Една година от смъртта на кралица Елизабет II: Тя си отиде от този свят в мир, без съжаление

В последните си дни говорела много за вярата си
8 сеп 2023 07:12, Нели Христова
61
Една година от смъртта на кралица Елизабет II: Тя си отиде от този свят в мир, без съжаление
Снимка: БГНЕС

Въпреки семейните проблеми, които белязаха последните години от живота й, Нейно величество Елизабет II се срещна със своя Създател в мир и без съжаление, според старшия църковен служител, който беше с нея в Балморал само дни преди да почине.

Преподобният д-р Иън Грийншийлдс, тогава модератор на Общото събрание на Шотландската църква, прекара няколко дни в замъка миналото лято като гост на кралицата, каквато беше традицията.

Нейно покойно величество е била крехка, казва той пред Катрин Пепинстър за DailyMail, ала в поредица от разговори на четири очи я намерил умствено проницателна и съзерцателна, заета по-специално с вярата си и тази на баща си Джордж VI.

"Би било нормално един модератор да говори за въпроси на вярата, но аз бях много заинтересован от това колко много тя иска да говори за своите собствени разбирания", спомня си той тази седмица. "Беше нейниян платинен юбилей и тя гледаше назад. Тя имаше забележителна памет. Не съжаляваше и беше много спокойна. Тя също така спомена баща си – Джордж VI – и голямото влияние, което вярата му имаше върху нея."

Д-р Грийншийлдс каза, че е бил изненадан, че посещението му не е било отменено, тъй като е намерил кралица Елизабет по-слаба, отколкото е очаквал.

Кралицата обаче искала той да бъде там и да изнесе проповедта си в църквата Crathie - точно както Нейно Величество беше решена да види Борис Джонсън и Лиз Тръс за предаването на министър-председателя.

Д-р Грийншийлдс обясни, че е бил един от малкото посетители по онова време, тъй като броят им е бил намален от страх да не уморят кралицата.

Имаше само шестима души на вечеря през трите нощи, в които беше там, включително Софи Уесекс (сега херцогиня на Единбург), кралската принцеса и нейния съпруг, командир сър Тимъти Лорънс, Джон Уорън, треньорът на конете на кралицата и мениджър на състезания, и самата кралица.

По време на тези последни вечери кралицата говори за вярата си и продължава да го прави в лични разговори с д-р Грийншийлдс. Любовта й към Шотландия и по-специално към Балморал се е тема на разговор.

"В един момент от нашите разговори тя отиде до прозореца и каза "кой не би искал да е тук". Тя беше на много спокойно, уединено място. Беше в мир."

Д-р Грийншийлдс, който се оттегли от поста си на модератор през май, произнесе проповедта на Службата на благодарността за живота на Елизабет II в катедралата Сейнт Джайлс, Единбург на 11 септември миналата година и присъства на погребението й в Уестминстърското абатство.

"Когато тя почина", продължи д-р Грийншийлдс, "се сетих за майка ми и как тя също беше говорила за вярата си точно преди да умре и че обикновено никога не би го направила. Така че се чудя дали хората, дори подсъзнателно, се готвят за края. Също така много често се случва, когато хората умират, да се появи желание да размишляват за родителите си, както направи кралицата. Тя също така спомена американски религиозен водач, който е имал голямо влияние върху нея и въпреки че не спомена името му – и аз не я прекъснах, за да попитам – аз се чудех дали това е Били Греъм."

Кралица Елизабет и модераторът говориха и за Шотландската църква.

"Тя беше просто член, а не на висока позиция, тъй като беше в Църквата на Англия като върховен управител, и по някакъв начин мисля, че това й харесваше."

Вярата на кралица Елизабет е била в основата на нейното 70-годишно управление.

Тя винаги е разглеждала живота и задълженията си като кралица през призмата на своята християнска вяра и изглежда тази вяра е останала непокътната докрай.

Нейната беше силна и по най-добрия възможен начин проста вяра, оформена от посещение в църквата всяка неделя, пеене на химни, Книгата на общите молитви и Библията.

