За ген. Радев криза няма: Няма място за драматизация!

Новоизбраният президент смята, че вървим към предсрочен вот
Обновена: 21 ное 2016 13:12 | 21 ное 2016 11:50, Камелия Цветанова
170

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

За разлика от президента Росен Плевнелиев  – новоизбраният държавен глава Румен Радев не смята, че се намираме в политическа криза.

Още по темата

"В момента тече нормална конституционна процедура. Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори", коментира той, след като получи на официална церемония решението на ЦИК, с което е обявен за президент от 22 януари 2017 г, а Илияна Йотова за негово вице.

Редев смята, че най-вероятно ще се стигне до предсрочни избори, но все пак направи уговорката, че Росен Плевнелиев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на още една партия, след като ГЕРБ и БСП откажат да правят кабинет в рамките на това Народно събрание.

Иначе той отсече, че ако се стигне до вариант да се формира служебен кабинет, това е в правомощията и отговорностите на настоящия президент Плевнелиев.

Генерал Радев призна, че разчита на опита на държавния глава, който пък до момента назначи вече две служебни правителства.

Наследникът на Плевнелиев припомни, че има уверения от него, че ще бъде информиран за евентуалния състав на служебния кабинет, който президентът ще нареди.

Ако пък се стигне до варианта за предсрочни избори, Радев отсече, че ще инициира среща с експерти по изборно законодателство, лидерите на партиите в парламента и вносителите на искането за проведения с президентския вот референдум, за да се обсъди вариантът за мажоритарни избори.

След това новият президент на България Румен Радев се чукна с чаша с шампанско с Цецка Цачева, която го поздрави за избора, макар че остана втора в битката за "Дондуков" 2, върна се като шеф на парламента, а пък премиерът Бойко Борисов подаде оставката на кабинета заради загубата на ГЕРБ на вота.

Това обаче не попречи на Цачева с усмивка да поздрави Радев и Йотова за доверието, което получиха от избирателите.

"Още веднъж поздравления за победата. Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани", каза Цачева по време на церемонията.

Радев пък обеща, че ще работи за демократична и просперираща България, за което няма да пожали сила и енергия.

"Искам да благодаря на всички хора, които гласуваха, на всички от ЦИК, които положиха неимоверни усилия за демократичното, честно и прозрачно провеждане на тези избори. Връченият ми мандат на мен и на г-жа Йотова е израз не само на признание за резултата от тези избори", отбеляза Радев.

Шефката на ЦИК Ивилина Алексиева му припомни, преди да му даде решението на комисията, че вътрешнополитическата ситуация в страната е сложна, каквато обаче е и в световен мащаб.

"Бъдете гарант за справедлив правов ред и пазители на гражданските права. Съдействайте за толерантност и разбирателство срещу омразата, расизма и ксенофобията. Бъдете активен фактор за по-нататъшното развитие на партньорството ни с другите държави. На добър час!", призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
4
 
! Отговори
логично е преди 7 години
Не се чудете каквото му е казала Йотова това е казал генерал Послушко.Ако му кажат утре,че има криза значи така ще прочете и ще каже!Сега така са му казали той така е повторил - послушен както винаги.Ако каже нещо неодобрено от БСП и Йотова генералчето ще прави компания на Луканов!
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Криза няма защото ние сме и в криза от 27години и ще си останем в такава защото няма промяна в мисленето нито на политици нито на граждани .Замазват ни очите с некакви магистрали които на 6-я месец са с разрушен асфалт че е трето или 4-то качество а е платено като за първо е явно но и ние нищо не пазим нито се стремим да ни е по-чисто по подредено и по-регулирано и спокойно важното е да се хвалим
119
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Криза няма. И Станишев така разпрявяше.
118
2
 
4
 
! Отговори
Белия Гулит преди 7 години
Кво стана, вдиха ли ви пенсиите? Другия път пак с червената бюлетина!
117
0
 
8
 
! Отговори
сеирджия преди 7 години
Защо не ба казала Йотова на някой като Борисов да внимава ,че партията нямало да му прости.Иска ми се да бях там с камера в ръце.Е те такъв сеир не би бил за изпускане!
116
2
 
