Милионерът, който настоява да плаща повече данъци

Идеите на Гай Уотсън
13 авг 2023 12:50, Росен Стойчев
23
Милионерът, който настоява да плаща повече данъци
Снимка: БГНЕС/EPA

В никоя друга държава в Западна Европа разликата между бедни и богати не е толкова голяма, колкото във Великобритания. Дори и в идиличния Девън на границата към Корнуол. Гай Синг-Уотсън е сред най-богатите и непременно иска да предприеме нещо срещу нарастващата бедност, пише за него репортерката на АРД Анете Дитерт.

Още по темата

Гай Синг-Уотсън работи за кратко като бизнес консултант в Лондон и в Ню Йорк, след което решава да се върне във фермата в Девън, където е роден - защото бързо осъзнава, че парите не носят непременно щастие. В родната ферма той започва да експериментира с био зеленчуци и не след дълго печели много повече, отколкото е очаквал. Служителите му са над 1000, като в течение на последните години Синг-Уотсън им е прехвърлил 100 процента от собствеността на ниска цена, съобщи ДВ.

Необикновената кауза на един мултимилионер

Нарастващата бедност наоколо гневи богаташа. Сегашното британско правителство не прави нищо, за да помогне на хората, които затъват все по-дълбоко в инфлацията и растящите лихви, споделя той пред АРД. Синг-Уотсън иска да промени това положение - и затова е готов да плаща по-високи данъци. Заедно с още 40 милионери той е написал писмо до британския премиер Риши Сунак, в което е формулирана следната елементарна идея: "Ако данъкът за мултимилионерите се увеличи само с 1 процент, това ще донесе към 60 милиарда евро приходи в хазната".

Отговор от "Даунинг стрийт" така и не идва, тъй като британският премиер Риши Сунак е твърдо против увеличаването на данъците - и особено против специалните данъци за по-богатите. "Поканихме Сунак в нашата група - нали и самият той е мултимилонер. Но не прояви интерес", разказва Синг-Уотсън пред германската медия.

"Парите текат само нагоре"

Синг-Уотсън е наясно с аргументите на противниците на идеята - по този начин милионерите ще бъдат прогонени от страната, макар че именно те са тези, които осигуряват работни места. Според Синг-Уотсън този аргумент е безсмислен. "През последните десет години бедните във Великобритания стават все по-бедни, а богатите - все по-богати. Парите не се стичат надолу - те текат само нагоре. Няма факти, свидетелстващи за противното."

Над 2 милиона британци са зависими от раздаваните хранителни помощи, посочва в тази връзка АРД. При това сред тези, които имат нужда от помощ, все по-често са и съвсем нормални семейства, които просто не успяват да се справят с изхранването на децата си.

Сам по себе си данъкът за богатите няма да е достатъчен, казва още Синг-Уотсън пред АРД. Паралелно е необходимо да се пресекат възможностите за укриване на данъци и да се повиши данъкът върху капиталовите печалби. "И сега не ме питайте защо просто не изпратя един чек на данъчните", казва мултимилионерът пред германското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: данъцимилионер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ПроСоТо 21. Още от Библията: 'Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби' - 1 Тимотей 6:10
21
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
както се изрази д-р Реджинъл Бушруд :..-"ПАРИТЕ СА В ОСНОВАТА НА ВСЯКО ЗЛО" ..
20
4
 
