Проучване: Мъжките маймуни били често гейове

72 на сто правят секс с майуни от същия пол
12 юли 2023 23:30, Стела Стоянова
198
Проучване: Мъжките маймуни били често гейове
Снимка БГНЕС

Хомосексуален секс - някои хора го правят, някои пингвини го правят, а както се оказва, и много маймуни го правят. Според проучване, публикувано в списание Nature Ecology and Evolution, това е съвсем естествено, пише БГНЕС.

Наблюдавайки група макаци резус в продължение на три години в Пуерто Рико, учените от Лондонския имперски колеж установяват, че по-често мъжките правят секс със същия пол, отколкото тези от противоположния пол.

Изследователите съобщават, че 72% от 236-те мъжки маймуни са се съвокуплявали с други мъжки, докато само 46% са участвали в хетеросексуален секс.

Съществуват много различни теории - липса на достатъчно женски, установяване на господство или изпускане на парата - които могат да обяснят защо животните могат да се ангажират с хомосексуално поведение.

Но изследователите смятат, че наблюденията им всъщност подкрепят изцяло нова теория - че мъжките, които правят секс един с друг, имат еволюционно предимство пред хетеросексуалните си събратя.

Изследователите съобщават, че мъжките маймуни, които правят секс помежду си, често подкрепят партньора си в битки. Освен това тези мъжки маймуни не са строго хомосексуални. Те правят секс и с женски.

Всъщност изследователите са установили, че бисексуалните макаци са имали повече потомство от хетеросексуалните си колеги.

Така че, взети заедно, "те създават връзки и си помагат в борбата", казва Винсент Саволайнен, биолог и водещ автор на изследването, пред New Scientist. "И след това идеята е, че ако правят това, тогава може да имат и достъп до повече женски и на практика да имат повече бебета", каза той. И тези бебета може да са по-склонни да правят същото, установяват изследователите.

С помощта на генетични тестове и родословни дървета те установяват, че еднополовото поведение е 6,4% наследствено. Само по себе си това може да изглежда малко. Но то е в съответствие с другите наследствени поведения, които учените са идентифицирали при маймуните - включително обгрижването и социалността, се уточнява в прессъобщение на университета. По принцип поведението трудно може да се припише на гените, така че дори на пръв поглед ниският процент от 6,4 % заслужава внимание.

Въпреки че взаимоотношенията, които имат маймуните, вероятно са различни от тези на хората, Саволайнен се надява, че тези открития могат да ни помогнат да разберем по-добре променливостта на пола.

"За съжаление сред някои хора все още съществува убеждението, че еднополовото поведение е "противоестествено", а в някои страни за съжаление все още се прилага смъртно наказание за хомосексуализъм. Нашето изследване показва, че еднополовото поведение всъщност е широко разпространено сред животните", казва Саволайнен в изявление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: маймуниеднополов секс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз - Мaкака съм Кpасавица и щом израсна до Дoмат, аз съм готова за дeбат. а щом израсна до Каpтоф аз - Кpасавицата, пардон Мaкака за битка ГeйoЛeзбо съм Готова.
117
1
 
13
 
! Отговори
А ха преди 10 месеца
Е то така точно се разпространи СПИН,а.
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Както винаги във този час, форумът изпада във несвяст! Всеки пише за Мaкаци без притеснение и без да плаща дан на чуждо мнение!
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има такава поговорка: "Не се знае, знае ли се, пък ако се знае дали е мaкак и то не е сигурно!"
114
0
 
16
 
! Отговори
една жена преди 10 месеца
"За съжаление сред някои хора все още съществува убеждението, че еднополовото поведение е "противоестествено" :) За щастие, да. Все още ни има. Половете служат само за разнообразие на възпроизводството. Доколкото обратните не се възпроизвеждат, значи са противоестествени. Просто и логично :)
113
0
 
