Новата мегаджамия на Ердоган в Диарбекир: Ще се издига над града векове

Сградата е част от опитите на президента да ислямизира страната си
10 апр 2023 21:45, Нели Христова
123
Новата мегаджамия на Ердоган в Диарбекир: Ще се издига над града векове
Снимка: БГНЕС

Първото нещо, което усещате, когато влезете в най-новата джамия в Турция, са миризмите на свежа боя и току-що постлан килим. Второто е размерът й.

Вътрешното пространство на централната джамия в Диарбекир, която отваря врати този месец, достига 30 метра от пода до короната на нейния осмоъгълен купол, обгръщаща шир от тюркоаз, злато и различни нюанси на богато синьо, украсени със стилизирана арабска калиграфия. 10 000 души могат да се молят вътре, а още 15 000 на територията отвън. Комплексът разполага също с конферентен център, младежки център и изложбена зала, както и подземен паркинг с 500 места.

Цената на тази "мега джамия" достигна 19 милиона паунда. Тя беше финансирана от бизнесмени, въпреки че президентът Ердоган присъства на полагането на основния й камък през април 2017 г. Нейният строител печели държавни търгове от началото на хилядолетието - момента, когато Ердоган идва на власт с неговата партия АК. Но дори ръководителят на проекта на джамията признава, че тя рядко ще бъде пълна.

"Това е по-скоро символ на една цивилизация", казва Хюсеин Икоз във временната си офис сграда в края на обекта пред The Times. "В нашата цивилизация ислямът винаги е бил тук. Тази джамия ще остави наследство в бъдещето и завинаги."

Отвън джамията се издига неуместно като бетонен космически кораб. През последното десетилетие градът, де факто столица на югоизточната част на Турция с кюрдско мнозинство, беше на предната линия на нарастващите репресии на Ердоган срещу кюрдския активизъм, политика и войнственост. Голяма част от историческия център беше унищожен в битките между турските сили за сигурност и кюрдската сепаратистка милиция, ПКК, през 2015-16 г. HDP, партията с кюрдски корени, която спечели 65,5% от гласовете в Диарбекир на последните национални избори през 2018 г., е изправена пред дело за закриване и всички нейни избрани кметове бяха отстранени от длъжност от централното правителство.

Новата джамия обхваща 28 000 квадратни метра в самия център на Диарбекир, до градската община, военните жилища, оградени с бодлива тел, и търговски център, който се срути при земетресенията през февруари.

Около 20 000 нови джамии се появиха в Турция по време на 20-те години на власт на президента Ердоган. Някои са малки и построени в села, които преди това са нямали молитвени центрове, докато други са добавени към почти всяка нова държавна сграда: летища, нови жилищни квартали и правителствени комплекси. В другия край на скалата са мегаджамиите, като най-новата добавка на Диарбекир, които са построени на първокласни места в почти всеки голям град в страната, с още няколко зад граница на Балканите, в Близкия изток и Европа.

Докато присъства на среща на НАТО в Обединеното кралство през 2019 г., Ердоган откри централната джамия в Кеймбридж, построена и финансирана предимно от неговото правителство. В Турция новите джамии са най-видимите признаци на опитите му да ислямизира страната си, които до голяма степен се провалиха. Въпреки масовото разширяване на религиозните училища, наказателните данъци върху алкохола и огромните бюджети за Diyanet - държавният орган, който управлява ислямските въпроси, посещаемостта почти не се е променила

Малко места са по-малко заинтересовани от Диарбекир: въпреки че има консервативни части в обществото, HDP насърчава секуларистките, феминистки ценности, а младите градски кюрди рядко са практикуващи мюсюлмани. Икоз, подобно на много турци, има прагматичен възглед за своята религия: той пости за Рамадан, но никога не се моли или посещава джамия и е по-ентусиазиран от светските аспекти на своя проект - неговия размер, амбиция и факта, че ще се издига над града за векове напред — отколкото дали ще доближи хората на Диябакир до Бога. Той също така не дава категоричен отговор на въпроса дали шумът от строителство на джамии ще продължи, ако Ердоган загуби на изборите следващия месец, слагайки край на 20 години държавен ислямизъм.

