Под наем или в собствено жилище с кредит?

Условностите са много, а отговорът е в значителна степен емоционален
Обновена: 28 сеп 2012 14:11 | 28 сеп 2012 12:21,
123
Под наем или в собствено жилище с кредит?
Снимка: Investor.bg

Една от основните дилеми на всяко домакинство е свързана с дома – дали той да е собствен, или да се живее под наем. При всички случаи, категоричен отговор на този въпрос няма, тъй като и за двете алтернативи има достатъчно аргументи както за, така и против.

Може би единственият категоричен и еднозначен отговор в полза на живота под наем е доходът – ако вноската по ипотечен кредит изисква влагането на целия ви текущ доход, то по-добре е да не поемате по този път. Причината е проста – работата ви може и да ви заведе в друго населено място с по-добри възможности, а ипотеката ви „закотвя“.

Аргументи „за“ живота под наем освен липсата на пари, се крият и в начина на живот – ко пътувате много, не сте семеен, нямате деца и имате наследствено жилище, в което да живеете след като се пенсионирате, то може да живеете под наем в различни градове и чак на пределна възраст да се върнете под родната стряха.

Дългосрочна форма на инвестиране и спестяване

Дългосрочното инвестиране е осмото чудо на света, заявява Алберт Айнщайн. Жилищният кредит е именно такова нещо. Всеки може да се поучи от примера на родителите си, които в общия случай са закупили жилищата си от взимоспомагателни каси, или с цената на години спестявания.

Тоест дори и текущата сметка да показва, че вноската за жилищен кредит е по-висока от наема на същото жилище, например 2 пъти по-висока, важното е какво ще стане след бъдеще.
В бъдеще може наемите да се повишат 5 пъти (за период от 30 години), и да станат 2,5 пъти по-големи от вноската по кредита ви, която ще остане непроменена, ако няма промяна в лихвените нива.

Ако вярвате, че инфлацията ще бъде висока, то вашият избор в дългосрочен план е жилищният кредит. От такъв може да се спечели по няколко направления – липса на разходи за преместване, печалба от поскъпване на самия имот (в благоприятни икономически времена), не на последно място – от удобството да обзаведете и подредите собствения си дом така, както вие самите искате.

Мисъл за бъдещето

Ако сега можете да си позволявате наем от 500 лв. на месец има голям шанс да не можете да си го позволявате когато се пенсионирате. От една страна пенсионирането за сегашните млади се сочи, че ще става на 80 годишна възраст, поради тежката демографска криза и ще трябва да работите на години, когато физически и психологически няма да е много възможно. От друга страна наемните нива тогава може да са много по-високи от сега.

Затова не се учудвайте, когато сегашните пенсионери се връщат в родните си села и градове, оставяйки апартаментите си в София и другите големи градове на децата и внуците си. Живот под наем с пенсия не е възможен в сегашните, а вероятно и в бъдещите условия.

Не се учудвайте и когато английски пенсионери се заселват по българските села. Разходите в Англия са високи, а тук ниски.

Затова ако изборът ви е да живеете цял живот под наем, се пригответе да изкарате старините си на село, което не е лоша алтернатива, но трябва да сте наясно с нея и съответно да поддържате бабиния имот или да си закупите свой в годините, през които живеете под наем.
Всичко е въпрос на лична стратегия и избор.

Калкулациите

Кредит от 100 000 лв., изтеглен за 25 години при лихва от 8%, ще ви изисква месечно плащане от 772 лв. Същото жилище може да бъде взето под наем за около 400 лв. на месец, тоест двойно по-малко.

Ако живеете в град, където няма демографска криза, като например София, за която НСИ очаква ръст на населението с 45% до 2060 г., то можете да очаквате повишение на наемите и поскъпване на жилищата.

Ако сте живял под наем прекалено дълго, може би няма да можете да си позволите жилище и ще трябва да заминете за провинцията, където наемите са по-ниски. Ако пък имате собствено жилище ще си спестите разхода за наем, а в последствие можете да продадете имота и пак да заминете за провинцията.

Основен проблем на живота под наем е това, че едва ли може да се очаква да натрупате солидни спестявания. Причината е, че обикновено когато я няма мотивацията на месечната вноска по кредита, парите се използват за текущо потребление - например за по-скъпа кола.

Важното е да подберете правилната си стратегия в зависимост от града в който живеете, началната база (наследствени имоти), доходите си, очакванията за лихвените и наемните нива, както и за цените на недвижимите имоти.

