Експертите говорят: Надолу или нагоре ще бъдат цените на имотите през 2024 г.?

Да се купуват ли за инвестиция?
Обновена: 28 яну 2024 16:25 | 28 яну 2024 16:25, Александър Попов
173
Експертите говорят: Надолу или нагоре ще бъдат цените на имотите през 2024 г.?
Снимка: БГНЕС

 

Imoti.net попита няколко водещи брокери на недвижими имоти от страната: С какво се срещате по-често при клиентите – с нагласата, че цените на жилищата ще паднат и ще станат по-достъпни или че цените ще продължат да растат и е по-добре да се купува за ивестиция?

Румяна Александрова – Сандер Корект – София

"Един имот струва толкова, за колкото има купувач" е основно правило за пазара на недвижимости. Дори и неразумните рекламни финансови нива идват до своята пазарна нормалност с цел сключване на сделка. Според мен, пазарът ще запази сегашния интензитет и приблизителни ценови нива, с може би леко засилен интерес към нови завършени проекти, елитни квартали и луксозно строителство, при които може да има около 5-10% повишаване на цените на реално сключени сделки спрямо 2023г. Все по- рядко чувам прогнози за рязък спад или повишение на цените, сякаш хората, които са мотивирани да купят решиха да действат. Сделките се обмислят бавно и прецизно, добрата трудова заетост дава сигурност на купувачите при теглене на кредити, продавачите стават все по- разумни при ценообразуването на продавани имоти.

Няма пазарна предпоставка за повишаване на лихвите при ипотеките

Христо Георгиев – Ай Хоум – София

Всички клиенти са на мнение, че цените са високи, но мотивираните са наясно, че цената е формирана на база себестойност на строителството, качество и инфлация. Утопия е да се мисли, че цените ще се върнат на нивата от 2013-2015г. Надеждата на повечето купувачи се изразява в договарянето на цената и намаляването й за постигане на пресечна точка за покупка.

Още по темата
Понякога офертите (стоп-капаро) са за договаряне с до 25-30% очаквана отстъпка. Купувачите с готови средства са онези, които очакват цените да паднат, а тези със заемни средства, следейки пазара са склонни да заплатят очакваната цена и са реалисти за реалната ситуация на пазара.

Ангел Иванов – Андромеда – Плевен

Все по рядко чувам думите балон и спекула от реални купувачи. Но все повече се чуват от медии, икономисти и други подобни „експерти“, които определено не усещат пулса на пазара. Те гледат някакви цифри, които изкривяват през тяхната закърняла призма. Има професори, които вероятно не са купили нито един имот и представят данни, които не са коректни. Всеки прави собствен избор, хората са различни и това е хубавото. Профилът на тези повтарящи, че е скъпо и има балон – това са хора които всъщност не са участници на пазара, просто искат да са актуални в тази така гореща част от индустриите в България, вероятно имат малко акции, малко биткойн, аз лично така си ги представям и никога не са купили имот, дори и да имат такъв. Останалите са мотивирани хора с цел придобиване на дългосрочен актив и достатъчно средства, те търсят качество, добър избор и естествено приемливи условия и баланс между тези неща.

Десислава Здравкова – Алдес имоти - София

Много от запитванията, които получаваме в нашата агенция, са от клиенти, които се надяват, че предстои спад на цените на имотите. Това основно са клиенти, които разчитат на кредит за покупката, и чиито собствени средства са много малко или нямат такива. За съжаление купувачи с този профил почти няма как да осъществят покупка на имот, тъй като критериите на банките относно кредитоискателите са високи, а и банките отпускат кредит в зависимост от пазарната оценка на имота, обект на обезпечението. В много случаи такъв тип купувачи се насочват към крайните квартали, в които преобладава панелното строителство. А то за съжаление се финансира с по- нисък процент от пазарната оценка. Това обстоятелство, съчетано с малкото самоучастие или липсата на такова – прави сделката невъзможна. Другият тип запитвания, които получаваме са от клиенти, които смятат, че спад в цените на имотите е малко вероятен. Основно това са купувачи, които разполагат със собствени средства. В момента те са мотивирани за покупка, ако чисто житейски им се налага да закупят имот – например, за да се разширят, отколкото с цел инвестиция. Защото сега дори и да се закупи имот в новострояща се сграда, цената му е почти толкова висока, колкото и в завършен етап. А и през последната година се наблюдава забавяне в растежа на цените на имотите – което намалява възможността да се реализира голяма разлика при една евентуална препродажба.

