Цените в заведенията скочили с 15%, а доставчиците ги вдигнали двойно

Отлив на клиенти, хората поръчвали една пица в две чинии
Обновена: 10 мар 2023 11:35 | 10 мар 2023 10:51, Камелия Цветанова
111

Високата инфлация качи и цените в заведенията.

"Този скок се наблюдава от 2019 насам. Много ще кажат: "Да, получавате компенсация за ток, намалено ДДС, защо цените са високи?", компенсацията, която получават всички за ток, е 200 лв. за над мегават час. Тоест, ако стигнем 200 лв. без компенсации, това би било 3 пъти по-скъпо от 2019 година. В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 година. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се формират от това какви разходи има дадено заведение", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Става въпрос за разходи за наем, разходите за персонал.

"В нашия сектор от 2019 насам всичко е скочило по 3-4 пъти. Хората, които ни карат продуктите - производители и вносители, са вдигнали минимум 2 пъти цените към нас. А заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%. Говорим за масовите заведения. За разлика от хранителните стоки, където става въпрос за 5-10 вериги, тук говорим за бизнес, където всеки сам си преценя как ще изглежда цената в менюто. От всички 23 хиляди търговски обекта в България над 90% са семеен бизнес. Един може да продава шопската салата за 10 лв., друг може да прецени, че неговият разход за шопската салата е 8 лв., а друг може да я продава за 12 лв.", допълни Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че техният бранш е част от българската икономика.

"И когато бензинът е по-скъп, газът е по-скъп, токът е три пъти по-скъп, разходите за персонал са се вдигнали за последните 2 години, няма как да кажем: "Ама заведенията вдигнаха цените". Но не може да актуализираме менютата нонстоп. Имаше период в началото на година и края на миналата година, когато ежеседмично получавахме мейли от нашите доставчици, че цените се вдигат с 5%, след това още 4%. Имаме спад на потреблението, да, заведенията са пълни, но на определени празници. Спадът е около 20% спрямо миналата година. Хората си поръчват или само основно, или само салата, или една пица с две чинии. Хората са притеснени", подчерта председателят на Българската асоциация на заведенията.

В неговата верига последната актуализация се е случила през септември месец.

Попитан какво ще се случи, след като компенсациите им приключват през месец март, Алибегов отговори: "Мисля, че служебният кабинет ще поеме политика за удължаване, или трайно да падне цената на тока. Много хора от нашия бранш минаха на газ, защото той беше много по-евтин, отколкото електричеството. Тези хора в последната година и половина няма 1 лв. компенсация, плащаха двойно по-големи сметки, отколкото ние за ток. Много от тях не успяха и да оцелеят", добави Ричард Алибегов.

От думите му става ясно, че има огромен отлив на кадри в бранша им.

"След тях не идва нищо, секторът стои още като несигурен за хората. Абсолютно никакъв интерес няма. Принудени сме да работим с хора от чужбина, което също оскъпява крайния продукт. В последните години заради всичко около 18% от заведенията затвориха врати, но това са данни от началото на миналата година, трябва да се актуализират. Те се натрупаха много неща - Ковид-19, война, нямаше време да се възстанови финансово секторът", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
българската преди 1 година
нация се *** вследствие физическия геноцид на комунистите и соц "демокрацията" на ДС - мутри, чалга и разврат. Появиха се алчни индивиди без морал, с една цел арогантно собствено обогатяване и всеки удари през просото щот няма и държава вече
17
2
 
3
 
! Отговори
Гешев преди 1 година
Пишете за МВР тероризма как унищожават Българи и защо думата "сготвяне" се счита за нормално в Европейска Държава или защо милиционера Главен Прокурор Иван Стоименов Гешев потулва всички престъпления на служителите от МВР!? Заради тези бишкоти с пагони ще пропадаме още години наред! Не го запомняйте! !
16
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз по заведения не ходя, само ако готвят по хубаво от мен и жена ми и с по качествени продукти. Което е малко вероятно. Продукти си купувам от малки проверени и доказани производители и магазини. Докато ми карате коли за по 200-300 000 лв. и живеете в палати няма да ревете, че нямата пари. Долнопробни тарикатчета. Масово работниците ви са на минимални заплати.
15
1
 
26
 
! Отговори
ее преди 1 година
Най-сивият сектор, с най-много помощи от държавата и най-много реват.
14
0
 
19
 
! Отговори
Жоренди преди 1 година
Епа нема ви ям таратора за 8 кинта, ако ще златни нишки да слагате вътре. Мин вода на места е 3.80-4 кинта за 0.5 литра.
13
0
 
22
 
! Отговори
Муро преди 1 година
Незабавно им върнете ддс то, както е при другите сектори, тази алчба пасмина се лекува само с фалити
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
продължавайте да гласувате за рузки фтмаци и копейки...
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото не разчитат на горям оборот, а да прекарат еднократно, който се излъже да седне.
10
0
 
16
 
! Отговори
Софиянка преди 1 година
Да не ходим на заведения и няма да имат и разходи.Да ама и без приходи. Ден година храни.
9
5
 
2
 
! Отговори
хахах преди 1 година
Коп ейкин ще оправи цените
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФТМАК МИТРОФАНОВ???? ИЗПЪЛНИ ПОРЪЧКАТА ДА ВДИГНЕШ ИНФАЛЦИЯТА НАД ИЗИСКУЕМАТА ЗА ЕВРОЗОНАТА, ПРОВАЛИ НИ И ЗА ШЕНГЕН! ХАРАШО, РУМБА!
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тест Отива към 7 лева на някои места бирата в София. И то не нещо особено, например Морети, която в Италия я наричат "бирата на сините якички". И Загорка Ретро или Каменица за 5.50. Гонят Западна Европа по цени вече. Поне ще спрем да сме алкохолна дестинация за разни прошляци, но като цяло не е нормално.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Категорично отказвам да им ям пумиите!!!!!!!!!
5
0
 
30
 
! Отговори
Един с Една преди 1 година
В заведения спрях да ходя още като стана пандемията, поне за едно добро беше тая пандемия, не смао цените, обслужването е под всякаква критика, персонала вечно сдуххан и намръщен, качеството на храната също не ме кефи.
4
0
 
34
 
! Отговори
тест преди 1 година
т.е бутилка бирата която е 1.20 на магазина, я носят на двойна цена по някакъв начин доставчиците и я продават на 3-5 лева ?
3
1
 
6
 
! Отговори
Спите ли преди 1 година
Пишете за МВР тероризма как унищожават Българи и защо думата "сготвяне" се счита за нормално в Европейска Държава или защо милиционера Главен Прокурор Иван Стоименов Гешев потулва всички престъпления на служителите от МВР!? Заради тези *** с пагони ще пропадаме още години наред! Запомнете го!
2
1
 
45
 
! Отговори
Пони преди 1 година
Ай фалирайте вече, че ни писна от мрънкането ви! Така поне ще останат само скъпи, но пък качествени заведения. В момента всяка квартална кръчма се е взела за мишлен звезда ресторант и сервира замразени полуфабрикати с маргарин, притоплени на микровълнова или в едноседмично олио. А и да не забравя - веднага ДДС-то обратно на 20%! Ковида свърши.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вдигат каквото си искат. У нас ходим в отбрани гурме ресторантчета. В масовите не стъпваме. Иначе днеска съм взел 3 броя аржентински рибай зрял с масло- красота. С едно бързо ризото с манатарки, брюкселско зеле и аспержи. С крафт биричка. Гурме храна за цялото семейство първокачествена на цената на 3 пици с отпадъчни продукти в рестранта на Ричката.