1
 
! Отговори
Риши Сунак преди 8 месеца
Има - плаща, като е балък, никой не му обещава че парите ще отидат при бедните, като иска да бори бедността да си дава парите директно на тях - хахаха, майтап! Няма лошо, да плаща.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А в България % данък, десен закон, приет от БСП! Парадокс!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Синг-Уотсън е Сингх и е най високата каста в Индия! Естествено е да не отиде, защото Риши е някакъв голтак с много пари, а не е благороден като Синг-Уотсън!
17
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Бедните не стават по-бедни, а дефиницията за бедност се променя и ги прави такива. Това е тактиката на западните комуноиди, които казват знаели как да построят комунизъм и нямало да се оакат като колегите им от източна Европа, Куба, Венецуела и т.н..
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прави сА на интересен отворкото. Ша плаща доброволно повече данъци, ама друг път. Страда от нарцисизъм и търси внимание и известност. Вземал си жена индиан ка с пари, вместо да й смени фамилията, той добавил нейната фамилия към своята. Няк'во социално недоразунение. Да си гледа зеленчуТЪцитИ и прасуняците на селУ и да не се обажда
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо да ги дава корумпираните бюрократи под форма на по-големи данъци, защо не направи нещо полезно за обществото с тия пари?
14
1
 
9
 
! Отговори
Батя ви преди 8 месеца
Та за "данък лукс". Бат ви Бойко нали фърча с едни въртолети над едни "про-гимназии" и гърмя, че щял да ги облага. Ама ниц! След всичките гюрултии, заплахи за затваряне, срокове и няколко РАЗЛИЧНИ правителства Лукойл ОЩЕ няма измервателни уреди на вход! Щото и едните и другите са МАСКАРИ! Папат, папат, па папото цвят нема! Па и акото на сите едно на цвят!
13
2
 
6
 
! Отговори
Чингис Хан преди 8 месеца
Идва Голямото ИЗСЕЛВАНЕ, всички ро-ми от женски род ще бъдат продадени на държавата Иран, за разплод , ще получим 10 жълтици парчето а мъжете - ро-ми, ще чупят камъни с чук 24 часа 7 дни седмицата и ще получим 5 жълтици на парче. След това са наред ;демократите; директна конфискация на всичко което е тяхно , и в Белене. Тези които имат чужди гражданства ще бъдат разстреляни без присъда.
12
3
 
3
 
! Отговори
Бедняк преди 8 месеца
Мене Синг-Уотсън много ме кефи, требе и тука да ни дойдат такива милионери като Синг-Уотсън да плащат големи данъци да има от тях за нас бедняците да профирираме от техните пари, да намажеме и ние малко от чуждите мангизи.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дрън дрън та пляс! Още от римската империя, което беше кога? Преди 2000 години. Та още от тогава богатите не са плащали нищо. Всичко е обирано до шушка от бедните. И така ще бъде и след 2000 години. Да го духат бедните!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До3. Много си прав. Тук няма как да има данък лукс. Като законотворците са част от НС. Напълно го разбирам този милионер / без да съм богат/, че колкото повече имам платени ДДС / от материали/ толкова съм по добре финансово.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами, човеко, ела да живееш в Корумпестан само за 6 месеца и ти гарантирам промяна на мирогледа за цял живот.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НА милионери не вярвам дори за: колко е часа
7
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Иска другите да плащат повече данъци, докато той се покрива с счетоводни трикове. Ако найстина искаше, можеше просто да направи превод на сметката на данъчното. Накратко, това е някакъв долен и елементарен лъжец. Трябва да се отбележи обаче, че съществуват достатъчно глупави хора да вярват на подобни лъжи.
6
2
 
20
 
! Отговори
истина е преди 8 месеца
А тук да питат Румен-вълка , Ковчки , Гергов и другите измислени милионери , и ще ревнат като гладни чакали !!
5
1
 
13
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 8 месеца
сретане , айде бе , до кога ще те чакаме !
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Почти съм сигурен, че го е измислил: след няколко хода на коня ще печели по някаква оричина повече. Като например от тук: почна с реклама току-що. Милионерството е болест.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Там си има данък лукс, примерно ако си взимаш скъпа кола, скъп апартамент и други подобни си плащаш, тук няма подобно нещо и доста голяма част от тези сделки са под себестойност да се прецака държавата, регистрират колите като товарни, правят схеми с ДДС като си отдават апартамента на себе си и какво ли още не.

Спонсорирани публикации