Мит ли е, че след консумация на алкохол се спи по-добре?

Некачественият алкохол може да влоши ситуацията
Обновена: 2 яну 2024 13:43 | 31 дек 2023 19:29, Елка Василева
37
Мит ли е, че след консумация на алкохол се спи по-добре?
Снимка: архив, БГНЕС

След консумация на алкохол се спи по-добре? Този мит е широко разпространен, но със сигурност не отговаря на истината. Алкохолът може дори толкова силно да влоши съня ни, че да ни разболее, пише Дойче веле. Ето какво трябва да знаем:

Това със сигурност е вярно: алкохолът ще ви помогне да заспите. В зависимост от това колко бири изпиете след работа, за да се отпуснете, първата половина от нощта може и да премине подобно на коматозно състояние.

Алкохолът влиза в кръвта през стомаха и поема по два пътя - към черния дроб и към мозъка. В мозъка на първо време причинява освобождаване на серотонин и допамин, което създава добро настроение. Чрез невротрансмитерите пък алкохолът може да ни успокои, но и да ни приспи.

Това обаче приключва след около четири-пет часа. След това сънят ни е осезаемо влошен и е възможно дори да се събудим през нощта. "Това е, защото в тялото ни алкохолът вече се е разпаднал на ацеталдехид", обяснява гастроентерологът и изследовател на алкохола Хелмут Зайц.

В мозъка ацеталдехидът предизвиква освобождаването на адреналин и кортизол - хормона на стреса, обяснява Зайц. "Това ни буди и не ни позволява да заспим отново."

Некачественият алкохол също влошава съня

Без значение дали е вино, бира или джин с тоник - всякакъв вид алкохол ще попречи на спокойния ни сън. Некачественият алкохол обаче може да влоши ситуацията.

"Евтиното вино може да съдържа допълнителни съставки като ароматизатори, фузелови масла и мастни алкохоли", казва изследователят на алкохола Зайц. Те могат да предизвикат гадене и главоболие, които да продължат и на следващия ден.

Особено важно е количеството

Но дори и най-качествената и най-чиста водка се превръща в токсичния ацеталдехид. Огромният приток на адреналин и кортизол след това не ни събужда напременно, но нарушава т.нар. REM фази на съня.

Доколко сериозно е това зависи по-малко от качеството на алкохола и повече от количеството. "Колкото повече алкохол сте изпили, толкова по-сериозни са нарушенията в REM фазите на съня през втората половина от нощта", обяснява Хенрик Остер, професор по невробиология от Университета в Любек. По правило качеството на съня се влошава чувствително от около 0,2 до 0,3 промила, казва Остер.

Достигането на тези нива на алкохол в кръвта зависи от различни фактори: пол, ръст, тегло, празен или пълен стомах, прием на лекарства. Въпреки това може да се каже: 0,2 промила се достигат бързо, две чаши вино могат да са достатъчни.

Добър сън за добро здраве

REM фазите на съня (rapid eye movement, в превод: бързо движение на очите) се считат за активни фази на съня. При тях сънуваме и движим не само очите си, но и цялото си тяло. Как и защо сънуваме, все още е неразгадана научна загадка.

Сигурно е обаче, че REM фазите на съня са от решаващо значение за нашето физическо и психическо здраве. При бебетата REM сънят съставлява голяма част от съня им - а това е важно за развитието на мозъка им. По време на тези фази се активират части на мозъка, които в будно състояние не са активни.

"Алкохолът потиска REM фазите на съня", казва Остър. Хората, чийто REM сън е редовно нарушаван, се концентрират по-трудно и страдат от проблеми с паметта. Според проучване от 2020 нарушаването на REM фазите на съня е свързано и с по-висока смъртност.

Според изследователя на алкохола Зайц сънят е едно от първите неща, които забележимо се подобряват, когато някой се въздържа от алкохол. "Вие сте по-отпочинали, по-уравновесени и можете да се справите по-добре с деня. И това ще ви хареса."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко трябва да си кух та да пишеш такава статия?!?!
27
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Щом стигнах до DW спрях да чета. Новата "Советская правда" в "демократичен" вариант.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Потвърждавам - алкохолът късно вечер нарушава съня. Ако ще се пие за добър сън - само през работно време!
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най добре се спи след тежък работен ден или след як секс. А пък за тези две неща за да се направят както както трябва не трябва да се консумира алкохол. Качествена работа и качествен секс се правят на трезва глава. Изобщо алкохола е една отрова която може да ни донесе само вреди и проблеми в дългосрочен план и никакви ползи.
24
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Тези от Дойчето им велето да пишат каквото си искат. Така мислят, защото си нямат краставичка и туршия. жК-то Дружбата не им чете глупостите на мисирките и мисирите. Зружбенците са готови да я изпратят старата и да я посрещнат Новата. А тя, годината ще е 2024. Честита и дано е много успешна за българските бизнесмени. Не и за политиците и мисирките. Те, нещата не се случват с говорене. Трябва си и работа.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самотни сме, пък друго не знам
22
0
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 3 месеца
Спи се и още кака, ама да не ти се налага да ходиш на работа и да ставаш рано
21
1
 
8
 
! Отговори
Евала преди 3 месеца
Те умньовците от Дойче Веле днес мериха и пръдните на кравите, за да докажели, че оттам идвали парниковите газове, респ. глобалното затопляне. Ид.ио.тско радио, сър!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ну, Зайц... Ну, погоди!!!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 1. Браво на баща ти! Между другото мисля, че прекомерната употреба на кафе също може да влоши трайно навлизането в дълбок сън - REM фазата.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спи се,умрели души бате!Ама много зависи кой колко може да носи!Всеки организъм е различен!В Азия жълтурите не носят на пиене имат по-малко ензим за разграждането му.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ядохте?
16
4
 
8
 
! Отговори
Трифон преди 3 месеца
пия от шише за боза 500мл, домашна. Като се направя отивам да кова жената, тя си мисли че пия вода :)
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Яжте, пийте и си носете новите дрехи, защото живота е кратък. За Българските пишман политици пожелавам за новата 2024г. да занесат горе само цървулите си!!!!!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как и защо сънуваме, все още е неразгадана научна загадка. Да са ни живи и здрави медиците, които вземат огромни заплати и искат повече и повече, а дори сънят не могат да обяснят...
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е, че стената падна *** се предаде и се връща царския парк, хвала другари вече 80 годишната битка победи доброто!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спи се добре с любимия човек. Приспиване с чаша мляко с какао. Виното пречи на съня.
11
4
 
9
 
! Отговори
Женен мъж преди 3 месеца
След "употреба на алкохол" обикновенно се събуждам с мъж в леглото, затова моята винаги е с мен.
10
7
 
4
 
! Отговори
Гей преди 3 месеца
И ние с моя приятел като пийнем се натискаме жестоко.
9
4
 
11
 
! Отговори
От личен опит преди 3 месеца
Ако не си препил, а си пийнал само толкова, колкото да ти стане весело, секс се прави много по-добре отколкото на трезва глава. Който не вярва, нека да пробва. Няма да съжалява. Хайде, наздраве на всички и весело прекарване на празничната нощ!

Спонсорирани публикации