До края на годината ще има повишаване на лихвите, рефинансирането помага

Експерти съветват да не се теглят бързи кредити
69
До края на годината ще има повишаване на лихвите, рефинансирането помага
Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите плавно растат през последните месеци, а кредитирането набира скорост, твърдят експерти. За какво да сме подготвени и какво да очакваме – коментираха пред bTV икономистът Владимир Сиркаров, кредитният консултант Тихомир Тошев и Богомил Николов от "Активни потребители".

„Има активен пазар на имотите, въпреки че вече четвърто поредно тримесечие броят на направените сделки намалява, търсенето на ипотечни кредити е голямо, има ниска безработица и ръст на доходите. Цялата тази ситуация предполага, че българинът се чувства по-спокоен и когато има нужда от кредитиране, да посяга към него и да го прави“, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Ситуацията в България е доста по-различна от тази, която наблюдаваме в Западна Европа и САЩ. Тук повишаването на лихвите и усещането от затягането на паричната политика от Европейската централна банка ще се усети със сигурност, но този процес ще бъде малко по-бавен, което е позитивна новина. Причините са основно три – в България нямаме толкова развит финансов сектор в сравнение със Западна Европа и особено със САЩ. Така ефектите от едни по-сериозни турбуленции ще дойдат в един по-лек мащаб. Банковият сектор в България е доста добре капитализиран и ликвиден и това дава възможност за буфери за преминаване на този процес възможно по-леко и вдигането на лихвите може да по-плавно. Охлаждането на икономиката, което наблюдаваме в редица страни от ЕС, тук ще дойде отново с леко забавяне, което е важно по отношение на лихвите и финансовите условия, свързани с кредитирането. Важно е в какво състояние е реалната икономика, но и тук до края ще видим забавяне, неизбежно е това, а това ще доведе до плавно повишаване на лихвите. До края на годината ще има такова“, обясни икономистът Владимир Сиркаров.

„За нас като потребителска организация големият проблем е в съдържанието на договорите, защото те се изготвят едностранно от банките и кредитиращите институции. Ако трябва да напишете договор, ще го направите по-максимално изгодния за вас начин, което не е задължително да удовлетворява другата страна. Ние като потребители не сме свикнали да бъдем взискателни и критични към това съдържание – каквото ни дадат, това подписваме“, коментира Богомил Николов от "Активни потребители".

„Като казвате, че предстои повишаване на лихвите, ще ви кажа, че това вече се случва. Моята лихва е пораснала с 2% за последната една година“, посочи още той.

Богомил Николов вижда проблем и в таксите, за които според него трябва да се вземат някакви мерки.
Специалистът посочи, че бързите кредити трябва да бъдат само крайна мярка, а кредитната карта е много по-добър вариант.

"Има много отделни случаи, в които лихвата е скочила, това лято обаче, все още и в момента, лихвите са много горещи, има промоционални оферти по ипотечните кредити, които изтичат в края на септември, които са на нива и на 2018, 2019, 2020 г. Ако на някой лихвата му е скочила, сега е моментът да рефинансира. Нормално е, когато има дългосрочни кредити от 20-30 години, лихвата да се променя, рефинансирайте кредита си, ще свалите лихвата си и ще тръгнете от по-ниска база при следващото увеличение", посочи Тихомир Тошев.

"В никакъв случай не теглете бързи кредити, има голям проблем с тях. В парламента трябва най-накрая да регулира този пазар. Не теглете бързи кредити за суми над 500 лева. Виждал съм договор, според който теглиш 3000 лева, а след три години трябва да върнеш 8500 лева. Това е убийствено", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: лихвирефинансиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
рефинансирането не е решение. има такси по него и ресетва кредита, като започвсте да изплащате предимно лихви първите 5-10 години (interest first) главницата почти не помръдва. решението е да се изплати кредита възможно най-бързо и да не се взима нов, никога. но повечето хора отиват дс финансират нова кола, това е реалността, вместо да си погасят ипотеката
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рефинансирането не помага. Рефинансирането задълбочава проблема. В България още няма закон за фалит на физически лица и рефинансирането само увеличава шанса да се превърнете в банков роб. Бих казал до гроб, но гонят и наследниците. Значи рефинансиране е равно на вечен банков роб.
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До redordead Потребителски 5 бона за 5 г. и плаща лихва и такси и след 1 г. предсрочно трябва да плати 5 бона но не му върнаха лихвата и таксите около 3 бона.
60
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 49. Цената на бензина е толкова, колкото струва + 1 лв. за украйна.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Жиката Събирал е от закуски. Химиците въртат и частен бизнес с нарко.
58
1
 