При избора не забравяйте и ситуацията на пазара на наеми – нивата им са доста променливи, а дори и да имате отлични отношения с наемодателя, той винаги може да ви принуди да напуснете жилището. Аргументи като „племенника идва в София да учи“, „трябват ми пари и продавам имота“ изобщо не са за пренебрегване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ипотечен кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
0
 
! Отговори
okowa преди 8 години
Здравейте,Това е да се информира широката общественост, че г-жа Grace Okowa, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем срокове и условия. свържете се с нас днес, по електронна поща на адрес: (embassyloanfirm@ gmail. com)
109
2
 
0
 
! Отговори
Lex West преди 9 години
Уважаеми господине / госпожо, Търсите ли за надежден заем кредитор, който може да ви заемат от 1000 до 10 милиона USD, EURO, GBP и т.н. За да се изплати вашия отдел или да определи, че вашият финансов стрес, че са били изправени за дълго, Lex Easy кредит Firm е тук за вас с подходящ план за възстановяване и лихвен процент от 3% (Car кредит, личен заем, ипотечен кредит, бизнес заем и т.н.). Ако проявявате интерес се свържете с нас чрез електронна поща, която е по-долу, Agent Име: в
108
0
 
9
 
! Отговори
Astarot преди 11 години
@119Ако си го беше купил преди 10 години, щеше да си го купил на съвсем различни цени от пазарните сега ;) Имотите скочиха най-рязко между 2003 и 2004.Всеки ако знаеше, че така ще скочат, щеше да се натовари с кредити и да накупи апартаменти, ама не сме врачки :)
107
3
 
10
 
! Отговори
joe преди 11 години
Тук пълно с финансисти бре :-) Я тези,които ми смятат,че ипотеката е заробване при сметките си да калкулират и годишната инфлация.След 20 години ще има поне 150% инфлация спрямо днешните нива.Покупателната стойност на сегашните 500-600 лева,които плащате за ипотечен кредит каква ще е след 8-9-10 години?А това,че заплатата ви ще се удвои до тогава,а вноската ще нарастне най-много със 100лв отчитате ли го?И аз много философствах ,но ако си бях купил жилище преди 10г сега щях да си плащам по 250лв
106
2
 
32
 
! Отговори
БГ БРОКЕР преди 11 години
От известно време се опитвам да преживявам като брокер на недвижими имоти, поради липса на друга работа. Живея в град различен от София. Освен наеми, нищо друго не излиза като работа. Жилища който са стрували 60000евро сега са по 40000 и никой не ги търси. Всеки иска да продаде и да бяга. Наемите също падат. Май тази статия е само за София, тук никой не тегли кредит за жилище....
105
2
 
5
 
! Отговори
Ema преди 11 години
до 107: за съжаление не е точно така, защото нивата на лихвените проценти са пряко свързани с кредитния рейтинг на държавата. Едва ли в близко бъдеще кредитният рейтинг на България ще се повиши осезаемо и ще доведе до спад в лихвените проценти по кредитите. Дянков прогнозира точно това, но не вярвам да се случи скоро ...
104
1
 
58
 
! Отговори
излъган от банка преди 11 години
Най-голямата грешка в живота ми е че взех жилищен кредит. Трябваше да плащам около 900 лв. в началото в момента плащам към 2000. Ако се ожениш е поправимо, можеш да се разведеш и пак да започнеш докато тук не можеш. Ставаш роб на банката за цял живот, дори и да ти вземат апартамента им дължиш пари до гроб. Съответно те имат сметка да ти го вземат защото парите, които им дължиш ще продължаваш да им ги дължиш и след това.
103
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е ли по-добре да се барнеш с една Х6-ца ,вместо да набутваш пари в апартамент ?С още 1500 лв отгоре за газ-инжекцион .... и всички на пътя ще знаят с какъв баровец си имат работа. А апартамента носи само загуби.....
102
15
 
16
 
! Отговори
Прахосник преди 11 години
Има още много българи,които вместо да въртят предприемачески парите за да има социална полза обществото от тях,от мързел са ги замразили в спестявания в банките и излишно натрупване на недвижими имоти,мислейки да печелят от лихвите или наемите в бъдеще!Само че от ЕС са подготвили вече новите закони и действащи отдавна в много по стари членки на ЕС /въпрос на време е да се приложат в БГпри подходящо правителство/точно за този тип на мислене у българина с въвеждането на прогресивен данък върку спестовните влогове и облагането на всеки квадратен метър извън определените норми, излишен или неизползваем имот с непосилни данъци,което неминуемо ще доведе до сериозни сътресения и срив на цените на пазара за имоти!
101
3
 
