Дания планира да призове жени в армията

Норвегия и Швеция вече го направиха
14 мар 2024 15:39, Петър Бойчев
39
Дания планира да призове жени в армията
Снимка БГНЕС

Дания планира да призове жени за военна служба, разкри датското правителство в сряда, превръщайки се в една от малкото държави, изискващи жени да служат във въоръжените сили, пише Politico.

"По-стабилната военна служба, включително пълното равенство между половете, трябва да допринесе за решаването на предизвикателствата в областта на отбраната, националната мобилизация и комплектоването на нашите въоръжени сили“, обясни министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен на пресконференция.

Жените в Дания вече могат да участват доброволно във военната служба. През 2023 г. те съставляват около една четвърт от състава на армията.

Дания вече е третата страна в Европа, която въвежда военна служба за жени. Норвегия и Швеция направиха това съответно през 2015 г. и през 2017 г.

Датската армия се състои от 7 000 до 9 000 професионални войници, с изключение на наборниците, преминаващи основно обучение, според официалните данни. Задължителната военна служба се прилага за мъже над 18-годишна възраст. Въпреки това, тъй като има достатъчно доброволци, не всички младежи са наборни. Вместо това се провежда лотария.

Говорейки до Поулсен, министър-председателят Мете Фредериксен посочи, че Дания ще удължи периода на служба както за мъжете, така и за жените от четири на 11 месеца като част от основен ремонт на армията на страната. Според него също така ще се инвестира в наземни системи за противовъздушна отбрана и пехотна бригада от до 6000 войници до 2028 г.

"Ние не се превъоръжаваме в Дания, защото искаме война, унищожение или страдание. Ние се превъоръжаваме точно сега, за да избегнем война и в свят, в който международният ред е изправен пред предизвикателства“, каза Фредериксен.

Министърът на външните работи Ларс Льоке Расмусен каза, че действията са били предприети като форма на възпиране.

Въпреки че "Русия не представлява заплаха за Дания“, казва Расмусен, "ние няма да стигнем до място, където те биха могли да дойдат, за да направят това“.

Скандинавската страна е член-основател на НАТО и важен поддръжник на Украйна в усилията й да отблъсне пълномащабното нахлуване на Русия. Копенхаген е една от малкото страни, доставящи на Киев изтребители F-16, които трябва да бъдат доставени това лято.

Дания е похарчила около 1,4 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана миналата година, но ще увеличи разходите си с 5,4 милиарда евро през следващите пет години, за да постигне целта на НАТО от 2 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: армияДанияжени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Имаме ги и ние. Постъпват в армията, след това се омъжват, раждат деца и вече не ги търси. Не че ги осъждам, деца трябва да се раждат, но така армията няма да си реши проблема с липсата на хора.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали няма мъже, жени имало то, кого ще викат тогава. Нашите папагали и те тук ни налагат да казваме "колегата" на колежката, което е за пуделите.
29
1
 
2
 
! Отговори
Руската кашимерия-- преди 1 месец
Хареса това !
28
0
 
1
 
! Отговори
читател преди 1 месец
Много на отворени се правите зад компа.
27
0
 
5
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 месец
Много ясно, че жени ще взимат. То да си мъж е трудно, много се отказаха!
26
1
 
2
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
"Решили." -)))))
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми то все геьове Ко да правят ,имали жени бря?
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже севрномакедонците имат по-голяма армия от викингите. 7000 души армия не може да уплаши дори Люксембург.
23
4
 
5
 
! Отговори
Заразно зло преди 1 месец
Преди зеления киевски наркоман, чак толкова изтрещели нямаше!
22
6
 
4
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Нордландите окончателно поеха по пътеката на безумието. Но то така става накрая, от много равенства и права на човека. Дано не им се налага наистина да водят война, че после няма кой да ражда деца за следващата.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западната либерастия изпееерасти мъжете, какво очаквате?!? Затова тук трябва да се даде силен отпор на тези пееерастки опити на запада!!!
20
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Няма лошо! И у нас трябва да се въведе задължително! Да няма после: "Аз гласувах за ЕС и НАТО, ама съм жена и затуй няма да ме мобилизирате"....
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - нали искахте еманципация? Еманципация докато не затрябват 500 000 мъже да кърпят на фронта. Тези хубави момичета от снимката, ми ще ти е жал да ги изпратиш в калта нали? Мъжкото става. Буклукджия, автомонтьор, общак в строеж. Все професии свободни за жени - стига жените да искат да ги упражняват.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както са казали и преди мен, жените в армията са там, заради държавната служба и удобствата, която тя предоставя. В мирно време е супер политкоректно да се фукаш как половината ти армия е от жени, но при реална война тези жени, са на практика безполезни, освен за работа в тила. И не говоря празни приказки - завършил съм военно училище и във випуска ни имаше 20 жени. Знам как бяха третирани и за какви служби ги гласяха. В бойните части е същото.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А така - нали искахте еманципация? Ето ви еманципация.
16
3
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Пълни глупости. Силната армия трябва да има достатъчно генерали, адмирали, полковници, капитани с рангове, доктори на военните науки и хабилитирани лица справка - българската армия и пророческата книга на Джани Родари "Приключенията на Лукчо" - принц Лимон и армията от генерали. Джани Родари е разбрал силата на армия от генерали по принципа "Много вожд, малко индианец" както и българските управляващи за разлика от много други държави в НАТО.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скандинавките са мощни жени и горе-долу стават за войнички. Но все пак са жени. Както и да е де. В цивилно време всеки може да е военен.
14
0
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
- Край! Свършено е с военната мощ на Русия на фронта...
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това много държави досега го играха, в резултат на това една Испания вече няма функционална армия. Има 2 правила за успешно интегриране на жени в армията: 1. да не са част от подразделения на първа линия 2. да са в подразделения съставени изцяло от жени. Обаче то и това е дискриминация, параграф 22. Явно и тези ще се учат по трудния.
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ако стане война, може да сте 120% сигурни, че нито една от тези жени няма да отиде на фронта с автомат с ръка да стреля срещу руснаците. Как тогава изравняването на половете ще подсили армията на Дания? Между другото, положението с жените в нашата армия е същото. На книга се водят на служба, на практика си гледат кефа и никой не предвижда да ги използва в реални бойни действия. Обожавам жените, но според мен, армията не е тяхното място.