"Не знам дали ще продължи", казва той. "Когато турската република беше основана за първи път, тя искаше интеграция със Запада. Не знаем как ще се промени културата. Никой никога не е строил пирамиди отново след древните египтяни, но те са останали."

В малки офиси на миля разстояние, на запусната улица, която дели с барове, бакалии и тълпи от купувачи от Диарбекир, HDP стартира предизборната си кампания, докато Икоз надзираваше последните щрихи на джамията.

За да отклони предстоящия случай на закриване, HDP издига изцяло нов набор от кандидати за парламентарните избори под новото партийно знаме: Зелената левица. Новото лого е подобно по стил и цветове на старото. Мерван Йълдъз, секретар на партията в Диарбекир, казва, че кюрдите са свикнали да работят около режими, които ги изтласкват от всички политически пространства.

"Правителството е във всички институции сега със своята идеология. В здравната система, образованието, навсякъде", казва тя пред The Times. "Тези избори са решение дали да продължим с фашизма или не."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
1
 
! Отговори
Навсякъде има преди 1 година
Джамии по техните държави ама няма кой да ходи да си губи времето.файда ЙОК.
69
1
 
1
 
! Отговори
И КАКВО??? преди 1 година
Йок-файда.Само разходи строят.Фабрика да построи,заводи, училища и висши заведения като на западна Европа.Заводи и жилищни комплекси с малки къщички с басейни за хората а не мега фекалии.Това няма икономика в него и не създава работа на населението а ги връща в средновековието.За това хората бягат от мизерията.
68
1
 
1
 
! Отговори
До 6. Това са те преди 1 година
Най-НАЙ от НАЙ-добрите експерти,архитекти и строители в цял свят са турските,но това са учили и толкова могат като нямат представа какво правят това е резултата.Масово строят без"ДЖЕЛЕЗО"и слагат 1 кофа КЕРЕЧ на бетоново за?Дано не са строили извън Турция,че почвам да бегам бате.Там висшето образование е = на 1 клас във България.Нало виждате е нашата родина какви са специалисти от 33 години само ремонт на ремонти по -пътищата из страната.
67
1
 
1
 
! Отговори
До 20.Викаш преди 1 година
Турция е сила?А *** не знаеш например как изчезва нещо за 0,0001 и става на пепел,да не дава Исус,че нема да сме живи да видите например ако се самозабрави и каже напред на 100люпеновото или на 100 мильонно население с площ колкото САЩ например става на въглен.Така че,по скромно и никой не е над другия по-висш?Да не се замозабравяме и всеки има право да живее там където се самоопределя кой от къде е.Айде със здраве.
66
2
 
3
 
! Отговори
мисулманка преди 1 година
Знае се, че epдyraньо е бил благословен от Бог с xeмopoид с образа на мyaмет. Той с охота го показвал на ислямските миряни, за да мoгат те да се любуват на святото чудо, галейки го и целувайки го. Xeмopoидът бил лeчебен и лeкувал вярвaщите от кoварни бoлести в името на ъaлaxa бога наш.
65
2
 
0
 
! Отговори
ВНимателно преди 1 година
СЛЕД унищожителна ЧУМНА ПАНДЕМИЯ по времето на ЮСтиниан/ ОТГлеждащи домашни хора / след временно разрешение преди около 9000 години / нареждат да се създаде нова религия.. Вижте историята. В джамиите клекналите мъже дават възможност за диагностика за наличие на масови убиици вкл черно и сиво чумни.. От 100 000 места се подават данни за проникнали такива убиици през пробиви в общата охрана.
64
0
 