64
 
! Отговори
Анастас преди 11 години
По-*** доводи не бях чел никъде до сега. Имам чувството, че статията е платена от разни алчни строителни далавераджии, които не могат да си продадат апартаментчетата.Живея в Пловдив и плащам наем от 250 лв. За 4 години съм спестил 40 хил. лв. и смятам до 2 години да си купя собствен имот без заеми от *** банки, които те заробват за цял живот.И между другото .....карам скъпа кола, и ходя по 3-4 пъти на море всяко лято!
100
2
 
6
 
! Отговори
до 109 преди 11 години
Да , ама не точно. В България не са много сигурните неща за това и народа си инвестира парите в имот или ги държи на депозит , това е. Когато това се оправи и можеш да си вложиш парите в нещо различно , най вероятно ще наблюдаваме и при нас живот под наем. Лично аз не виждам какъв е проблема да живееш в собственно жилище , вместо да давам на някои 50 години наем това е глупаво , тоя мит че 90 процента живеели така в ЕС го знаем , затова там ипотечните им кредити са от 2 до 4 процента.
99
13
 
16
 
! Отговори
Под НАЕМ е бъдещето преди 11 години
А някой запитвал ли се е дали хората в старите"бели" страни на ЕС, на където са се запътили и българите са по глупави или по бедни от българите, че да не им се иска да имат повече собствнни жилища и че 90% тях са принудени да избрат да да живеят под наем за по евтино?Само че българинът които има над 90% имотна собственост в най близко бъдеще ще трябва да се запознава със строгите правила,изисквания и регламенти на магистратите от ЕС,за да разбере че ще му е по изгодно да живее БЕЗГГРИЖНО ПОД НАЕМ отколкото да притежава имоти изплащани с дългосрочни банкови кредити и за да бъдат по късно облагаеми с прогресивни имотни данъци!
98
3
 
12
 
! Отговори
ponko преди 11 години
banki,krediti,lihvi,ala bala.....stoite si na selo i si gledaite rahata,tva ni e na nas silata ....seloto
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ, че при втори мандат, БАНКИТЕ ще са принудени да свалят лихвите до 3% и ще се молят на загубилите интерес клиенти, да изтеглят дългосрочен ипотечен кредит за закупуване на собствено жилище, като удачна форма за бъдещо инвестиране или спестяване !!!
96
0
 
35
 
! Отговори
:) преди 11 години
Тук в България е сбъркано понятието банка , то няма нищо общо с това понятие в другите държави от ЕС .Та докато не се изравним в този показател с ЕС - ей такива статийки ще четем колко било полезно ... предпочитам да събирам пари и като си оправите лихвите, ГПР-та , таксички , ще се чуем. Незнам как виждате схемата вие да давате кредити на по 8% , а в другите членки да са от 2 до 4 процента. И да доказвате каква добра инвестиция е , добра инвестиция е при добри скючени условя , а не вашите...
95
7
 
54
 
! Отговори
Европеец преди 11 години
У нас в Бяла Европа 90% живеем под наем ! У вас в Задния двор всеки иска да купи бетон и се заробва до доживот. Запомнете едно, целта на банките е да ви е..т майката, един апартамент го изплащате ТРИ ПЪТИ или още казано в троен размер!!!
94
1
 
36
 
! Отговори
Брокер преди 11 години
Всеки ден плащаме на да пишат колко добре е да се купува а не наема и пак нищо. Едно голямо НИЩО. Кьорав купувач нема.
93
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не взимате някакви луди пари и покупката на жилище да не ви е проблем, тогава е най-добре да престанете да гледате на жилището като на дом. Гледайте на него като на инвестиция, дали е изгодна или не. Но ако почнете да го мислите като "моята крепост" за вечни времена, домашното огнище и прочие, при всички случаи сте вътре.
92
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте какво, я по-добре не се занимавайте а кредити. банките са гадове и ще ви излъжат. Седете си на село.
91
1
 
61
 
! Отговори
jujaka преди 11 години
Живея в Бургас и плащам наем 250,00 лв. (необзаведен). Апартамента е чисто нов. Ако го плащам вноската е 1111,00 лв според калкулаторите на банките.Да не забравяме, че като плащаме вноските ни взимат 3 пъти повече пари от колкото струва, заради лихвите. И на 16-тата година ако си счупя крака и не мога да бачкам и да внасям вноската ще ми го вземат. Правя пари и пак предпочитам под наем.