Едно наум: Внимавайте с кредитите, оставяйте си буфери

Ръстът на ипотечните и потребителски кредити е притеснителен
Обновена: 28 авг 2019 09:35 | 28 авг 2019 09:35,
15
Едно наум: Внимавайте с кредитите, оставяйте си буфери
Снимка: БулФото

Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, трябва да се оставят буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред. Това каза пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Още по темата

По думите му, само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20 на сто, което е далеч от здравословните показатели.

Освен това обаче се наблюдава сериозен ръст и при потребителските заеми.

"Растежът на потребителските кредити е твърде голям, около 20% годишно, ипотечните кредити - ръстът е около 14% годишно, което е най-големия растеж за последните десет години", обясни той.

Според него здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ.

По думите на Андронов основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж.

Андронов коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията.

Банкерът все пак увери, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз.

"Банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата", завърши председателят на Асоциацията на банките в България Петър Адронов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 4 години
Андонов ми прави много добро впечатление като човек и банкер, ако същите въпроси се зададат Харпацумян, щеше да каже "теглете ипотечни кредити и не мислете, плащате години на ред и когато не можете повече просто донесете ключа от апартамента в банката, ние все пак печелим от Вас"
12
0
 
6
 
! Отговори
финансист преди 4 години
Едва ли ниските лихвени нива са основна причина за повишаването масата на кредитите- по-скоро цените на имотите стоят на челно място в таз статистика.Потребителските често се теглят поради принуда да се погасят вноски по ипотечен кредит.Иначе всеки може да пише каквото си иска.
11
0
 
12
 
! Отговори
Умен и красив преди 4 години
В кредитите няма нищо лошо, но....Кредит се тегли от хората, които могат да си го ПОЗВОЛЯТ!!!Теглил съм, за апартамент, рефинансирал съм и съм погасил. Имам кредитна карта, която се ползва и най-нормалното нещо е да се погасяват кредити по нея, така правят хората в нормалния развит свят.Странно ми е да се тегли за море например.
10
0
 
3
 
! Отговори
Хъммм преди 4 години
много от познатите ми , дръпнаха по един кредит за да си платят бригадата в Англия, после се върнаха , разплатиха се и почнаха да трупат нови заеми . като цяло заемите са лошо нещо , но истината е че е нормално като вземеш ипотечен кредит да трябва да плащаш бъдещото повишаване на цените, отделно никой не знае дали след 20 години 1? няма да е 20лв и тогава ще си на плюс.
9
0
 
14
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Когато евреите превземат парите на една държава, става така: връщат ги под формата на кредити и заробват населението, чрез лихвите, а банките стават основните работодатели и "двигатели на икономиката", рекламите на бързи кредити и банкови кредити са навсякъде по телевизиите и звучат бодряшки и оптимистично. И за да не съм голословен, яе и Бойко е евреин: "Бойко взе парите и избяга". Така са евреите. Не бъдете евреи!
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам да открият газ в Черно море и да излезе Бойко по телеевизора да каже:''Давам на всеки българин по 20 000 лв е така да има да си харчи'':))))
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бавно и полека задлъжняваме като американците, но си оставаме много по-бедни. Вместо къща с два гаража, цял живот ще изплащат панелка строена от дядовците им в лошия соц.
6
0
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Кредисимо Кредисимо и после-- Нагазисимо!! Мерси!
5
0
 
21
 
! Отговори
Буревестников преди 4 години
Кредити ли ?!?! ... Кредити единствено в някоя много тежка ситуация ... Не дай си Боже ! ... когато нямаш абсолютно никакъв друг избор или вариант !!!!!!! ... Кво? ... Да станеш "РОБ" на шепа високопоставени Мутрафони за 20 или 30 години .... ?!?! ... И защо ?!?! ....... Да ми се махат от главата с тия "КРЕДИТИ" ......... Особено пък тия ..... "БЪРЗИТЕ" ......... !!!!!!!
4
2
 
11
 
! Отговори
Алчен Банкер преди 4 години
По притеснителното при потребитеските кредити е- че масово хората ги взимат и после си заминават по родните държави или стават кандидатграждани за други държави - Това е притеснителното в ръста 20% !! успокоителното е че останалите в кошарата Бг -ще връщат откраднатото с лихвите ХМ!
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кредисимо,кредисимо и като спреш да правиш вноски идва Симо с бухалката!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки всичко имотен балон няма, уверяват брокерите.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Пепи недей да плашиш хората бе!Бойко каза,че толкова заводи има,че не достига работна ръка,а ти сега им викаш,че много кредити теглят?!Кого да слушат сега а?Недей така с лошо,дай нещо по оптимистично,стига кризи!