Обществото е загубило доверие: Хората не подават сигнали за корупция

Те смятат, че няма да има резултат
12 фев 2024 18:00, Нели Христова
116
Обществото е загубило доверие: Хората не подават сигнали за корупция
Снимка: БГНЕС

Хората се отказват да сигнализират за корупция заради липса на значим резултат. Това сочат данните от проучване, което показва оценка на уязвимостите към корупция на общинско ниво в България. Анализът е изготвен след проучване в няколко общини у нас, автор е Международният републикански институт. Данните бяха представени на форум в София, на който участва министърът на правосъдието Атанас Славов, кметове и дипломати.

Според данните пет изследвани общини - Видин, Габрово, Добрич, Пловдив и Хасково, са създали редица канали, чрез които гражданите могат да изразяват опасения, да правят предложения и да дават мнения за общинските приоритети и планове. Въпреки подобренията в механизмите за гражданско участие, интервюираните, с опит във властта или в гражданското общество от всички общини, се отнасят песимистично към гражданското участие, пише в анализа.

От интервютата личи, че хората са изгубили доверие в общинските формални канали за участие и не ги считат за особено полезни, привлекателни или резултатни, твърди проучването.

Общините често работят с определена подгрупа от местни групи и организации на гражданското общество, било чрез възлагане на делегирани обществени услуги, подпомагане с малки субсидии, осигуряване на безплатно ползване на общински площи, или с партньорство в културни, социални и икономически инициативи, сочи анализът.

Според проучването привличането на гражданското общество към работата на общинската администрация и съвета е непоследователно, избирателно и изпълнено с подозрения за протежиране, клиентелизъм и пристрастност. Тези четири общи уязвимости представляват заплаха за почтеността на местната демокрация в България.

Според авторите всички общини, включени в процеса за оценката на уязвимостите към корупция, спазват законовите изисквания за деклариране на имущество и конфликт на интереси и са въвели различни механизми - горещи линии, уебсайтове, специални комисии, чрез които гражданите могат да сигнализират за корупция.

Тези механизми обаче не се използват често, ако изобщо биват използвани, а в някои случаи интервюираните не знаят, че съществуват. Общинските служители невинаги отдават първостепенно значение на борбата с корупцията, привидно защото смятат, че тя е малко вероятна.

Отразените в доклада мнения и опит на местните заинтересовани страни обаче съдържат опасения за корупция в най-различни форми, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Обществото е загубило доверие".... брей какво прозрение, не бях го забелязал.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
който не скача е червен
103
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
А кой го направи такъв тоя скапан живот бе драги..да не би хората да са виновни че няма наяждане тая власт и вече над 30г се краде ли краде и наяждане няма,закони-няма,правосъдие -няма,полиция-няма ...какво изобщо има в тая *** държава освен и въздуха да си плаща баба Пена и дядо Петко,де цял живот бъхтал да му дават сега 500лв...де на някой маймуни са джобните!!!
102
0
 
5
 
! Отговори
ьаьааьаь преди 2 месеца
Как се подават сигнали за корупция в корумпирана система. Циркаджиска работа. По-добре You Tube да ги пускат. Там се виждат от всички
101
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Няма никъква полза от подаване на сигнали до Вас,защото Вие сте административен орган,и Нищо не можете да помагнете,когато се отнася за КОРУПЦИЯ в прокуратурата и съда,примерите за това са хиляди
100
0
 
6
 
! Отговори
Мария преди 2 месеца
Е какво доверие на прогнила съдебна система ?! Престъпника Божков,вместо да е в затвора си прави партия и дава пресконференции.В България за престъпниците се говори само като застрелят някой от тях.Мутресота Бакалова е много веща и голяма боркиня за правда и свобода.Ха,ха,ха!
99
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На корумпирани хора да подаваш сигнали за корупция е все едно да наливаш вода в каца без дъно.
98
0
 
8
 
! Отговори
Ss преди 2 месеца
Най-точно го каза Бакалова, ако беше в затвора, щеше да е жив.
97
0
 
9
 
! Отговори
Чудя се преди 2 месеца
Какво стана с ристарта, който агитираха на платените протести?
96
1
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 2 месеца
Повеже са им малко заплатите на бюджетните работници и работнички, те не искат да си вършат работите, освен ако не им бутнат нещо. Не само чистка тряба, а уволнения. Да чми доядат да работят във фирмите ми, за да разберат как се печелят пари с честен и почтен труд. Управлява 3 дружества, а и не получавам заплати. Само дивиденти. Просто защото, затях данъкът е само 5 %. Честита 2024 г. на тези от БНБ и специално на управитиляим, чиято месечна заплата е 20 хил. левчета. Да си плаща осигуровките.
95
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Kak ga nogaвaт kaтo им я тpият, kakтo в тoзи caйт тyka...
94
2
 
17
 
! Отговори
Но кой преди 2 месеца
Нужна е жестока чистка в всички служби и нива,иначе нищо няма да стане.
93
6
 
14
 
! Отговори
Корупция преди 2 месеца
Корупцията е започнала с ДС и продължава с тези агенти. И никога няма да свърши,докато , бг народа не разбере, че е по изгодно за него да се бори с корупцията, а не да участва в нея. Твърдя,че всички бг граждани по един или д уг начин подкрепят корупцията. Затова гласуват за тикви,копейки,доганчета. Всеки народ си заслужава съдбата.
92
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя сигурно се радва че е открил топлата вода.
91
2
 
16
 
! Отговори
Няма такава държава преди 2 месеца
Корупцията се пръкна с Иван Костов ,напълни шкафчета и сметки по време на ГЕП и сега достигна небивали върхове със "сглобката" Пеевски-Тиквун-Киро/Асен-Атанасов!Нотариуса и Еврото са само песъчинки в морето от корупция ,заляло държавата от горе до долу.Няма местенце до което да не се докопала крадливата ръка на "сглобката".
90
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обществото ни е загубило доверие във всички държавни институции и не е от сега.Дайте ако можете обективен рейтинг на народната събрание, министерският съвет и министрите му, на МВР, на съдебната влас , на ДАНС и пр. Дали некоя от тех ще достигне рейтинг до 20%.
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този се оказа Политическо " кученце"!-:( Бегай бе!!!
88
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Рюте заяви, че ни пуска в Шенген, защото според доклада на ЕК в България няма проблеми с корупцията. Факт.
87
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Kak ce kaзвaшe тoя nonyляpeн aнимaциoнeн nopнo repoй?
86
0
 
20
 
! Отговори
Пха преди 2 месеца
Смях в залата.

Спонсорирани публикации