ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"

Идеята скорост в световен мащаб
166
ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"
Снимка: БГНЕС

Генераният секретар на ООН Антониу Гутериш днес призова за изплащане на обезщетения за трансатлантическия трафик на поробени хора като начин за преодоляване на наследството от него в днешното общество, включително системния расизъм, предаде БТА като се поова на Ройтерс.

От XV до XIX век най-малко 12,5 млн. африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби от търговци и продадени в робство. Тези, които са оцелели при такова ужасно пътуване, са се озовали в плантациите в Северна и Южна Америка, най-вече в Бразилия и Карибския басейн, докато други печелят от труда им.

В изявление по повод Международния ден на ООН за възпоменание на жертвите на робството, Гутериш заяви, че миналото "е положило основите на система за насилствена дискриминация, основана на превъзходството на бялата раса".

"Призоваваме за рамки за репарационно правосъдие, които да помогнат за преодоляването на поколенията на изключване и дискриминация", каза Гутериш.

През септември доклад на ООН предложи държавите да обмислят финансови репарации, за да компенсират робството. Идеята за изплащане на обезщетения или други компенсации за робството има дълга история, но сега движението набира скорост в световен мащаб.

"Това е движението, което най-накрая ще сигнализира за колективната победа на човечността,  на доброто над злото", заяви в Общото събрание на ООН Хилари Бекълс, председател на комисията за репарации на Политическия и икономически съюз на Карибската общност.

Комисията на Съюз е създадена, за да търси репарации, включително анулиране на дългове и подкрепа за справяне с кризите в общественото здравеопазване, от бивши колониални сили като Обединеното кралство, Франция и Португалия.

Кампанията за възстановяване, която създава социално-икономически планове за репарации за страните от Съюза, публикува в днес проучване, което показа, че четирима от десет души в Обединеното кралство са съгласни, че страните от Карибския регион трябва да получат финансова компенсация, а трима от петима са съгласни, че е необходимо официално извинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ООНробствоГутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
7
 
! Отговори
Смех преди 1 месец
Ние да искаме ли репарации от Италия (заради римската империя) и Турция? Изкукали левундерu.
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който воюва или е воювал ще трябва да се извинява.
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англосаксонеца вече не става за нищо. CMЪРТ за англосаксонеца.
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще плаща в САЩ? 90% от *** там са мулати. Сами на себе си ли ще плащат? Защо потомците трябва да отговарят за действията на предците? И как ще определят виновния изобщо? Дали мигрантът с българско потекло трябва да дава пари само защото е бял? Що за глупави щуротии са това!
103
1
 
16
 
! Отговори
Ицо преди 1 месец
Каква космическа глупост. каква вина аз имам, че някога някой е поробвал друг, защо аз трябва да плащам за това? Ако този Гутериш, чувства вина, да плаща. Апропо, ние като сме били роби в османската империя, да си чакам ли 500лв на 20то число? А наследници на чернокожи робовладелци, те ще вземат или ще получават? Тея съвсем се оляха с глупости ...
102
0
 
6
 
! Отговори
аььааьаь преди 1 месец
Аз имам да взимам много пари, нали ще платят за робството на всички от родата и починалите. Трябва да погледна дървото на родата и да изчисля точните цифри да включа и пропуснатите ползи във времето и инфлацията. Доста работа ме чака, но парите са си пари ако ще ги дават реално.
101
0
 
8
 
! Отговори
Турци, плащайте! преди 1 месец
Ердогане, развръзвай кесията и почвай да плащаш за 500г колониализъм!
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТАКААААА - ЗА ЖИВЯЛИТЕ КАТО РОБИ - ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, ЗА ИЗБИТИТЕ КАТО СВОБОДНИ - АМИН!
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САМО РУСИЯ Е ДЪРЖАЛА СВОИТЕ ХОРА В РОБСТВО ДО 1861Г. ПОВЕЧЕ ОТ 1/3 ОТ ЦЕЛИЯ РУСКИ НАРОД СА БИЛИ РОБИ. СЕГА ОБАЧЕ - ПОВЕЧЕ!
98
1
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
На Нас белите хора кога ще плащат обезщтетения?ние и сега сме под робство без да сме плували с кораби!Явно няква далавера да могат да пойзперат някой доллар ,евро!
97
0
 
7
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 1 месец
Идеално! От кога? 500 години - Османско Иго! Турция КЕ плаща! Кога започваме да взимаме парички?!?! И най - важното - Ще стигнат ли до джоба на Бай Ви *** Балкански?!?!.......
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кой ще плати масрафа? Европейците ,че сме по- либерални? Пари - ще издадат облигации? Дълг? За Еврозоната? Тоест - дълг и за нас които никога, нищо общо с робска търговия не сме имали.Ами честито...
95
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
предлагам да се издръвчи и на китайците, че ликвидират популацията от врабчета и залагат на *** зелена енергия
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какви обезщетения от турците бе, те никога през цялата си история не са платили 1 лира обезщетение, ти чакаш - обезщетения, репарации и така нататък плащат достойните и велики нации, Турция не е и никога не е била велика нация, а е сбирщайн от радикални ислямисти, убийци и лицемерно население, в 90 % неграмотно, за бараби за Европа стават и дотам
93
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да бе да, турците да платят обезщетение - от умрял писмо. Убиха 1,8 милиона арменци, повечето жени и деца, заклани за по-евтино, 200К българи, 150 К гърци само за 20ти век говорим. Ама Ганяяяя ходи да плюска там канцерогенни и пестицидни храни, вече на завишени цени. И да пазари, а Бг стана турцизирано-циганнннизирана страна, за съжаление
92
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Обезщетение за нещо, което няма конкретен адресат и конкретни параметри? Тия от ООН всеки ден започват все повече да приличат на политически муджахидини, вместо на международна организация.
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДОЛНЮ - А НЕЩО ЗА РУСНАЦИТЕ? ТЕ КОГА ЩЕ ПЛАЩАТ НА КАВКАЗ ЗА ТОВА, ЧЕ СА КЛАЛИ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ? А НА КОРЕННИТЕ ЖИТЕЛИ НА СИБИР ЩА ПЛАТЯТ ЛИ ЗА ТОВА КОЕТО ЕРМАК ИМ Е ПРИЧИНИЛ? А ЕВЕНТУАЛНО НЕЩО ЗА ФИНЛАНДИЯ? А НА БИВШИЯ СОЦЛАГЕР ДАЛИ ЩЕ ОБЕЗЩЕТЯТ 50-ТЕ ГОДИНИ "СОЦИАЛИЗЪМ"? А ДОЛНЮ?
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
89
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обезщетение от Урсула за е.врогейското робство на РъБъ вече 17 години :)))
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ехааа, а пък ние ще си отживеем! Първите 100 години викам ромейте да ни плащат репарации! Следващите 200 - турците! И моля спокойно - да не се блъскат, че няма къде да ги изхарчем тея пари! # I love Guterish!

Спонсорирани публикации