Едно от най-ценните й притежания беше книга с молитви, специално съставена за нея от Джефри Фишър, тогавашният архиепископ на Кентърбъри, за да й помогне да се подготви за коронацията си през 1953 г.

За Елизабет II да бъдеш християнин е нещо повече от лична духовност.

Като монарх тя беше върховен управител на англиканската църква във време, когато Великобритания ставаше все по-светска, а религиозната вярна - все по-разнообразна.

Но тя намери начин да преодолее всяко разделение между Църквата и останалата част от обществото по начин, по който малцина епископи успяват: тя успя да предаде своите вярвания едновременно с убеденост, но без прозелитизъм, особено по време на речите си за Коледа.


Катрин Пепинстър е автор на Defenders of the Faith - the British Monarchy, Religion and the Coronation

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аааа, добре!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
наведнатата чалгарска медия е жалка
42
0
 
0
 
! Отговори
BatSot456 преди 7 месеца
Е какво толкова стана,една година без тази личност?По добре ли стана,по зле?Времето ли спря?Живота си продължава.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига с тая кралица, бе??Нали тя нареди лейди Даяна да бъде убита??Какво я превъзнасяте толкова, дъртата вещица??
40
0
 
0
 
! Отговори
тия преди 7 месеца
вампири се смятат за безсмьртни
39
0
 
0
 
! Отговори
тия преди 7 месеца
не вярват в бог
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Баба ми я надживя, за съжаление с няколко седмици само. Беше родена 16 дена преди нея и почина няколко седмици след нея. Бод да я прости - за баба ми говоря - иначе много се радвам че света се оттърва от тази па-чавра заради нея България най-много е страдала и не само.
37
1
 
2
 
! Отговори
шмatka преди 7 месеца
Ей мина се годината раздадаха й житото ,но важното е ,че си отиде и последната имитация!
36
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Когато да п'кне островитянин, все е късно!
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Московските опорки и инсинуации нашите "компетентни" копейки си ги поглъщат с такова удоволствие - първо Чърчил бил мразел България и искал да я унищожи, сега пък и покойната кралица, щото, забележете, Жан Виденов тъй рекъл! Оня, дето фалира България. М/удругото съвсем наскоро крал Чарлз носеше игла за вратовръзка с монограма на Борис III - нашия цар, чийто гроб руските по_длоги взривиха, два пъти.
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Невероятна личност! Британците имаха голям късмет с тази жена. Една от най-любимите ми случки от живота на кралицата е, когато лично с колата си посреща арабски принц на държава, в която е забранено на жените да шофират. Не само го е возила, ами го е направила и с доста висока скорост.
33
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
е,чак пък без съжаление!...Все некой я е съжалил !..
32
3
 
9
 
! Отговори
Абе пендели преди 7 месеца
Що триете коментари? Ами не ми липсва. Какво не ни харесва, че не се кланям на господарката ви. За вас има едно много точно определение - шабос гоим.
31
3
 
3
 
! Отговори
много ясно преди 7 месеца
че няма за какво да съжалява,така е с всички хора по света с изключение на българите,които живеят в рая тук,вярно,че този рай е изграден за сметка на ада на цялото човечество,но ккаво да се прави,богоизбраните са така
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
яла пила и се веселила. и така 100 години.
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НашиОТ много мрази кралицата, че му казва истината в очите. Именно- колко жалък слугинаж бачкер е и никой не се интересува от него. Така мислим за нашИО и 90% от интелигентните и заможните у нас. НашиОТ дали се разпозна в поста? По минусите ще го познаете.
28
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една година ли мина откакто умря рeптила? Ех, колко бързо и приятно лети времето, когато такива рeптили се разкарат. Ха дано повече от тоя вид си отидат!
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не се уточнява "без съжаление" от страна на кого е ...
26
5
 
5
 
! Отговори
Друг преди 7 месеца
Ок.
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво добро е направила за България, че трябва да я отразяваме?