Традицията повелява: Първият на първи тур – президент!

До размяна на местата на балотажа досега у нас не се е стигало
7 ное 2016 13:52,
145
Традицията повелява: Първият на първи тур – президент!
Снимка: архив БТА

Традицията в избирането на президент у нас показва, че кандидатът, класирал се първи на първия тур, печели и втория и се превръща в новия държавен глава на България.

До размяна на местата досега не се е стигало, припомня "Дарик".

На президентските избори през 1992 година кандидадите на СДС Жельо Желев и Блага Димитрова са първи на първия тур с 44,46% от гласовете. Втори остават кандидатите на БСП Велко Вълканов и Румен Воденичаров с 30,44%. На балотажа Желев става президент с 52,85% срещу 47,15 за Вълканов.

Още по темата

През 1996 година Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев печелят нова победа за СДС. На първия тур те събират 44,07% срещу 21.07% за кандидатите на БСП Иван Маразов и Ирина Бокова. След балотажа Стоянов взима безапелационна победа с 59,73% срещу 40,27% за червените.

Георги Първанов също беше първи на първия тур на президентските избори през 2001 година. Тогава той и ген. Марин взеха 36,69 на сто от гласовете срещу 34,95 за Стоянов. На втория тур Първанов стана президент с 54,13% , а Стоянов загуби втория мандат с 45,87%.

И на предишните президентски избори първият на първи тур стана президент на втори. Росен Плевнелиев се класира на балотажа с 40,11% срещу Ивайло Калфин, който получи 28,96 на сто. На втория тур за Плевнелиев гласуваха 52,58%, а за Калфин, който тогава играеше за БСП заедно със Стефан Данаилов, 47,42%.

По все още неокончателни данни от проведения вчера първи тур на изборите за пети президент Румен Радев и Илияна Йотова от БСП водят с 25,63%, а кандидадите на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев остават втори с 22,08 на сто от гласовете.

Дали традицията "първи на първи тур – президент" ще бъде продължена, ще стане ясно идната неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименХей анонимният, не плюй безработните!Някой ден и ти ще си такъв.И не изпадай в истерия,ами се прегледай при невролог!С нерви избори не се печелят!
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен
105
1
 
6
 
! Отговори
Гербаджийка преди 7 години
Леле, Гербери стига с тва кифленско поведение! Ако не ми купиш рокличка - ще те напусна. Ако мама не живее у нас- ще те напусна. Ако не ми купиш лачена чантичка - чао! Аз не съм кифла и ми писна. Или се държите мъжката или ... Стига вече кифладжийско поведение. Не можете да искате хората да ви уважават, когато ги изнудвате. Герб да ми спечели доверието, а не да ме изнудва! Повече никога няма да гласувам за вас, ей заради това изнудвачество. Искам мажоритарен избор, а вие ме изнудвате! Гадно!
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До позорти предпочиташ фашистите, така ли?
103
0
 
12
 
! Отговори
да преди 7 години
"Ако не сме първи на първи тур подавам оставка" - това са точните думи. Борисов отново не спази обещанието си. Кунева днес говори че било противоестествено да подкрепят левият кандидат, а същата тя с НДСВ управлява с БСП и Дпс. И тия хора ми говорят за морал. БСП може да е всякаква но когато ГЕРБ им предложиха да управляват заедно по германски модел БСП не грамнаха властта а останаха опозиция. По зле не сме били откакто сме сега 7 години на ГЕРБ, народа вчера го показа,а от народа по мъдър няма
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 128А извинявай драги , *** този път гласуваха за Цецка
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нали искахте генерали, ББ нали е генерал, макар и с криминално минало,РР поне е с безупречно минало, ТОЙ ЩЕ БЪДЕ!
100
1
 
16
 
! Отговори
Браво на генерала преди 7 години
Румен радев е истински генерал, гледайте видеото в you tube от 2014 как се управлява майсторски военен самолет, а кака Цецка по това време е дремала в Народното събрание и е защитавала мутрата генерал с черния шлифер и бухалките.Респект Радев! България е за теб!!!!
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 статии за президентски избори и една мижава за референдума! а повечето хора гласуваха заради референдума. скоро ще се разбере.
98
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕНЕРАЛ ПРОДАЖНИК СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ
97
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, нали на референдума гласувахме за мажоритарен избор! Защо говорите за партийно гласуване? Не разбирам! Нали целта беше да изберем президент, който ще бъде наистина ПРЕЗИДЕНТ, а не говорител на Бойко. Избирам професионалист. Избирам човек, който ако се наложи да изтегли контингента ни от Афганистан за да гарантира границите ни, ще знае какво знае това, ще знае за колко време се прави и как. Този човек е от армията. Искам професионалист. Стига шуробаджанаци и наши хора. Професионализам.
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам против, че Илианчето е оядена. Тъкмо няма да прави шоо на дърти години да пее като препила кака по копоните, да кълчи кълки да ни злепоставя. Не искам да си представя български президент да купонясва по Цецкински и това да обикаля света. Е тогава вече срама ще е повече от голям. И не ме разбирайте погрешно - нищо против Бойко. Но кака Цеца да си я държат в парламента и да не излагат нацията ни. 5 години гледах партийна кандидатура и по-голяма боза никога не е било в президентството.
95
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знам само едно - президента е главнокомандващ на армията ни. Цеца е гола вода. Тя и дума не обелва без разрешение, не ща и да помислям как и кой всъщност я командва. Генерал Радев е човек, който като говори за армия разбира точно и ясно какво стои зад думите. Ако не беше Радев сега нямаше и 1 самолет да имаме и щяха бог знае кои да ни охраняват пространството. Жив и здрав да е човека и дано стане президент. Аз за него ще гласувам. Искам главнокомандващ, а не още 5 години цирк в президентството.
94
1
 
10
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Сега, Цачева, ще я сменят ли за балотажа, примерно с Х.Клинтън ?
93
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Илианчето добре се ояде.Така става когато си в политиката от доста години.А за преданна служба към БСП,бе и представител на БГ.в Европарламента.Така се прави гуша,личи и на снимката.
92
4
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Генералът - летец-ас , с три висши образования, завършил академия в САЩ с отличен успех, знае английски, най-после един сериозен мъж и българин в управлението - надежда за народа да управи батака
91
1
 
11
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До Анонимен 95Не е лъжа, че Йотова е натрупала кила, обаче и Цецка доста се е охранила. И ББ е отпрал гуша, ама за него не смееш да плюеш... Тр-о-л-ч-ета, кво да ги правиш! Казано им е да плюят, и те плюят. За генерала мнение изказват, пък те и в казарма не са ходили. Всъщност по-далече от полата на мама не са били...
90
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 7 години
Генерала президент ще стане НО тия всички дето сега са зад него още същия ден трябва да им забрани да влизат в президенството.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4ervenite khmeri pak se razmurdaha , no tova shte produlji samo oshte 6 dni ,a posle shte kriaskat 1 nosht 4e ima falshifikacii . I shte nastupi spokoistvie v maika Bulgaria .
88
2
 
14
 
! Отговори
Край преди 7 години
За Радев съм - против Нинова и сие. Това се лекува само с мажоритарни избори за парламент. Самодоволната възпълничка лелка няма да помирише парламент след такива избори. Както и Цв. Цветанов и Лъчо Мозъка и Янаки Стоилов и стотиците герой на "Прехода".