Проблемът на купувачите не са лихвите, а възнагражденията

Мирослав Станев – Сити имоти – Стара Загора

По често срещаме клиенти, които очакват, че цените няма да растат повече.

Димитър Ничев – Рила имоти – Самоков

Очакваме падане на цените в определени райони и на определени имоти . В Боровец се купуват апартаменти с цел инвестиция и отдаването им под наем с цел доходност . Парцели до река, гора или с гледки ще повишат своите цени.

Анджелина Добрева – RealNet Office Classic – София

Преобладаващите купувачи в настоящия момент желаят да закупят нов дом, в който да живеят сега,  поради житейски съображения. И стига жилището да ги устройва и да се доближава до мечтите им и не на последно място да е достъпно по отношение на месечните им доходи, се пристъпя към сделка. Купувачите, които изчакват развитието на пазара купуват по-скоро с инвестиционна цел, но и при тях, ако имотът е на добра локация и с възможности, също предприемат сделки. Цените на жилищата под наем в последната година бележат ръст и според нашата статистика са 15-20 % нагоре. Наблюдаваме и оттегляне от сделки „на зелено“ на купувачи.

Георги Карадимов – Атлас – София

Наблюдава се тенденция при купувачите все повече да мислят, че цените на имотите не само няма да спаднат, но ще растат. Голяма част от клиентите, които са очаквали спад на цените, в момента са най - активни на пазара. Клиентите, които очакват спад на цените са малко на брой и нямат точен профил. Тези, които очакват ръст на цените, са предимно хора в трудоспособна възраст, между 25-45 години, без спестявания и собствено жилище към момента, но с висок доход.

Колко е била средната цена на двустаен апартамент в кв. Лозенец в София през 2002 г.?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: цениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
14
 
! Отговори
Хюго Бос до 97 преди 3 месеца
Какви майстори, какви материали, какъв труд за панелки, съборетини или апартаменти, строени педи 20-30 години? По-вероятно е аз да поискам солидно намаляване на цената на имота, точно заради ремонта , който ще ми се наложи.
107
0
 
6
 
! Отговори
Киборг преди 3 месеца
До експерткиКви 300 години минимум 800 години
106
1
 
11
 
! Отговори
Можещ преди 3 месеца
Старите панелки след саниране са като нови след Акт 16 тази година. Цените им в провинцията на България ще растат стръмно нагоре. В София имотите ще падат до нормални нива от 800-1000 евро на кв.м. Това са фактите независимо дали се харесват на някого или не.
105
2
 
32
 
! Отговори
Знаещ преди 3 месеца
За тези които смятат, че падането на цените е нереално ще им кажа, че имам имоти на няколко континента и цените падат навсякъде . В Щатите в момента има леко покачване , но икономиката им има растеж над 3%. Инфлацията ще расте докато лихвите са ниски. Всички брокерчета тук реват за да не си загубят бизнеса .Може ли да ми обясните как имот в България , без врати, подова настилка и направена баня и кухня се продава на цена като в лукс имот , обзаведен и направен да влезеш и да живееш в САЩ?
104
8
 
2
 
! Отговори
експертки преди 3 месеца
Имотите не са кило гнили банани. Имотите са дългосрочна инвестиция със хоризонт поне 100-300 години. Българите над 85% са собственици на земята си и панелките си. Факт.
103
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В хазарта се правят малки и големи залози , но в крайна сметка печели казиното .В живота се вземат малки и големи ипотеки , но винаги печели банката .Банкерите си свършиха работата , закачиха си на ченгела много хора които ще плащат през следващите 20-25 години , тоест ще живеят за банката . Да има апартамент за детето , което пък дете в първия удобен случай ще хо продаде за да го изшмърка и да го изиграе
102
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не пречи на никого да купува ! Ако имате желание може и 1 мил да дадете за панелка в Младост .Моите наблюдения са , че никой не купуваи всеки говори как цените ще паднат с много , с повече от 50 % . Имам познати в банката с която работя и дори там на ухо ми казаха , че цените много щели да падат
101
2
 