15
 
! Отговори
Извод преди 10 месеца
Тези, които правят Само хетеро секс, са луди, ненормални, неизвинени, нямат стратегически ползи, нямат здраво поколение... Все НАУЧНИ изводи.
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Народа - Избори за парламент: Щом изям един домат, аз готов съм за дебат с Макак! Щом изям един картов, аз за битка съм готов с Макак!
111
0
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
Това " проучване" е като вица за жабата и научният извод от проучването: "Когато на жабата й отрежат краката - тя оглушава!" /защото не скача, когато й кажат: скачай!/:)))))
110
0
 
14
 
! Отговори
Боже опази преди 10 месеца
*** настъпват. Няма да се изненадам, ако утре някое "изследване" не докаже, че да си хетеросексуален е психично отклонение от нормалното сексуално поведение. Тази статия е голяма стъпка в тази посока.Как да бъдеш толерантен, когато те не са?
109
1
 
9
 
! Отговори
Амии преди 10 месеца
Само някои хора са все още макаци. Останалите вървят към човеци. Все още вървят.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато веднъж се "оголиш" пред някой Мaкак, ти ставаш зависим от него, па макар и да се чувстваш, че си Човек!
107
0
 
7
 
! Отговори
една жена преди 10 месеца
Пак ли :) УчЕните пак са взели пари от обратните, за да доказват нормалността им :) Ама пак не им се е получило. :) При повечето животни право да се възпроизвеждат имат само най-силните мъжки екземпляри. Останалите обаче също полудяват от хормони и са принудени да прибягват до този компромис. Както става в затворите или други ограничени места при хората. Това не доказва, че е нормално. Напротив. Както са установили, паднат ли им женски, не се отказват. Докато при хората е лудост.
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Господаря - Макака има пари, а аз робът - Човека имам незбъднати мечти! Кой е по - щастлив?
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Богатството от древността до сега са били рoбите - Чoвеците, постепенно преминаващи в дaнъкоплатци - днешни Мaкаци....
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Където глyпостта е образец за мaкаците, там разумът е безyмие!"
103
0
 
7
 
! Отговори
Маймунолог преди 10 месеца
При маймуните става въпрос за социално ПОДЧИНЕНИЕ И АЛФА МЪЖКИ. Останалите - почти без право на секс. Само алфа мъжкият има право на поколение. Свалят го с бой, когато той остарее.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде ти е зуУмът на фотоапарата, тоест на Вселената? Вселена Безкрайна, Славна, Страстна и Срамна. Кpачка напред... Кpачна нaзад, отговаря пpашкаджийката, чаpовница. Така е и със здравеопазването. Ту при един професор.... мaкак, ту при един парламентажист.... мaкак, ту при друг дoктор ...мaкак си отваряш Чoчаpката... и така докрай докато имаш пари за Мaкаците, за да ти напишат на рожденния акт, че си Човек - Чо - Енергия, Век - Вечна (Вечната Енергия)!
101
0
 
2
 
! Отговори
Упс преди 10 месеца
НЕ Е ПРОБЛЕМЪТ В ГЕЙСТВОТО, А В ТОВА, ЧЕ ОТПРЕД И ОТЗАД ЖИВЕЯТ ДОСТА РАЗЛИЧНИ МИКРОБИ И ПРИ СМЕСВАНЕТО ИМ СЕ ПОЛУЧАВАТ СЪОТВЕТНО НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ И БОЛЕСТИ. ОСВЕН СТАРИТЕ. НАПРИМЕР Е. КОЛИ ПРИ БИСЕКСУАЛНИ ХОРА СЕ ПРЕМЕСТВА И ОТПРЕД И ПРИЧИНЯВА ЦИСТИТИ, ВАГИНИТИ, ДАЖЕ И СТИРИЛИТЕТ У ЖЕНИТЕ. ПРИБАВЯТ СЕ И НОВИ БОЛЕСТИ. КАТО ХИВ И ДР. ХОРАТА НЕ СА ЖИВОТНИ, КОЛКОТО И ДА ИСКАТЕ ДА ГИ ПРЕВЪРНЕТЕ В ТАКИВА.
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неко woke професорче, надяващо се на грантчета ...
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смех ....

Спонсорирани публикации