8
 
! Отговори
Жиката преди 8 месеца
Денков живее в апартамент от 154 кв .Купен без кредит. Изглежда има добра заплата от СУ.
57
3
 
9
 
! Отговори
redordead преди 8 месеца
няма такова нещо, че лихвата скача със 100% при предсрочно, имам чувство, че тук пишат някакви хора, на които им е трудно да си връзват обувките.При ипотечен кредит има 1% наказателна, ако погасяваш през първата година, след това няма никакви наказателни лихви, камо ли 100%.Рефинансиране и предсрочно са тотално различни неща - ако живееш горе-долу от заплата до заплата, с какво ще погасиш предсрочно? Всеки си действа според обстоятлествата.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До redordead Гръцкия НС.
55
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
". В парламента трябва най-накрая да регулира този пазар. Не теглете бързи кредити за суми над 500 лева. Виждал съм договор, според който теглиш 3000 лева, а след три години трябва да върнеш 8500 лева. Това е убийствено", призова той." Абе ей! Ай си глей работата еу ей!
54
0
 
13
 
! Отговори
съвет преди 8 месеца
срещу това помага не рефинансирането, а предсрочното погасяване, дори и частично, защото то се отразява на главницата, а изплащането в началото е предимно на лихвата.
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тегли кредит и отива на "почивка" в Гърция, след тов не може да го обслужва. Нямаш пари, не ходиш. Като ги изкараш, тогава. Просто и логично!
52
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До redordead От днеска шоково поскъпване на храната с 20-40% в Гърция. Месото нагоре с 40 % а зеленчуци и мляко 30 %.
51
2
 
12
 
! Отговори
До redordead преди 8 месеца
Абсолютно си прав! Тука си чешат езиците хора дето или нямат финансова култура или скоро не са имали взимаме даване с кредитни институции. Също така увеличенията най-вероятно са на потребителските тъй като те са на юробора. Кредити винаги е имало, има и ще има. Има хора без финансова култура които не правят даже елементарни резерви за 6 м напред. Нека се вдигат лихвите, трябва нещата малко да се успокоят.
50
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 44 Къде 10 бона като и в Европа няма такива заплати. Приказваш фантастики. Там живеят под наем в гета и не теглат заеми.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 49 Няма високи заплати а цени надуват. Целта е бг да станат роби със заеми.
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 18 Какво значи скъп бензин,скъпи яйца и ниска заплата ?Цената на бензина е толкова,колкото струва! На който му е скъпо,да ползва друг вид транспорт!На който му е ниска заплатата,да се опита да потърси нещо по-високо платено,разбира се според опита,образованието или квалификацията,която има!Другата опция е,да работите на още едно място,отново според възможностите,които имате!Иначе пеш,обществен транспорт и по-малко яйца!
47
7
 
8
 
! Отговори
До 44 преди 8 месеца
Да, да, знам, и други са го казвали докато на 35 живеят още с родителите си и нямат и една година трудов стаж на тази възраст. За тях 10 хиляди не са кой знае колко висока заплата, нищо че годишно мама и тате им дават 10 хиляди, защото няма как да излязат да пият кафе с приятели, да пият биричка и да си купят цигарки. 10 хиляди чисто са 5000 евро. В Европа това е висока заплата, а в България доста висока, все още. Да, в САЩ не е дори и средна заплата, защото сервитьор взима толкова.
46
0
 
10
 
! Отговори
Ясно ... преди 8 месеца
За сега нарастването на лихвите е по-бавно отколкото в ЕС, но като влезем в еврозоната ще се изравним.
45
0
 
11
 
! Отговори
redordead преди 8 месеца
нещата не са толкова прости, мисля че на кредите, които са базирани на депозитите в банките не са им вдигнали нищо към момента, по-скоро може да има вдигане за нови кредити. Да не говорим, че депозитите се увеличават, а докато са рекордни, няма как да се вдигне лихвата по депозитите, а оттам и лихвата по кредитите. Увеличили са се лихвите на хората, които са по юрибор, но те са много малък процент. Така или иначе, ако взимаш кредит, трябва да си готов за флуктуации и имаш ресурс да се справиш.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До МхммАбе колега,защо поставяш морето,като еталон за някакво постижение ?