Г-7 за разполагането на тактически ядрени оръжия от Русия: Ще доведе до ескалация

Лидерите остават твърдо зад санкциите срещу Кремъл
17 апр 2023 09:55, Нели Христова
114
Г-7 за разполагането на тактически ядрени оръжия от Русия: Ще доведе до ескалация
Снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на Г-7 се споразумяха да продължат подкрепата си за Украйна и да запазят санкциите срещу Русия, както и да си сътрудничат за затягане на контрола върху спазването на ограничителните мерки. Това стана ясно от тяхно изявление във връзка със ситуацията в Украйна по време на сесията на външните министри на държавите от Г-7 в Япония.

„Г-7 потвърди, че ще запази строгите санкции срещу Русия и ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна”, се казва в съобщението, разпространено от ТАСС. Министрите са се договорили също „да укрепват сътрудничеството по отношение на борбата с опитите за заобикаляне на санкциите и да противодействат на доставките на оръжия от трети страни за Русия”.

Във връзка с това японският външен министър Йошимаса Хаяши, който председателстваше срещата, отбеляза значението на "укрепването на сътрудничеството с държавите, включително с държавите от Глобалния Юг". Тези развиващи се държави не се присъединяват към политиката на санкции срещу Москва, като заемат неутрална позиция.

Външните министри на Г-7 осъдиха и решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. В тази връзка Хаяши заяви, че това решение "ще доведе до по-нататъшна ескалация на ситуацията.

На 25 март президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му ще разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус по молба на беларуската страна, точно както Съединените щати правят от дълго време на територията на своите съюзници. Москва вече предаде на Минск комплекса "Искандер", който може да бъде носител на ядрено оръжие. Както съобщи руският лидер, изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия приключва на 1 юли.

Япония ще председателства Групата на седемте през 2023 г. и ще проведе срещата на върха през май в Хирошима - градът, бомбардиран от САЩ на 6 август 1945 г. Срещата на външните министри на Г-7 в Каруидзава се провежда от 16 до 18 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем групово играят срещу Русия, хем мрънкат, на малкото с което тя отвръща. Вече разбирам, кое подтина Путин да стигне до тук. Не го оправдавам и защитавам, но му виждам гледната точка. И всичко ставащо си беше предвидимо и можеше да се избегне ако запада наистина го искаше и Зеленски не провокираше Русия с политиката си, действията си и държанието си.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой много бързо забрави как отговориха китайците на молбите за посредничество между Русия и Украйна ... Едни евро лидери се прибраха като нaak.aни
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе, нали точно това ви се казваше за пълзенвето на НАТО? За НАТО в Украйна? И какъв беше отговорът - Русия да не се меси в решенията на друга държава? Е какво правите вие сега? С какво заплашвате? Каква е разликата? ЖААОЛКИ СТЕ БЕ!?
13
4
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Използването на ядрени оръжия от Русия в Украйна ще освободи тонове радиация които после ще поемат към Беларус и Русия, това възпира Путин да ги използва, а не че Г, М7 и който и да е там може да направи нещо по въпроса да ги спре, ядрените оръжия в Беларус са предупреждение просто да не се опитват да атакуват тази страна, не виждам някой да се е запътил и това да прави на момента, всеки се моли да не е сладващия след Украйна :)
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гей 7 вече не са фактор, трябва да свикват с това!
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това оръжие е разположено именно,заради Натовските войски разположени точно в Полша! И ако недай си боже тръгнат към Русия,ще бъдат изпепелени!!! Путин изобщо не се шегува!!!
10
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НА СНИМКАТА ИМА 8 ДУШИ! НЯКОЙ СЕ Е ПРОМЪКНАЛ НА ПАРТИТО НЕПОКАНЕН!
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боко Т., що да няма? Франция има ядрени ракети, и с това е фактор който дава гаранции за възможността на ЕС да се защити от каквато и да било агресия! Но това разбира се не е нужно, тъй като силния няма нужда да показва мускули - просто всички знаят че е силен, и се страхуват от него! Ракети размахват само тези, които очевидно се страхуват
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде отиде Принципа за Мирно Съвместно Съществуване??! В коша за боооооклллуккк ли???
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2, хахах, тя войната върви към края си, Пригожин вече пелтечи за мирни преговори, а вие още размахвате ядрени ракети по форумите, както ги размахвате от началото на войната! ХАХАХАХАХАХАХ
6
5
 
20
 
! Отговори
ПотресаващоЛицемерие преди 1 година
Когато от Г-7 изпращат оръжие на украинските нацисти да убиват руснаци, това не води до "ескалация", но когато братушките разполагат ОТБРАНИТЕЛНИ оръжия на СОБСТВЕНАТА си територия това вече "води до ескалация". Гнусна и неграмотно скалъпена пропаганда!!!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само празни приказки. Отчитане на събранието.
4
6
 
7
 
! Отговори
x преди 1 година
Натискайте бутона и да приключва този абсурден свят
3
2
 
20
 
! Отговори
Упс преди 1 година
Каквото повикало , такова се обадило. САЩ има подобни оръжия в 6 страни от ЕС и в Турция. Не одобрявам нито една от страните - то са 2 империи, готови на всичко за власт и пари! Ще затрият човечеството!
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуцай, куме! Подпали тази глутница подивели кучета! Метни им една голяма ядрена пиратка и ще се разбягат с подвити опашки!
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тук всичко е ясно - санкциите не водят до ескалация, разполагането на НАТО бомби до границите на Русия също, но руските бомби до границите на НАТО водят до ескалация... Токлу просто, токлу логично, токлу удобно...

Спонсорирани публикации