Студенти съдят Харвард, бил бастион на необуздан антисемитизъм

Университетът "не си мърдал пръста", за да се справи с проблема
Обновена: 12 яну 2024 20:41 | 12 яну 2024 20:31, Нели Христова
92
Студенти съдят Харвард, бил бастион на необуздан антисемитизъм
Снимка: БГНЕС

Еврейски студенти съдят Харвардският университет, твърдейки, че "се е превърнал в бастион на необуздан антисемитизъм и тормоз".

В жалбата се твърди, че университетът нарушава гражданските права на своите еврейски ученици, като толерира и допуска дискриминация в своя кампус.

Искът идва малко повече от седмица, след като неговият президент Клодин Гей подаде оставка отчасти заради справянето си с антисемитизма.

От Харвард все още не са коментирали съдебния иск, съобщава BBC.

В жалбата, подадена в сряда вечерта, се твърди, че еврейските ученици са били "подложени на тежка и широко разпространена антисемитска враждебна образователна среда", която се е влошила след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

В нея се твърди, че студенти и преподаватели от Харвард са тормозили, сплашвали и нападали еврейски студенти в класните стаи, по време на дейности в кампуса и в социалните медии, включително като призовават за убийството на евреи и унищожаването на Израел.

"Най-впечатляващото във всичко това, е жалкият провал и отказът на Харвард да си мръдне пръста, за да спре това възмутително антисемитско поведение и да накаже студентите и преподавателите, които го извършват", се посочва в жалбата.

Ищците - студенти в Harvard Divinity School и група, наречена Students Against Antisemitism, която включва студенти от юридическите училища в Харвард и общественото здравеопазване - твърдят, че антисемитизмът в кампуса "се проявява в двоен стандарт".

Харвард, казват те, "селективно налага своите политики, за да избегне защитата на еврейските студенти от тормоз, наема преподаватели, които подкрепят антиеврейското насилие и разпространяват антисемитска пропаганда, и игнорира молбите на еврейските студенти за защита", като същевременно дисциплинира онези, които участват в расизъм, трансфобия и други форми на дискриминация.

Жалбата изисква парични обезщетения и разпореждане за спиране на предполагаемите нарушения на Харвард на дял VI от Закона за гражданските права от 1964 г., който забранява на онези, които получават федерални средства, да допускат дискриминация, основана на раса.

Съдебното заявление е направено от адвокатската кантора Kasowitz Benson Torres, която е започнала подобни дела в Нюйоркския университет и Университета на Пенсилвания.

Харвард беше подложен на критики през месеците след атаката на Хамас, като Министерството на образованието на САЩ и Камарата на представителите започнаха разследвания за справянето с антисемитизма в кампуса.

Миналата седмица Клодин Гей - първият чернокож президент на университета - подаде оставка след критики за нейния отговор на антисемитизма в кампуса и обвинения, че е плагиатствала части от академичната си работа. Тя се сблъска с буря от критики заради показанията си през декември пред Конгреса, в които не успя да каже изрично, че призивите за геноцид на евреите нарушават политиката на университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Семити са не само евреите, но и палестинците. Ако си антисемит трябва да мразиш и евреите и палестинците.
43
7
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Голям праз, антисеметизъм. Това не е важно днес, в 99% от случаите антисемитите си патят. Важно днес е, дали нацистките прояви на Харвардските уж възпитаници, вредят на света. А те явно вредят. Днес нацизмът се е изродил и както имаше еедна поговорка...пременил се Илия, пак в тия.
42
1
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Кирил Петков със сигурност лъже за MBA диплома от Харвард. Отделно, че Харвард вече е нищо.
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СМЪРТ ЗА Ч@,*****ФУТИТЕ СВОБОДА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО !
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Клюноносите гадини са долно племе.
39
4
 
11
 
! Отговори
Закривай израел! преди 4 месеца
Вън ционистите!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Верно е. И на тръмпизъм също.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Харвард не е това което беше. Щом Кокорчо е слуледвал там, Киро просто магистратура след ВУЗ в Канада, щом радевата Деса селянката, учи онлайн курс там, значи Харвард върви към пълен провал.
36
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нагло пл'е'ме са ев'р'еите.
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Харвард не е това което беше. Щом Кжщорчо е слуледвал там, Киро просто магистратура след ВУЗ в Канада, щом Деса селянката учи онлайн курс там, значи върви към пълен провал.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Харвард е бастион на Кико Про100то и Хасан Мекото!
33
3
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 4 месеца
Прочети " Искрица живот" на Ремарк, " Татуировчика на Аушвиц" на Хедър Морис и други ,които са издадени в света преди 6-7 години ,има ги преведени и на български и това мама нищо общо със совалката, а " Щерююю " е написал правдив пост.
32
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма изненада! Юдеите както винаги по традиция се опитват да рекетирет някого,за да получат пари като обезщитение! Те така съществуват! Интересно е,защо като не им харесва в Харвард не се омитат към техния "дом",Израел,където в момента безмилостно избиват местното население от палестинци? Тези толкова са се самозабравили,че си мислят,че света се върти около тях и,че всички са им длъжни! Байдъновците са виновни за това,че ги разпасаха до там,че почват и да ги съдят!
31
7
 
2
 
! Отговори
Ooxx koтьooo... преди 4 месеца
Kak e нa kopeйckи rлapyc?
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До Щерююю Други твърдят, че са 300 000, а не 6 милиона. Макар че дори само един невинен да е загубил живота си, пак е трагедия. Но не бива много да се раздува, доста неща се оказаха не точно така, както са били представяни в книжнината от периода на социализма у нас.
29
9
 
9
 
! Отговори
Аха! преди 4 месеца
Изискват парични обезщетения, защото някои преподаватели са казвали неща, които не са били приятни за евреите. Няма значение дали са били истинни твърдения или не.
28
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не се окаже, че студентите-евреи искат и там да наложат порядки, каквито на тях им харесват - например, да не се подлагат на съмнение някои изгодни за тях твърдения и ако някой наруши тази забрана, това да се счита за криминално деяние? И като не са им приели капризите, да обявяват това за антисемитизъм?
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако семити и всички останали са против войни и насилия, светът ще е рай. За всички има място под слънцето, само егоистите мислят, че то грее единствено за тях.
26
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Падам от смях.
25
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проеврейския смехурко с VPN-а пак е застъпил на смяна с минусчетата, докато нормалните хора разпускат. Ще си загуби цялата вечер да си създаде един илюзорен свят под статията.

Спонсорирани публикации