Пак ни плашат с глобалното затопляне, достигаме по-рано границата от 1,5°С

Учените са подценили колко чувствителен е климатът на Земята
3 ное 2023 19:00, Нели Христова
29
Пак ни плашат с глобалното затопляне, достигаме по-рано границата от 1,5°С
Снимка: БГНЕС

Промяната на климата се ускорява и светът ще премине прага на затопляне от 1,5 градуса по Целзий това десетилетие, показва изследване, публикувано в четвъртък. Това според учените трябва да предизвика тревога на тазгодишните разговори за климата на COP28, съобщи Ройтерс само месец преди старта на най-голямата среща за климата.

Държавите обещаха в Парижкото споразумение от 2015 г. да задържат глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните температури, но новата статия на екип от учени, включително от НАСА и Колумбийския университет, допълва доказателствата, които предполагат, че тази цел вече е недостижима.

Повечето сценарии за емисии според Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата (IPCC) предвиждат светът да надхвърли прага от 1,5 градуса през 2030 година.

"Граница от 1,5 градуса по Целзий е по-мъртва от пирон", каза съавторът на изследването Джеймс Хансен от Института за Земята на Колумбийския университет, който беше сред първите учени, които през 80-те години предупредиха света за въздействието на парниковите газове върху затоплянето на климата. "Недостатъкът на нашата научна общност е, че не изясни на политическите лидери каква е ситуацията", каза той.

Светът вече се е затоплил с близо 1,2 градуса над прединдустриалните температури.

Проучването получи смесени отзиви от други учени по климата. Някои поставиха под въпрос констатациите му, като Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания каза в публикация в блог, че те са "много извън основните тенденции".

Новият доклад идва след месеци на екстремни метеорологични сътресения в световен мащаб, от горещи вълни в Китай до тежки наводнения в Либия, като 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята.

Страните ще се съберат по-късно този месец в Дубай за годишната среща на върха на ООН за климата, за да обсъдят глобалните политически усилия за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Резултатите от проучването, публикувани в списание Oxford Open Climate Change, са резултат от два фактора, пишат от Dir.bg.

Учените са подценили колко чувствителен е климатът на Земята към нарастващите нива на въглероден диоксид. IPCC даде най-добро предположение, че удвояването на нивата на въглероден диоксид в атмосферата би довело до глобално затопляне от около 3 градуса по Целзий.

По-доброто разбиране на древните климатични данни е довело до по-висока оценка от около 4,8 градуса по Целзий, се казва още в проучването.

По-рано тази седмица изследване, публикувано в списанието Nature Climate Change, предполага, че светът ще трябва да достигне нетни нулеви емисии до 2034 г., което дава 50% шанс да задържи затоплянето до 1,5C - много по-рано от глобалната цел за 2050 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българинът, що се мисли за важен
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички знаят че българите сте проУсти.Всеки пост както и самата статия го доказват!!Това не е аксиома а е ТЕОРЕМА !!
21
1
 
3
 
! Отговори
Военен преди 5 месеца
Убеднения уран е .....не му обръщайте внимание, гледайте глобалното.......нещо си.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То си е малко страшничко, като се замисли човек.. Не е нужно да ни плашат, достатъчно е да обявят прогнозите.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама хвърлят бомби, където им кефне...
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичко е за парите ни! Глобално затопляне, зелени сделки, фотоволтаици, ИИ и други про ст отии
17
4
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 5 месеца
Ваксините работят и спасиха много хора в западните държави, а тези като тебе дето говореха как знаят повече измряха масово. За това и сме и с най-много смъртни случаи в СВЕТА, заради псевдо-професори като тебе дето много знаят, ама разбират колко са прости като им избият зъбаците
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ко?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво точно му е лошото да сме на топло а не на студено ? Затопля се земята а цената на храните пада . Зърното през Септември удари дъното . А цената на петрола расте ??? Щяло да има наводнения . Е *** то не може всичко да е цветя и рози . Предимствата са много повече от недостатъците на един по топъл климат . Да станем тропически рай с палми би било много добре . И най сетне ще има наши банани за демокрация .
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не ви вървят мантрите вече, няма кой да ви вярва!!
13
0
 
4
 
! Отговори
Хансен кърти фаянса преди 5 месеца
И на стари години си остава един от най-бесните и упорити "екстремни затоплисти", който много лежерно подминава факта, че досега нито един от климатичните модели на неговите съмишленици не успя да прогнозира реалните процеси и промени в глобалната климатична система. Защо да се смущава, като обслужва групички, надяващи се на печалби от десетки трилиони долари. Бързат с истерията, защото много хора вече виждат реалните отвратителни резултати от "зелената" енергетика. Изтървават влака, хъ-хъ.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо не може да спре естествените природни цикли. Някои индивиди обаче се опитват да ги използват за налагане на тотален контрол над човечеството.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тея вече даже в заглавията си пишат, че ни плашат хахахха . Еми овце сме си
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До д да, както хората с "десетки години опит", които буквално току-що ни лъгаха и манипулераха как "ваксините са 95% ефикасни". И това се оказа една огромна лъжа, нали? Ама милиардите вече са откраднати! Само че от новата измама няма излизане, там е завинаги! И ще се крадат трилиони този път! Осъзнайте се беееее!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Китай не участват в Клаймътченч измамата, понеже там вече са в тоталитарна робска държава. Каквато искат да набутат и при нас, за да "спасяваме" клаймъта. И много бързат, понеже твърде много хора взеха да се осъзнават каква ИЗМАМА Е!
8
6
 
2
 
! Отговори
д преди 5 месеца
*** ***, сигурен съм че знаеш повече от хора с десетки години опит, че правиш такива заключения като "плашат ни"...никой не те "плаши".. истина е!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе, що ли никой в китай не се интересува от подобни теории? Никой не ги обвинява че замърсяват, квоти за тях няма, ограничения също.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шарлатaни швабови,от вашите бомби с обеднен уран как е?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прочетете историята. И Сталин, и Хитлер са опитвали да прокарат същата измама. Върже ли се веднъж стадото на нея, мърдане няма. Тоталитарен контрол до края на дните ви....
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак ни плашат с глобалното затопляне.