16
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
Не знам доколко е бил чешит но след като го предупреди Йотова,така и не му чухме гласеца на генерал Послушко Радев.БСП сигурно ще го извадят за показ чак на Нова година и то само за 5 минути.
115
1
 
10
 
! Отговори
gogo преди 7 години
Стига изпадахте в еуфория,и го хвалихте този човек.Нека мине година,за да видим какъв ще е като президент.Да не стане така,че след време и тоя ще се обиди и ще каже че е употребен:)
114
3
 
5
 
! Отговори
контрольор преди 7 години
Плашили ви Радев а плаши ви нали нищо не ви е поискал и на никой не е дал не ви е ясен а и не е от вашето тесто дето от османско иго през царизъм фашизъм кумунизам социализъм капитализъм все едни и същи фамилиии изплува те одгоре омотани като свински черва и от нищото като че ли хоп направо нов човек а сега де
113
2
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Криза е за тези, които приритват вече... на умрело ;-)
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДемокрация сме, нали така? Ти си гледай твоята жена.
111
4
 
2
 
! Отговори
5 години по-късно преди 7 години
а да, а пък те си бият ***...някои освен с Фейсбука заради критическата и чехлите, щабът на БСП май ще ги наказва и месец без интернет
110
1
 
4
 
! Отговори
колкото повече преди 7 години
го повтарят това, толко по-притеснено ми става
109
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ+ДПС-задкулисни сделки,глад и мизерия.Всички вестници и сайтове на Пеевски величаят Бойко.Нищо,че и той и те се правят на умрели лисици.
108
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елементарно Уотсън.Плевнелиев при жена, беше без жена 5 години,а така наречената му жена я снимаха прегърната с други мъже.Това по-морално ли е?
107
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тебе каво те 6оли коя жена подред му е на генерала.Това си е лично негова работа.Може да се потрудиш да му станеш четвъртата,ама като ти гледам гадния коментар,не ще да си много кр---------На мен не ме боли, защото съм е... и по-хубави от неговите, но българският народ го боли, защото едва ли щеше да гласува много много за него, а ако преди това не беше излязла тази информация.Когато си на държавен пост личният ти живот е достояние на всички, защото ти олицетворяваш нацията!
106
1
 
2
 
! Отговори
еее преди 7 години
До До 143сега пък нямал нито една, нали цял харем бяха до Цветелина /*** виж баницата на спокойствието и разбъркай боба да не загори. после уволни всички лакирани в Президентството за всеки случай, иначе току кризата стигнала до горе/
105
2
 
9
 
! Отговори
До132 преди 7 години
Другарко,ние одавна не живем в комунизма/социализма,където партията не позволяваше такива неща като разводи и тем подобни.Живеем в демокрация,където всеки сам взема решения какъв да бъде личният му живот.В днешно време в България всеки втори брак се разпада,което не е хубаво,но се случва.Така че,защо не си спестиш терзанията за другите и не се съсредоточиш над собствената си персона,не ми се струваш много щастлива.
104
7
 
9
 
! Отговори
Помня преди 7 години
Няма как тук да ти обяснявам схемите по фалита.Ще ти кажа само,че месеци преди да се заговори въобще за проблем с КТБ,Бойко каза,че ще фалира.И за друга банка каза,но нея я спасиха.Напъни си малко мозъчето за-----------Няма как да ми обясниш защото си пишете от Позитано 20 платени постове естествено без да можете да ги защитите.А Бойко е бил притеснен човекът защото е знаел, че такива като БСП начело със Станишев и Доган водите страната към фалит, както и стана!
103
0
 
7
 
! Отговори
До 143 преди 7 години
Е твоя гуру като няма нито една,виждаш ли какви ги върши.Както беше казал един друг:Тишината в спалнята ражда безумия.Така че нека жените да осигурят спокойствие и комфорт на генерала,а за останалото той си знае работата.
102
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквайте, БСП на власт, скоро по българската реалност.

Спонсорирани публикации