Смесени реакции в Киев за мобилизацията на 500 000 цивилни за фронта

Зеленски още не е взел решение
28 дек 2023 17:30, Александър Попов
329
Смесени реакции в Киев за мобилизацията на 500 000 цивилни за фронта
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предложението на украинската армия да се призоват още до 500 000 цивилни предизвика смесени чувства в Киев, като много хора казват, че за борбата с Русия са нужни повече войници, но други са на мнение, че подобен ход е лишен от смисъл, докато не бъдат получени още оръжия.

Президентът Володимир Зеленски представи предложението на армията миналия вторник, но посочи, че все още не е решил дали да го подкрепи.

Целта на тази стъпка е да се помогне за попълването на украинските сили, които са изтощени от продължаващата вече близо две години пълномащабна руска инвазия. Същевременно има риск предложението да срещне отпор.  

Украйна не оповестява подробности за сегашния брой на военнослужещите, но по-рано е казвала, че разполага с 1 000 000 войници. Миналата година Русия увеличи числения състав на армията си и заяви, че планира боят на военнослужещите на нарасне до 1 500 000.

Антон Хрушецки, изпълнителен директор на Международния институт по социология в Киев, съобщи, че според резултатите от проучване на общественото мнение над 65% от украинците биха подкрепили твърдо или по-скоро биха застанали зад значителна по-нататъшна мобилизация.

Той обаче каза пред Ройтерс, че числата могат да се окажат неточни, понеже във военно време много хора искат да дадат "социално желателен" отговор.

Олександър – 27-годишен военнослужещ, който не пожела да сподели фамилията си, приветства идеята за мащабна мобилизация и отбеляза, че фронтовите позиции са много слабо защитени.

Той каза пред Ройтерс, че резервите на армията трябва да бъдат засилени. Според него хората се страхуват да не получат повиквателни, защото си мислят, че автоматично ще бъдат изпратени в горещите точки на сраженията.

"Повечето хора в момента се страхуват, защото не разбират (ситуацията). Те си мислят, че ще се присъединят към въоръжените сили и веднага ще бъдат убити или подложени на изтезания. Нищо подобно няма да се случи", допълни Олександър миналата сряда в украинската столица.

ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С БОЙНИЯ ДУХ И ЧУЖДЕСТРАННАТА ПОДКРЕПА

Украйна, която след руското нахлуване въведе военновременни закони, редовно набира хора за армията в хода на войната.

Този процес до голяма степен остава извън полезрението на широката общественост, въпреки че в социалните мрежи се появиха някои видеа, на които се вижда как офицери от наборната служба раздават повиквателни по улиците, в станции на метрото и във фитнес зали. Има и случаи, в които използват сила срещу хора, които се съпротивляват.

Рафаел, 40-годишен скулптор, който отказа да назове фамилията си, смята, че мащабна мобилизация, проведена насила, може да се отрази зле на бойния дух по фронтовите линии.

"Мотивацията на хората замира. Ако има лица, заставени да се бият против волята им, нашата армия няма да бъде мотивирана да се сражава", допълни той.  

Тетяна, 37-годишна служителка в офис, посочи, че осигуряването на военна и финансова подкрепа от чужбина е по-важно от живата сила.

"Мисля, че (мобилизирането на хора) няма да е достатъчно (за спечелването на войната). Нуждаем се от подкрепата на Запада и на САЩ. Военнослужещите ни няма да са достатъчни", допълни Тетяна.

ЕС и САЩ спряха пакети от помощи на размер на повече от 100 милиарда долара заради политически опасения.

"Мобилизацията няма да помогне на каузата. Няма никакъв смисъл голям брой хора да бъдат мобилизирани и после да останат без екипировка", каза 21-годишният военнослужещ Денис. По думите му украинските власти не изразходват достатъчно пари за оръжия.

Армията не е коментирала думите на Зеленски за мобилизацията. Армията и правителството обсъждат начини за подобряване на процеса на мобилизация от седмици.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни миналия понеделник разкритикува решението на Зеленски от лятото да уволни ръководителите на регионалните военни окръжия. Залужни каза, че става въпрос за "професионалисти", които сега липсват. Той посочи, че не се е налагало да се подсилва програмата за мобилизация, а да се върне моделът, по който се е работило през първата фаза от войната.