14
 
! Отговори
София преди 3 месеца
и Пловдив ако ги извадим от коментарите - за всички останали населени места, вече само надолу!!!
100
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма интерес вече към имоти. Предишни години все наминаваха разни хора през махалата да ме питат дали се продава нещо в района. По 8-10 човека на година ме разпитваха. От 7-8 месеца нито един не ме е питал нищо.
99
0
 
24
 
! Отговори
... преди 3 месеца
епа значи инфлацията за миналата година е 6% официално! Не официално е поне 5 пъти повече! Лихвените проценти по ипотеки и жилищни заеми са 2% та я ми кажете как така при 6% инфлация банката взема 2% лихва!? Значи банката е прецакана! както и да го погледнеш! Това показва просто поредния балон с жилищата! Лошото е, че когато той се спука лихвения процент ще стане поне 5-6% както е в европа в момента! И тогава ще има големо реване!!!!
98
3
 
3
 
! Отговори
Брокер преди 3 месеца
Поради ограниченията за дължина на пост: облагането на НИ само и единствено по пазарни цени. Създаване на единна база данни за историческите цени, на които един имот е търгуван, и размера на данъците, които се плащат. Нали искате като на Запад или като САЩ. Ами нека го направят, ама не вярвам тарикатите, за които гласувате, някога да го направят.
97
4
 
4
 
! Отговори
Брокер преди 3 месеца
След всичкия словесен дрисък тук, в коментарите, който няма да чета, ето ви решението, такова, каквото е навсякъде: 1) пазарни цени = цени по покупки с ипотеки. 2. деклариране на един единствен жилищен имот на семейство за основен. 3) всеки следващ, не всички останали, да се облага по стръмно нарастваща скала. 4) Облагане на капиталовата печалба, т.е. разликата в цените на покупка и продажба. Всичко останало са врели-некипели и обслужват такива като Кокорчо.
96
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обзалагам се със всеки брокер на 10 000 лв и посочваме дата например след няколко месеца .Аз твърдя , че ще са надолу цените . Ако имат кураж, веднага отиваме пред нотариус с двама свидетели и облога става законен и документиран . Дали ще поемат този риск ?
95
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не може трудът на майсторите да се покачва непрекъснато,боя,теракот също,адвок.услуги по придобиването също,а цените на жилшлищата да поевтиняват като цяло.
94
0
 
20
 
! Отговори
Гъчо преди 3 месеца
Облъчването продължава... мисирките кълват!
93
0
 
29
 
! Отговори
Хюго Бос до 82 преди 3 месеца
Така говориха и 2008. Ама банката почука ли на вратата на строителния чорбаджия, друга песен почва.
92
0
 
25
 
! Отговори
Хюго Бос do 78 преди 3 месеца
Есента звъннах на нколко брокера да ги питам за имотите, които предлагат. Насрочваха ми оглед за следващия ден, в 9ч. А преди година- две бяха важни- молих се за оглед. Наложи се да отменя единия оглед, защото щях да пътувам- подпалиха ми телефона да ме питат кога ще се върна за да отидем на огледа. Разбраха, че съм с пари в брой и ми звъни единият да ме уведоми, че съм с предимство пред всички останали кандидат-купувачи, тъй като те били с кредити,а аз мога още същия ден мога да отида на сделка
91
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато се говори за сделка с недвижим имот по презумпция в 99.9999999999% от случаите се има предвид покупка с КРЕДИТ. Само че в 50% и нагоре покупката е със собствени средства. Ама ако ви трябват пари, дръжте си ги. Той Гання е най-голям експерт в прогнозите... Ама и във футбола го бива и в политиката също така.
90
3
 
12
 
! Отговори
СВЕТОВНА СТАТИСТИКА преди 3 месеца
Само около 25 % от ипотекарните длъжници успяват да си изплатят имота. За 30 години им се налага да оцелеят през поне три световни кризи. Само най-силните финансово се спасяват. Другите отиват да спят под мостовете.
89
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кътайте си спестяванията, че иде срив на пазара на имоти и цените ще паднат с 1000+ %. Хахахаха.