43 държави искат международно разследване на смъртта на Навални

Те смятат, че Путин носи цялата отговорност за случилото се
172
43 държави искат международно разследване на смъртта на Навални
Снимка: БГНЕС

Повече от 40 държави поискаха независимо международно разследване на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и заявиха, че президентът Владимир Путин носи цялата отговорност, предаде АФП.

Сред страните, които изразиха възмущението си от смъртта на Навални в Съвета по правата на човека на ООН, бяха членовете на Европейския съюз, Съединените щати, Великобритания, Украйна, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Норвегия.

Още по темата
47-годишният Навални, който почина в арктическа затворническа колония, беше погребан в Москва на 1 март, заобиколен от тълпи предизвикателни опечалени, които скандираха името му.

"Възмутени сме от смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, за която крайната отговорност носят президентът Путин и руските власти", заяви посланикът на ЕС Лоте Кнудсен пред органа по правата на човека на ООН от името на 43 държави.

"Русия трябва да позволи провеждането на независимо и прозрачно международно разследване на обстоятелствата на внезапната му смърт. Неочакваната и шокираща смърт на Навални е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии в Русия", добави Кнудсен.

Страните заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "системното потискане на гражданското общество" и репресиите срещу политическата опозиция в Русия и в чужбина.

Те призоваха Русия незабавно и безусловно да освободи всички политически затворници, правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, задържани за мирно упражняване на човешките си права и за противопоставяне на руската война в Украйна.

"Призоваваме Руската федерация да сложи край на този климат на безнаказаност и да създаде безопасна среда за политическата опозиция и критичните гласове", се казва в изявлението.

Те също така призоваха Русия да "отмени репресивното си законодателство и да прекрати политическата злоупотреба със съдебната система".

"Политическото ръководство и властите на Русия трябва да бъдат подведени под отговорност. Смелостта, саможертвата и непоколебимата отдаденост на Навални на каузата на справедливостта, свободата и демокрацията никога няма да бъдат забравени", заяви Кнудсен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДГД
70
3
 
19
 
! Отговори
до 72 преди 2 месеца
Путин не е убил Навални, така каза и директора на украинското разузнаване. Да не искаш да ми кажеш, че не му вярваш?!? Кажи "Слава Украини" 10 пъти и повече да не се повтаря!
69
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин много се прецака като уби Навални. Точно го бяха забравили хората, захвърлен в затвора и Путин реши да го превърне в легенда като го уби. За какво му беше да го убива?
68
3
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Да продължават да си искат... Мечтите са безплатни... ===)))
67
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма как да не се съгласим с всяка една дума на декларацията. Само сляп не би видял, че в Русия се упражнява терор върху инакомислието, царува пещерен култ към личността и няма абсолютно никаква свобода на словото.
66
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин се засмя и си го премести.
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това "независимо" разследване да не би да е същото като "независимата" журналистика за която един немски журналист написа книга, обяснявайки как ако си слагаш името под предварително изготвен от Вашингтон документ, те чакат разни награди като звания, финансови стимули, движимо и недвижимо имущество...?
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали го погребаха! Ексхумация ли ще правят?
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Нахални 65. Струва си. Пропагандата няма почивен ден. 24/7
62
3
 
13
 
! Отговори
Нахални преди 2 месеца
А струва ли си някой да си губи времето с едон треторазряден агент на ЦРУ?
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 59. Да почакаме да арестуват Грозев и бившата Нахалная.
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А аз да попитам само.Та тези 43 така наречени " държави", стискаше ли им да " разследват", на Америка И вазивта в Ирак,Либия" Афганистан и Сърбия последната през 1999 г? Тогава Американска Терористична " ракета", " посети" и Горна Баня ако " помним" де?! Тогава ни ИЗЛЪГАХА Американците,че Садам Хюсеин, " имал"?? Нито химическо оръжие Имаше и намериха.Ното нещо друго! Освен " Петрол",а те Заеха че го има там! Просто Садам продаваше петрол,на когото си поиска и на каквито си цени искаше! Лицемери
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно. Да допуснем, че Путин е влязъл в килията на завързания Навални и собственоръчно го е удушил, след което е изсипал в гърлото му флакон с Новичок. Да допуснем, че е диктатор, убиец и прочее унищожител на демокрацията, както твърдят в хор въпросните 43 страни (като погледнем списъка, това са страните от т.нар. Запад). Сега въпрос: ПО КАКЪВ НАЧИН това е въпрос, който влиза в работите на тези 43 страни? Понеже те твърдят, че е тяхна работа? Някак си e много далеч от концепцията за правото.
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо за Навални,а за хилядите убити палестински,тези 43 държави,защо не повдигат въпроса,единствено Ердоган иска разследване.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще търсят тромба?
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами да започнат разследването от жена му на Навални. Той е бил в добро здраве и внезапно умира 2 дена след нейното посещение. Тя печели много повече от смъртта му, от колкото Путин.
55
3
 
13
 
! Отговори
61 преди 2 месеца
43 държави искат международно разследване на смъртта на Навални ... защото техните разузнавателни служби са ги уверили че отровата, която са му дали, е трябвало да го убие 3 дни по-рано.
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Запада поиска независимо разследване проведено от Запада.
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боже, Боже, ние собствената си корупция не можем да разследваме, продажните съдии и прокурори, мутри,нотариуси, картели, чекмеджета, шарлатани във властта и каквото се сетиш още... ама сме тръгнали Навални да оправяме.
52
5
 
12
 
! Отговори
А може ли преди 2 месеца
Тези държави да разследват колко тутурутки е направила Навална?

Спонсорирани публикации