пъти повече от площта на остров Тасмания.

Всяка година крайбрежните води на континента се променят значително, като през септември морският лед достига максимална площ от около 18 млн. кв. км, а през февруари спада до малко над 2 млн. кв. км.

Но всичките четири десетилетия на сателитни наблюдения никога не е имало по-малко лед около континента, отколкото през миналата седмица.

Според експерта Уил Хобс от Австралийския университет в Тасмания "наблюдаваме по-малко лед. Това е циркумполярно (принадлежащо към една от полярните зони на Земята) събитие", каза той.

Съдбата на Антарктида - особено на леда на сушата - е важна, тъй като континентът притежава достатъчно лед, за да повиши морското равнище с много метри, ако се разтопи. Една от основните области на безпокойство е значителната загуба на лед около моретата Амундсен и Белингхаузен в западната част на континента. По-силните явления от типа "Ел Ниньо" могат да ускорят необратимото топене на антарктическия лед, сочи изследване.

В района на Антарктида се намира ледникът Тейтс, известен като "ледника на Страшния съд", в случай на чието топене нивото на Световния океан може да се повиши с половин метър.

Антарктида е трудна за изучаване не само поради отдалечеността си, но и поради предизвикателствата, свързани със събирането на данни около континент, изложен на огромни колебания във ветровете и бурите от всички страни.

"Антарктида може да изглежда далечна, но промените около нея могат да повлияят на глобалния климат, а топящите се ледени покривки засягат крайбрежните общности по целия свят", заявява климатологът Ариан Пурич от австралийския университет Монаш. "Всички модели предвиждат, че със затоплянето на климата очакваме антарктическият морски лед да намалее", казва тя. "Всеки трябва да е загрижен за това, което се случва в Антарктида."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости. Всичките изгъзици с времето ги правят изкуствено, за да ограничат правата на хората. Радва ме факта, че българина не може толкова лесно да бъде излъган.
37
0
 
4
 
! Отговори
МСА преди 1 година
Ей, няма спиране тая "зелена" истерия. А какво се случи с озоновата дупка? Някой нещо да е чувал, или пък е изчезнала. НЯМА ИЗВЪНРЕДНИ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ! Просто това ще използват за силното ограничаване на правата ни в бъдеще. От нас зависи дали ще успеят
36
0
 
3
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Абе Путин е виновен ако ги нямаше руснаците и Путин всичко щеше да е наред само те са виновни
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спокойно, всички сте много надолу по интелектуално развитие, спорете си :)
34
0
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
И електората на бсп, също. никой не помисли че вдигайки юмруче ше избие пенциите по селията. сега ни убеждават да не гласуваме, така както по времето на брежнев викаха че в чернобил всичко е наред. а на веска брачед и бракува ваксини, щот не са спутник 5
33
0
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Не я е срам тая шапка, за толкова милиарди години баш сега да се свие...
32
1
 
1
 
! Отговори
До ганЮ е проста преди 1 година
Ганювото, либерастко недоразумение, да ти повторя пак - сменяй пола, мятай хормоналните хапчета, лапппай на байдънта изсъхналия, яж макдоналдс и плюй по Тръмп, психясала отреппке. Знам че това искаш, чакал си го цялото си жалко животче. Ей сега се наслади. Само кажи като какво се смоопределяш, да знаем как да те наричаме
31
7
 
0
 
! Отговори
На щерката путката преди 1 година
"Записахме му IP/MAC адресите....." иЗадника и юРазпорих докато "записваше" IPтата каскет смачкан.
30
5
 
10
 
! Отговори
. преди 1 година
Важното е да има вода. Имало е много ледникови периода и много затопляния. Непрекъснато се движат земните плочи. Сега използват естествените природни състояния за да манипулират общественото по цял свят.Помня в средата на 80'те. Озоновата дупка.
29
7
 
4
 
! Отговори
По голям простак преди 1 година
от руския монголоид е единствено русофила.
28
6
 
3
 
! Отговори
Абе идиот кръгъл преди 1 година
"И ако някой ми каже как това ще подобри живота ни, евала му казвам....." кой чакаш да ти "подобри" живота?
27
1
 
10
 
! Отговори
До И какво? преди 1 година
Факт! Вижте само ПеПе и ДеБе. Нивото е покъртително. Докато всичко буквално тъне във фекалии, ония си правят кампанийката на база фикции за комунистическия режим у нас - ще събаряме паметници, ще променяме националния празник, мартениците ги направиха жълто-сини. И ако някой ми каже как това ще подобри живота ни, евала му казвам :)
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
42, Koпейкаджия, правилно си разбрал, лъжат ви глобалистите. Само че макдоналдското ти мозъче не може да го осъзнае. Сменяй пола и плащай още повече зелени данъци. Мда, колкото повече плащаш толкова повече се оправя природата. Пробвай, не те лъжа. Виж навън как е въздуха, прати им $10к, излез виж пак, прати им още $10к, излез и ще видиш колко по-добре е станало. Целия СО2 е изчезнал. Увери се сам, плийз!
25
8
 
5
 
! Отговори
Копейкаджия преди 1 година
Лошите глабалисти ни лъжат. Само путин казва истината.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво става, многото зелени данъци не се ли справиха с глобалното затопляне, ша трябва още данъци явно.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се и учудвам че пак изверга нела е превела тая поммия. Като видя заглавието и стане ясно че наратива на шурошоидните гнидди трябва да се покрие на 100% от тази продала на душата си фъшшкияя, чийто език е винаги под подметките на либерастичните сатани. Нело, уродде продажен, ще си плащаш за извергясалите си преводи, с които се мъчиш да моделираш мнението на посещаващите тая клоака гнняссс.ббг
22
7
 
6
 
! Отговори
Абе каскет смачкан преди 1 година
"Ето това са ни подготвили..... " кои са тези, които са ти подготвили.....
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите не валят от небето за никого, в това число и програмистите.
20
0
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Е, и? Какво ми дреме? Всеки получава толкова, колкото е заслужил. Ако изкарваш 20 хиляди на месец, получаваш адмирациите ми. Иначе - не, коментарът ти е безполезен.
19
2
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Да, достатъчно е да си представим ефекта от това половин милиард човеци да се опитат да се преселят, защото иначе биха се озовали под водата. И в момента имаме ужасна миграционна криза, но новата може да е в пъти по-сериозна.

Спонсорирани публикации