Контролиран ли е хаосът? Ще подаде ли Бойко Борисов оставка?

Социолог и политолог ведно: Цачева не мобилизира ГЕРБ!
7 ное 2016 10:30,
331
Контролиран ли е хаосът? Ще подаде ли Бойко Борисов оставка?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След изборите вчера и очевидната преднина на ген. Румен Радев пред Цецка Цачева стои един голям въпрос: Какво се случва, ако премиерът Бойко Борисов подаде оставка?

Имаме ли конституционни пречки за това, тъй като три месеца преди края на мандата си президентът Росен Плевнелиев не може да разпуска Народното събрание?

Още по темата

"Ако се стигне до там, защото още не сме сигурни в това, има вероятност Конституционният съд да излезе с някакво тълкование, че служебният кабинет няма да има право на законодателна инициатива при все още работещ парламент", коментира социологът Атанас Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че това, което даде премиерът късно вечерта като заявка е, че няма да подава оставка преди втори тур.

"България трябва да има бюджет до Нова година. Влизайки в режим предсрочни избори няма кой да го гласува този бюджет и нещата стават доста драматични", посочи политологът Любомир Стефанов в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Атанас Стефанов добави, че се запазва водещата позиция на ГЕРБ на ниво парламентарни избори, но това, което лидерът на БСП Корнелия Нинова е демонстрирала като поведение вчера е много добра тактика.

"Още в хода на кампанията видяхме две особености - Цецка Цачева не може да мобилизира целия електорален потенциал на ГЕРБ, някъде около 1/4 не са склонни да я подкрепят. Докато ген. Румен Радев беше излязъл пък много отвъд традиционните гласоподаватели. Единият реално е успял да се пласира като мажоритарен кандидат, а другият дори не е успял като партиен", подчерта Атанас Стефанов.

Политологът Любомир Стефанов се съгласи с него: "Цачева не можа да мобилизира ядрото на ГЕРБ и това е притеснителното за партията", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
17
 
! Отговори
реалист преди 7 години
ГЕРБ се самозакопаха заради високомерието на и егоцентричността на Борисов, а БСП се замозалъгват от резултатите на тези избори. Просто хората гласуваха мажоритарно, а не против или за една или друга партия. Ако Бойко подаде оставка връз зима,хората ще се отвратят от тях, защото ще разбера, че не се мислят за интереса на народа, а за собствения си.
183
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
освен че мяза на картоф в главата мънка като малко дете с тоз тънкия гласец
182
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сложно. Тоест, не сложно, а объркано. Никаква оставка на Бойко обаче, никой да не си го и помисля. Имаме ултраспешна нужда от увеличаване на доходите, от драстично завишаване на жизнения ни стандарт. Брюксел се кефи, че сме кротки у ф с и, макар и постоянно с т р и г а н и до ко ж а. Начини за по-високи заплати и пенсии има, търпение вече няма. Ако върви все така, и нацията може да я няма. Проблем номер едно е Животът ни, нашият, българският. Морал и духовност са на последно място. А на 1во?
181
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дете на нациятапонеже радев има една визия та дрънка...
180
1
 
15
 
! Отговори
дете на нацията преди 7 години
ако Цецка стане майката на на нацията - то тогава никой няма да иска на ни е*е майката на нас българите. То само това и е хубавота на Цецка.
179
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупав народеее кога от президента е зависило нещо имате ли спомен... човек да ви обещае нещо и се радвате като малки деца на марципан...
178
2
 
24
 
! Отговори
Kit Chelin преди 7 години
Сега му е времето. Нека това бъде началото на края на др. Борисов и неговото мутренско-олигархично-ченгечийско управление. Арогантността, безочието и жаждата за власт на герберите нямат край и те ще направят всичко възможно да спечелят на балотожа. Мантрата за съвместно управление на БСП и ДПС, която непрекъснато ни внушават герберите не е вярна. Ако са погледнали резултатите повечето от турскоезичното население е гласувало за Цецка Цачева. А се оказва, че и ДОСТ изцяло подкрепят Цачева. Лъжи и
177
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименкалфин бе мислещия,с гледна точка политик,това искам да допълня
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гледна точкатова беше Калфин!..но не го избрахте
175
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, дами и господа,другарки и другари! Как нищо да не зависи от президента, той е главнокомандващ на армията, това е достатъчно!
174
3
 
2
 
! Отговори
гледна точка преди 7 години
До АнонименИ по твоята логика по-добре да е магаре тогава .
173
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гледна точкаа хората дали разбират, че от президента не зависи управлението на държавата и всичките им обещания как щели да орпавят българия и не знам си ко са просто едни фантазии
172
2
 
29
 
! Отговори
гледна точка преди 7 години
Не знам защо се игнорира от всички един очевиден фактор за поражението на Цачева , а именно , че предишният избран от ГЕРБ президент се оказа най-големият провал в тази институция.Разберете , хората не искат пак магаре или в случая магарица за президент , искат мислещ човек , личност със собствена индивидуалност и осанка .
171
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До иванпрезидента не върши нищо стига с тези глупости. роляата на президента при нас е да се усмихва по коктейли и да изнася написани от друг речи. това е. президента няма реални управленски функции.
170
14
 
7
 
! Отговори
иван преди 7 години
защо Б.Б. трябва да подава оставка?Новоизбраният президент с какво ще му навреди,ако тои продалжава да си върши работата в полза на България?
169
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
толкова е глупаво това население чак ме е яд... няма никакво значение дали ще е радев или цачева. От тях нищо не зависи като институция. Най-много някое вето тук там да напомнят, че ги има и това ще е.
168
1
 
26
 
! Отговори
K преди 7 години
Цачева е пълно недоразумение и снощи това отново се видя. Няма какво повече да се коментира...
167
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименщо, мизерията при ГЕРБ по-добра ли е, да изберем мизерията на ГЕРБ?
166
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕЗИДЕНТА НЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА, ОТ ПРЕЗИДЕНТА НЕ ЗАВИСИ НИЩО. Набийте си го в празните български глави. Ако ще бат сали да е президент няма никакво значение когато става дума за управление.
165
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали ви е ясно, че радев пак ще води западна политика защото просто няма друга възможност и ще го разбере много скоро