Обществото е загубило доверие: Хората не подават сигнали за корупция

Те смятат, че няма да има резултат
12 фев 2024 18:00, Нели Христова
116
Обществото е загубило доверие: Хората не подават сигнали за корупция
Снимка: БГНЕС

Хората се отказват да сигнализират за корупция заради липса на значим резултат. Това сочат данните от проучване, което показва оценка на уязвимостите към корупция на общинско ниво в България. Анализът е изготвен след проучване в няколко общини у нас, автор е Международният републикански институт. Данните бяха представени на форум в София, на който участва министърът на правосъдието Атанас Славов, кметове и дипломати.

Според данните пет изследвани общини - Видин, Габрово, Добрич, Пловдив и Хасково, са създали редица канали, чрез които гражданите могат да изразяват опасения, да правят предложения и да дават мнения за общинските приоритети и планове. Въпреки подобренията в механизмите за гражданско участие, интервюираните, с опит във властта или в гражданското общество от всички общини, се отнасят песимистично към гражданското участие, пише в анализа.

От интервютата личи, че хората са изгубили доверие в общинските формални канали за участие и не ги считат за особено полезни, привлекателни или резултатни, твърди проучването.

Общините често работят с определена подгрупа от местни групи и организации на гражданското общество, било чрез възлагане на делегирани обществени услуги, подпомагане с малки субсидии, осигуряване на безплатно ползване на общински площи, или с партньорство в културни, социални и икономически инициативи, сочи анализът.

Според проучването привличането на гражданското общество към работата на общинската администрация и съвета е непоследователно, избирателно и изпълнено с подозрения за протежиране, клиентелизъм и пристрастност. Тези четири общи уязвимости представляват заплаха за почтеността на местната демокрация в България.

Според авторите всички общини, включени в процеса за оценката на уязвимостите към корупция, спазват законовите изисквания за деклариране на имущество и конфликт на интереси и са въвели различни механизми - горещи линии, уебсайтове, специални комисии, чрез които гражданите могат да сигнализират за корупция.

Тези механизми обаче не се използват често, ако изобщо биват използвани, а в някои случаи интервюираните не знаят, че съществуват. Общинските служители невинаги отдават първостепенно значение на борбата с корупцията, привидно защото смятат, че тя е малко вероятна.

Отразените в доклада мнения и опит на местните заинтересовани страни обаче съдържат опасения за корупция в най-различни форми, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A Нидерландия подават ли, а в Нидерланадия подават ли, а в Нидерландия ощесвото загубило ли е такова, а в Нидерландия общесвото загубило ли е доверие, щото Нидерландия е една от първите по корупция?
24
1
 
9
 
! Отговори
Общество?! преди 3 месеца
Племе...
23
0
 
12
 
! Отговори
обективен преди 3 месеца
Ама то няма институция в която да няма корупция , и все те гледат в ръцете ,а за съд и прокуратура да не говорим ,защото те са пазителите на мафията !
22
0
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 месеца
Какъв е смисълът да подавам сигнал за корупция на корумпираните държавни служители? Вие осъзнавате ли, че цялата администрация е овладяна? Ако подадеш сигнал започват да ти се случват странни и неочаквани неща: проверки, глоби, разследвания, ревизии.... какво ли не! Да, държавните служители са репресивна машина и реагират срещу гражданите! Няма КЗП, няма, КЗЛ, няма нищо!!!!! Никой извън държавния апарат не е с тях! Но те са срещу тези, които им плащат заплатите! Всеки месец при това!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как може обществото да загуби доверието на избраниците ни? Да се накажат. Как смеят да губят доверие. Да се върне диктатурата и да видите как ще се възвърне доверието на обществото в институциите. Пратете наколко в лагерите на смъртта и останалите ще ви се доверят безрезервно.
20
1
 
6
 
! Отговори
надпис в щатски бар преди 3 месеца
"Не стреляйте по пианиста. Той толкова си може."
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няколко сигнала съм подавал за очевадни нарушения на модерната търговия, ами след като ме отсвириха няколко пъти спрях, никога досега държавата не е била толкова превзета от както дойде промяната, дори комунизма имаше някаква справедливост.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз и семейството ми сме подавали - на АНИМУС съм звънял 2 пъти, на депутат от ПП сме звъняли. НИЩО ! Сами сме в тази държавица ! Проклети да са всички !
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Веднага ти подавам сигнал . През 1989 година орабиха всичко което беше на държавата , дали е престъпление ? Затвориха работеща АЕЦ , ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЛИЕ ? Дъжат хората бедни и им искат 40 години трудов стаж , след като затвориха всичко , престъпление ли е ? Списъка е безкраен !
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вижте самодоволната мyтрa от снимката. Ха сега си представете, че имате проблем и искате да подадете сигнал, но той ще попадне при лицето от снимката. Ще го подадете ли все пак или ще се замислите дали си струва усилието? Продължаващ въпрос: защо сигналите ви биха отивали при подобни лица? Кой ги поставя там? Кой ги избира? Погледнете в огледалото и ще научите.
15
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Представителите на корупцията във Сглобка искат ситнали -а де!?!?!?
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече с просто око се вижда, че никъде нищо не работи, а такива институции сякаш не съществуват. Скоро ми се случи да поискам от община да преснимат 2 листа и да ги заверят с подпис и печат, това им отне над месец, което не е нормално.
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вива ла Булгария. България на седем морета
12
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 месеца
Съгласен съм със заглавието,защото ние НЕ сме народ,а общество.Скоро с тази тенденция ще станем стадо!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи няма корупция бе. Всичко е типи топи. Сглобката е революционна и уникална. От утре очакваме да задминем Америка. Всичко е олрайт. Хакуна Матата
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От кой да търсим правосъдие, от *** на боко и пеевски като деса дуловска ли?
9
0
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
След като чрез Банка КТБ изкрадоха 504,2 милиона лева - и нищо - за какви обществени сигнали за по- голяма корупция да иде реч?!?!
8
7
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 3 месеца
За копейката правова държава е соц концлагер подчинен на Русия с една партия БКП, другите забранени и пожизнен диктатор.
7
0
 
17
 
! Отговори
Сети се преди 3 месеца
Какво доверие, бе пребоядисан болшевик, роден в Усогорск. Двайсет години някакъв дребен хулиган е тероризирал стотици души, отнел им е имотите, за които са се трудили цял живот. Какви сигнали и на кого да ги подаваме вече. Някаква повлеканна няколко дни кара друсана и пияна с триста с фалшива депутатска карта. Онзи, който уби две момичета на черни връх колко провинения имаше. Дето полицайката му носи стълба. Какво доверие, какви пет лева.
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откакто руската пионка радев влезе в президентството прооадаме само надолу

Спонсорирани публикации