Иван Любиш-Кърди, Ройтерс (Превод: Николай Велев, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още по темата: Украйнамобилизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
12
 
2
 
! Отговори
Краварска лъжа преди 4 месеца
Новочеркаск не е потънал! Парчетата са събирали чак до гарата във Феодосия!
175
4
 
16
 
! Отговори
ъхъ преди 4 месеца
до 224. Не знам дали корабът е потънал, но двете украински СУ-та приключиха участие. Пък руснаците влязоха в Чесой яр.
174
11
 
1
 
! Отговори
Путин капут преди 4 месеца
50 Таурус, 50 Атакамс и 38 пилота за Ф 16!
173
3
 
11
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
Няма смисъл от още украински жертви, войната отива на загуба за НАТО. Сигурно на шефовете в Алианса им се иска да пратят и жива сила в помощ на Зеленски, ама няма откъде. Извън оцъклените в Брюксел, Вашингтон и по места в губерниите, друг няма кой да я иска тази война. Та така, матрялите претаковаха началниците. Остава само украинците да се усетят за какво точно ги използват "приятелите" им.
172
1
 
10
 
! Отговори
Смесени да преди 4 месеца
Чедят се през Румънската шли прец Полската граница да избягат!
171
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 212 Кравар, за джуджето Зеленски за погребението му са приготвили кувьоз.
170
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко смесени ? Към коя граница да бягат ли ?
169
4
 
14
 
! Отговори
Кой е най-висок преди 4 месеца
Щолц, Микрон, Путин ири Зеленски? Те всички са ниски, но само Путин ходи изправен и затова е по висок! Другите всички са наведени пред Дядо Байдън ;))
168
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До сега половин милион бандера са се пренесли във вечните ловни полета ! Жалко , че нашите евроатлантици са страхливци и не искат да идат на източния фронт , та България да стане едно по-чисто място !
167
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 207Националистическото движение на Тексас (TNM) обяви, че е събрало достатъчно подписи под петиция, за да включи отцепването в бюлетината на първичните избори на Републиканската партия следващия март))) Това е Америка всеки има право да се бори за нещо. А, в Расия дали ще се осмили някой да събира, подписка за отцепване от Русия?
166
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин и 2 метра да е висок, няма акъл и за 1и 50......
165
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Националистическото движение на Тексас (TNM) обяви, че е събрало достатъчно подписи под петиция, за да включи отцепването в бюлетината на първичните избори на Републиканската партия следващия март, съобщи Newsweek.Така Texit както привържениците на развода с Вашингтон наричат ​​плана си за провеждане на референдум по този въпрос получи, макар и илюзорни, шансове да повтори британския Brexit.
164
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До202... наричат Путин джудже, джуджак и от рода. А той наркомана даже по-нисък от него. Кой е по-голямото джудже се пита в задачата. Наркоманът е 168 см, Путин е 170 см,))))) Кой те излъга, че Джуджака е 170 см.? Ето ти истината:С. Берлускони беше висок 165см.,а виж снимки на Путин с дон Кавалере, ясно се вижда, че Силвио е по-висок.Д. Медведев е висок 163 см. на снимките с Путин, Медведев е по-висок!
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
do 205 Какво има да ти се обаждам бе? Имаш нет! Отвори някой западен сайт и да видим дали ще видиш ръст под 170 см на Путин в тях.
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
1 ракета Таурус, замества 10000 войници.....
161
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига толкова войни и мобилизации и загинали хора. Това е огромна трагедия. Според мен украинците трябва да седнат на една маса с руснаците и да се разберат за мирен договор и тази трагедия да спре веднага. Все пак руснаци и украинци са един народ, братя са и трябва да седнат и да се разберат за мир.
160
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 199 Най-са ми смешни краварите у форума когато наричат Путин джудже, джуджак и от рода. А той наркомана даже по-нисък от него. Кой е по-голямото джудже се пита в задачата. Наркоманът е 168 см, Путин е 170 см, а Хитлер е исполин спрямо тях..цели 175 см. :)))
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Социология когато комендантските ловят наборници! Целта е да се размие отговорността зад някакви обществени комитети.
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимеn 196 Къде сравняваш Хитлер с Зеленски мен, единия е реална заплаха, другия е безобидно джудже :)))
157
1
 
27
 
! Отговори
Защо преди 4 месеца
Бившият зам.министър на външните работи на Украйна, потвърждава че в Истанбул преди година е бил договорен мир,само подписа на Зеленски е трябвало да се сложи но изведнъж след разговор с Англия и САЩ,всичко се е провалило.И заради това са загинали много хора и от двете страни.