Рецептата Dnes: Сирене саганаки

Вкусно предястие
11
Рецептата Dnes: Сирене саганаки
Снимка: Istock

Продукти:

  • Около 250-300 г плочка фета сирене или полутвърдо сирене като кефалотири, гравиера
  • брашно за овалване
  • черен пипер на вкус
  • ¼ чаша зехтин екстра върджин
  • 1 малък лимон, нарязан на резени

Приготвяне:

  • С остър нож нарежете сиренето на две филийки.
  • Изплакнете всяка филийка с вода със стайна температура, след което ги подсушете леко с домакинска хартия.
  • Така брашното по-лесно ще полепне върху сиренето.
  • В плоска чиния сипете малко брашно и добавете към него черния пипер, разбъркайте.
  • Оваляйте внимателно всяка плочка сирене.
  • В незалепващ тиган загрейте добре зехтина.
  • Поставете плочките сирене.
  • Запържете ги от двете страни до златистокафяво.
  • Може леко да намалите котлона.
  • Когато са готови изстискайте върху тях малко лимонов сок и сервирайте.
  • По желание може да фламбирате сиренето с малко узо или коняк.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Бебо преди 5 месеца
Коментирате кати специалисти по маслините. Аз знам че това на снимката е панирано сирене. Не беше "кефалотири или гравиера". На село нямахме домакинска хартия, но имахме истинско овче сирене, както и козе защото дядо имаше 3 кози и 6 овци. Сиренето беше направено от нас. Не си спомням да сме имали котлон, но имахме печка на дърва, на знам и за незалепващ тиган, но сиренето ставаше трепач...подправяхме ги според вкуса на всеки.... с черен или червен пипер, с шарена сол, с мед..а то било саганаки.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това да не е оня фалшивия "върджин зехтин", от подправено от гърците българско слънчогледово олио, от съседната новина? Ей сега ще си купя.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При загряване екстра върджин губи всичките си ползи.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато искате даоваляте нещо в брашно и то да се задържи, трябва да е влажно. А в българската кухня имамно го хубаво панирано сирене.
2
4
 
0
 
! Отговори
Сирене циганаки отуй преди 5 месеца
Сирене .!.
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това след малко на тостера!

Спонсорирани публикации