Уроците: "Блага" на Командарев хвърли Оскара през балкона

Нашият филм отпадна от наградите
22 дек 2023 09:27, Петър Бойчев
27
Уроците: "Блага" на Командарев хвърли Оскара през балкона
Снимка БГНЕС

Филмът "Уроците на Блага", българското предложение за "Оскар" на режисьора Стефан Командарев, не попадна в късия списък на Академията за най-добър международен филм.

"Майната му, все пак се опитах. Поне се опитах!", коментира снощи във Facebook режисьорът класирането, цитирайки героя Патрик Р. Макмърфи от великата книга и филм "Полет над кукувичето гнездо".

Въпреки безпрецедентната си за български филм кампания, наградите от няколко престижни фестивала и добрият прием от американската критика, "Уроците на Блага" отпадна от състезанието за най-добър международен филм. Така Стефан Командарев не успя да повтори постижението си (единствено от този род за българското кино) от 2010 г., когато "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" бе сред 9-те, от които финално се избират петте номинирани в категорията.

От две години насам краткият списък е разширен до 15 филма, но това не се оказа достатъчно. Националните кандидатури в тази категория бяха 88.

Сред заглавията, сред които американската Академия за филмови науки и изкуства ще избира най-добрия неамерикански филм на изминалата година, са очакваните фаворити на Германия ("Учителската стая"), Франция ("Страсти в кухнята"), Италия ("Аз, капитан"), Финландия ("Паднали листа"), Дания ("Обетована земя"), Испания ("Общество на снега"), Япония ("Перфектни дни" на Вим Вендерс), Украйна (документалният "20 дни в Мариупол"), а също и филмите на Армения, Бутан, Исландия, Мексико, Тунис, Мароко.

Номинациите за "Оскар" 2024 ще бъдат обявени на 24 януари, а 96-ите Академични награди ще се връчат на 10 март.

Сред заглавията, сред които американската Академия за филмови науки и изкуства ще избира най-добрият неамерикански филм на изминалата година, са очакваните фаворити на Германия, Франция, Италия, Финландия, Дания, Испания, Япония, Украйна, но също и предложенията на Армения, Бутан, Исландия, Мексико, Тунис, Мароко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
8
 
! Отговори
Отличник преди 4 месеца
Айде поредната битова пернишка трагедия. Филмарите не разбраха ли, че тия глупости само те и семействата им по задължение ги гледат...
25
5
 
5
 
! Отговори
искра преди 4 месеца
Нали вече с двойно гражданство може и депутат, и министър. Тогава - да дойдат американски, английски /автентични обаче/ актьори и режисьори и продуценти, та да научат нашите кинаджии как се прави ГЛЕДАЕМО кино. Едно време Калоянчев каза - на нашето кино темите му са до Калотина - отлична метафора за нашето т. нар. кино. Да доведат тук онези, майсторите, които умеят да правят кино, тогава може и Оскар.
24
3
 
14
 
! Отговори
команнедарев преди 4 месеца
Българските филми са досадни, дотегливи и са депресиращи, преимуществено. Не гледам отдавна бълг. кино, още повече - поради лошата артикулация и лошо озвучаване не им разбирам /почти/ думите на героите. Време е да престанат нашите режисьори и актьори, АКО могат, да направят нещо стойностно. Не ни стига гадният живот наяве, ами и на кино да го гледаме. Да му се не види.
23
1
 
5
 
! Отговори
Яна преди 4 месеца
Иначе право е заглавието на статията, какво.От рекламата се вижда как главната героиня хвърля от балкона пачки пари на ало измамниците и тн. Затова написах, че може би темата е далечна на Холивуд:))
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Факт е, че няма стойностни и добре направени български филми. Колкото и да си ги рекламират, рядко може човек да издържи да изгледа нещо до края. Лоша игра на актьорите, викане, преиграване, пренатягане, куцат сценарии, режисура, за озвучаването не ми се пише. И за артикулацията на актьорите. Ами, не знам кой ще им даде Оскар за такова нещо, колкото и първоначалната идея да е за филма да е добра.
21
2
 
2
 
! Отговори
Яна преди 4 месеца
Има и хубави български филми, на мен много и ми харесаха например Диада, Чалга и други. На този видях само трейлъра и ми се стори много подтискащ (отново) и с тема, която може би наистина не интересува чуждестранни те наблюдатели:)
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не се ядосвай! И 500 оскара да спечели, пак си остава субсидирана от данъкоплатците боза. Колкото си забърсал-толкова. На следващия рушвет може да ти върже повече. Ти нали си прибра хонорарите от народната пара, без да си инвестирал една стотинка? Кво се оплакваш тогава?
19
4
 
10
 
! Отговори
наградо убежище преди 4 месеца
Така е и в литературен план.Пишат се книги за разни награди.И се гони определено внушение, което се изисква от тези дето награждават.Всички днес наградени автори са изключително бездарни нагаждачи.
18
4
 
9
 
! Отговори
Уроците на комунисти преди 4 месеца
Това е най-скапания БГ филм, който някога съм гледал.Потвърждава мнението ми, че "културнитр дейци" опищяха цялата страна със жалките си протести за помощи от държавата само защото са бездарни и по този начин могат да си гарантират нещо сигурно.Как така някой велик американски режисьор не пищи за помощи и дарения от държавата за да си направи филма? Защото има стойност и хората после ще го наградят чрез купуване на билети...Това е последният БГ филм който гледах...
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбирам заглавието.
16
3
 
7
 
! Отговори
Fena преди 4 месеца
Върви една глупава надпревара сред "родното" кино за награди. Сkaпaни филми, но направени за награди... Не идва ли първо вдъхновение, идея, въображение? Не става ли после с талант, работа и добри артисти? Няма такова нещо - правим го, само за да участва някъде и да спечели нещо. Като всичко в този утрепан регион.
15
5
 
2
 
! Отговори
e преди 4 месеца
До автора на статията /П.Бойчев/:Не съм гледал филма , но заглавието е тъпо и манипулационно!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е справедливо младите да плащат данъци и кредити в градовете, а още да съществува отопление на дърва без филтри в комините, общинска полиция докога ще бездейства?
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нашето не е кино, а мъчение за живеене.Това изобщо в БГ навсякъде.
12
8
 
7
 
! Отговори
Всъщност преди 4 месеца
Макар че не е номинирана в 15-те филма, "лентата" е известна по света и допринася много за реномето на българското изкуство. Пожелавам се още много такива творци - в киното, литературата, изобразителното изкуство и във всички поприща на Създаването.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комините на топлофикация не отговарят на евро директивите и следва да се бутнат и да се построят нови, проверката е висша форма на доверие!
10
2
 
10
 
! Отговори
жална случка преди 4 месеца
Отивам да претакам зелето!
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Филма Навални е истински шедьовър и наистина си заслужи Оскар наградата.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като гледам колко са отегчени на снимката наказаните да гледат филма, слава Богу.
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не съм гледал филма, но ако няма определен брой актьори с по-черен цвят на кожата и персонажи които не агитират открито хомосексуалата си ориентация, няма как да пробие филма!