"Уроците на Блага" взе нова престижна награда в САЩ

Филмът на Командарев върви уверено към "Оскарите"
18 дек 2023 16:30, Петър Бойчев
6
"Уроците на Блага" взе нова престижна награда в САЩ
Снимка: БГНЕС

Броени дни преди да стане ясен късия списък за наградите "Оскар" ( на 21 декември) българската надежда "Уроците на Блага" получи ново признание. Филмът на Стефан Командарев е един от 7-те номинирани за най-добър международен филм на наградите "Сателит". Те се връчват от Академията на международната преса в САЩ за изключителни постижения в областта на киното, телевизията и новите медии. Победителите ще бъдат обявени на 18 февруари в Лос Анджелис.

"Това е огромно международно признание за нас, което изключително много ни радва", каза Стефан Командарев.

В прогнозите на големите браншови издания като Variety, Hollywood Reporter и Deadline, "Уроците на Блага" също е в списъка на фаворитите. Понастоящем той е на 13-а позиция в класацията на Variety. Сбъдване на прогнозата би му гарантирало място сред 15-те в "шортлиста", от който през януари ще бъдат избрани петте номинирани за наградата "Оскар" за чуждестранен филм. Deadline пък поставя българската продукция сред 20-те с най-добри шансове от общо 98 претенденти в категорията, пише "Сега".

Стефан Командарев е единственият режисьор, който ни е носил досега частичен успех в надпреварата за "Оскар". През 2010 г. неговият "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" попадна в шортлиста от 9 избрани заглавия, макар да не му стигна за номинация. Всички останали български кандидатури са преминали незабелязано от Академията.

"Уроците на Блага", копродукция между България и Германия, връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева след трийсет години отсъствие от киното. Освен нея във филма участват Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев-Геро.

От петък, 15 декември, историята на пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонни измамници, е и по българските екрани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не вярвам вече в наградите.Викам им наградаджии.Това отдавна не е класно изкуство, а култура за едни мангизи.Няма класа, талант, морал.Погледнете как се о...ха Господинов и Ушев.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошото е, че всичко е една действителност, и вместо да се изкорени от корен тази престъпна дейност, правим филми. Тъжно!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те върят към "Оскарите" обаче кой ги зема е друг въпрос. Обаче ако имаме "номиниран" десетилетия после ще следва след името на режисера "номиниран за Оскар".
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Награда "Зърнар на годината в българското кино". Каква награда може да се даде на хрантутници на държавна хранилка? Най-добър усвоител?