1
 
! Отговори
У НАЗЕ КРАДАТ преди 1 година
АЛО КВО СТАВА БРЕ>>КАкви 19 000 000 ПАунда.. У нас толкова крадат само за едни пикливи уж пречиствателни станциики в градчета с затихващи функции .. С тн Европари за толкова малко милиони се провеждат СЕМИНАРЧЕТА И СЕ ПЕЧАТ РЕКЛАМНИ ДИПЛЯНКИ.. СЛАГАТ И ПО ЕНДА ЦВЕТНА РЕКЛАМНА ЛАМАРИНКА КЪДЕТО ПИШАТ СМЕЛО КАКВИ ПАРИ СА ОГРАБИЛИ>.Веднага САКАТ ЗАТВАРЯНЕ НА МАРИЦА ИСТОК ..
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има църква или джамия и в най-закътаните места на родината. Ако се направи съотношение между население и религиозни храмове едва ли България ще отстъпи на Турция. Така, че незнам какво се се цели с подобени статии.... Вярващо=те хора не са опасни. Притеснявайте се от безбожните....
62
1
 
3
 
! Отговори
Вярващ преди 1 година
"Ще се издига над града векове" Ще се издига, ама ако Бог реши така. Ако реши нещо друго, земята ще се разцепи и ще погълне вавилонската ви кула за един ден. Както забелязвате, Партенонът още стои 2500 години. Какво ли не са го правили тоя Партенон: бил е църква, джамия, харем, дори фабрика за барут. Рушили са го, взривявали са го. Ама още има нещо останало от него. Та само Всевишния определя кое да остане и кое не.
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доживяхме нуждата Турция да се ислямизира )))))) По-скоро е предизборен финт на Ердоган, ега го оставят още 1 мандат на върха, но едва ли
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kakвo ни интересува това нас, нормалните хора?
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко е съмнително дали джамията Му ще се издига над града с векове. Предвид качеството на строителството и земетресенията.
58
1
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Мегаломан. Пред изборна агитация. Нека първо се справи със земетресенията , и после да мисли за световна икономика и джамия.
57
0
 
6
 
! Отговори
червен боклук преди 1 година
***,които не саживяли по времето на комунизма ги съветвам да не пишат и да не коментират .защото не знаят нищо.
56
5
 
11
 
! Отговори
ГГГ преди 1 година
Защо ме занимавате с джамии?В основата на тази религия е невежеството и необразоваността.Християнин съм,и живота е показал кое е верното.Вижте на какво прилича исляския свят!!!
55
3
 
9
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
Заменя Св. София, фесса знае, че диваците си отиват обратно в азиатските дупки от които изпълзяха много скоро :)))
54
7
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 1 година
Подзаглавието е епитом на джурналистично невежество. Или съзнателен опит за манипулация. Ердоан досега е похарчил стотици милиони долари да реставрира и поддържа и църкви. Някой да е казал, че Ердоан се опитва да християнизира страната си?! И за незнаещите - над 90% от населението на Турция се определят като мюсулмани. И изграждането на джамия в мюсулманска държава е новина???!
53
3
 
9
 
! Отговори
Напразно се охарчиха преди 1 година
Много милиарди се похарчиха да се очерни нашата религия. Само отворете нетфликс. Навсякъде мюсюлманите са терористи, бомбаджии и потисници на жени. Само да не беше изтичал клипа на алжирския имам с котката, че толкова пари на вятъра. Мюсюлманите имаме повече милост дори към уличните котки, отколкото западняците към собствените си родители. Живял съм в Германия и знам. Имат милиони, а родителите им са по домове. Не ги поглеждат с месеци и години. Покажи ми един мюсюлманин, зарязал майка си в дом?
52
2
 
2
 
! Отговори
истински мъж преди 1 година
Символ на характерното мюсююлманско безумие.Зтова мюсюлманския свят е най-изостатаналия,затова там човешкия живот не струва пукната пара,затова мисленето е на ниво Х век и пр.Кажете г-да мюсюлмани,че думите ми,са лъжа.Друг е въпросът,че този начин на живот-мюсюлманския,на вас си ви харесва,г-да мюсюлмани.И тогава какво търсите в Европа?
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голяма работа