43 държави искат международно разследване на смъртта на Навални

Те смятат, че Путин носи цялата отговорност за случилото се
172
43 държави искат международно разследване на смъртта на Навални
Снимка: БГНЕС

Повече от 40 държави поискаха независимо международно разследване на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и заявиха, че президентът Владимир Путин носи цялата отговорност, предаде АФП.

Сред страните, които изразиха възмущението си от смъртта на Навални в Съвета по правата на човека на ООН, бяха членовете на Европейския съюз, Съединените щати, Великобритания, Украйна, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Норвегия.

Още по темата
47-годишният Навални, който почина в арктическа затворническа колония, беше погребан в Москва на 1 март, заобиколен от тълпи предизвикателни опечалени, които скандираха името му.

"Възмутени сме от смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, за която крайната отговорност носят президентът Путин и руските власти", заяви посланикът на ЕС Лоте Кнудсен пред органа по правата на човека на ООН от името на 43 държави.

"Русия трябва да позволи провеждането на независимо и прозрачно международно разследване на обстоятелствата на внезапната му смърт. Неочакваната и шокираща смърт на Навални е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии в Русия", добави Кнудсен.

Страните заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "системното потискане на гражданското общество" и репресиите срещу политическата опозиция в Русия и в чужбина.

Те призоваха Русия незабавно и безусловно да освободи всички политически затворници, правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, задържани за мирно упражняване на човешките си права и за противопоставяне на руската война в Украйна.

"Призоваваме Руската федерация да сложи край на този климат на безнаказаност и да създаде безопасна среда за политическата опозиция и критичните гласове", се казва в изявлението.

Те също така призоваха Русия да "отмени репресивното си законодателство и да прекрати политическата злоупотреба със съдебната система".

"Политическото ръководство и властите на Русия трябва да бъдат подведени под отговорност. Смелостта, саможертвата и непоколебимата отдаденост на Навални на каузата на справедливостта, свободата и демокрацията никога няма да бъдат забравени", заяви Кнудсен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фашистите искат разследване на фашиста )
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е след като вече сме наясно със заключението, какъв смисъл от това да се разследва? А да, верно, да джобите още повече парици. Душици назаем...
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още ли говорите за тоя бе, кво толкова ,сега ще го отравяме от гроба ли? Излишни разходи и губене на време. Безсмислена работа.
88
5
 
12
 
! Отговори
Ристо Грузев преди 2 месеца
Сломен съм от загубата на Дневални! Тържествено обещавам да се погрижа за неутешимата вдовица на моя стар другар!
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин ще го премести от левия в десния....
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кви разследвания, кви пет лева ,оставете му кокалите намира. Свършен факт,дошло му времето и толкова,що за глупости.
85
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Повече от 40 държави поискаха независимо международно разследване на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и заявиха, че президентът Владимир Путин носи цялата отговорност".... Е те вече са намерили причината!?! За какво им е разследване?
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей тоя ще го направят великомъченик
83
17
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
У нас русофилите са повече от хората. А, иначе, империята им е в усилен процес на разпад. В ход е. 'баси!...
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво разследване и справедливост в държава която е под еднолично управление, то не че ЕС и той не е кой лъжете бре ***?
81
2
 
13
 
! Отговори
Въпрос? преди 2 месеца
Колко пъти си го премести Путин?
80
3
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Не е нужно разследване, нека питат ЦРУ защо и как го убиха. Путин е последният човек който иска смърта на Навални преди изборите, но на САЩ това беше добре за да отпуснат пари за Украйна и да попречат на Путин да спечели изборите. Така че отговорът е в ЦРУ и САЩ.
79
3
 
11
 
! Отговори
Км преди 2 месеца
А освобождаване на Асанж,а разследването на северните потоци????? Сламката виждаме,но гредата не виждаме!!!
78
0
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 2 месеца
Събуждам се и заспивам с мисълта за Навални.
77
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западът ревеше като вълк срещу Луната още на втория ден. предайте тялото на семейството му да го погребе. Бързо, бързо....Путин не му дава тялото, иска разследване. Е, предадоха го и пак постъпи накриво Путин-сега запада искал разследване. Иде им, дойде им, според зависи, Докога ще се чудите как да шумите около тоя? Оставете го поне да почива в мир, като не оставихте пионката си до последно. Га ти, ненормалниците.
76
3
 
17
 
! Отговори
Никос преди 2 месеца
43 държави да духат супата.
75
6
 
19
 
! Отговори
Бай Джо преди 2 месеца
Аз пък искам независимо разследване на убийството на Осама Бин Ладен. Искам да знам дали са убили него или си живее охолно някъде, все пак е агент на Циреу. Искам независимо разследване на убийството на Чегевара от Циреу и варварското отрязване на китките му и изпращането им като трофей в САЩ. Да, за Сноудън и Асанж също искам независимо разследване. И за ония "десиденти", до един убити във Великобритания, също искам независимо разследване
74
2
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Те искат и да съдят Императора у хагата, мъ нещо пусто не им връзва... ===)))
73
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво си пипахте досега? Човекът вече е погребан и нали бързахте да му предадете тялото на вдовичката, преди да е разследвано каквото и да било. Сега можете само да разпитвате духа му.да проведете спиритически сеанси- Вие бързахте да го погребете и овихте цял свят. Вече адски дразните, бе колективните!
72
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Светата Инквизиция е провеждала такива независими разследвания.