Разликата между Румен Радев и Цецка Цачева – почти 3%

Към момента резултатът преди балотажа – 24,9% на 22%
Обновена: 7 ное 2016 00:46 | 7 ное 2016 00:40, Красимир Ангелов
24
Разликата между Румен Радев и Цецка Цачева – почти 3%
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Почти 3% е разликата между Румен Радев и Цецка Цачева при 100% изпълнение на извадката от паралелното преброяване на Gallup International. Избирателната активност за президентските избори е 54,9%.

За подкрепения от БСП бивш ръководител на родните ВВС са гласували 24,9% от отишлите до урните, а за кандидата на ГЕРБ – точно 22%.

На трето място категорично застава кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов с 15.4%, следван от Веселин Марешки с 11,7%.

Нататък следват Трайчо Трайков с 6,1%, бившият премиер Пламен Орешарски с 6,0% и кандидатът на АБВ Ивайло Калфин с 3,2%. Татяна Дончева събира 1,8% от гласувалите. Всички останали кандидати събират под 1% от подкрепата.

Жорж Ганчев има 0,7% от гласовете, Велизар Енчев 0,5%, Димитър Маринов – Пищова с 0,4% и други.

Референдумът остава на кантар, след като избирателната активност при него е 47,1%, сочат данните от паралелното преброяване на Gallup International при 100% изпълнение на извадката.

Това на практика означава, че резултатите от него, дори гласувалите на допитването да не минат броя на гласувалите на последните избори, трябва да бъдат разгледани от парламента, защото минават 20% от имащите право на глас, нещо, което е записано в Конституцията. Все още обаче има вероятност референдумът да събере необходимите гласове, за да стане задължителен.

Трябва да се отбележи, че гласоподавателите са дали 3 твърди "Да" по трита въпроса.

По последни данни 73,3% от гласоподавателите са отговорили положително на въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". 16.7% са отговорили с не, а 10,1 % не са отговорили на този въпрос, сочат данните на Gallup International.

63,9% от участвалите в референдума са отговорили с "Да" на въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" 26,6% са гласували с "Не", а 9,5% от участвалите не са дали отговор на този въпрос.

Най-много отговори "Да" има на последния въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". Положително са отговорили точно 73,9%, а 15.7% са отговорили с не. Без отговор на въпроса са останали 10,4% от гласувалите в референдума.

Dnes.bg припомня, че за да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен.

В основния закон на страната е записано, че референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване, трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
18
 
! Отговори
Ира преди 7 години
До АнонименГлупости! Ако са избягали, то е защото вкусиха от "демократичните" ви промени. А ти си нещо сбъркано, нямаш обноски, котенце!
16
1
 
23
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Аз само не мога да схвана откъде се пръкнаха толкова много тъ-пун-гери че Цецка събра този процент??
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Трябва да се отбележи, че гласоподавателите са дали 3 твърди "Да" по трита въпроса.Зомбираните *** чалгари strike again. Ще се "борят" със статуквото със задължителни избори/задължително легитимиране на същото това статукво.
14
2
 
18
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Резултатите за референдума са една лъжа.
13
0
 
36
 
! Отговори
Много сте загубени преди 7 години
Никой не е паднал, никой не е спечелил.От 72 г. на власт са си все същите.Сменят се само марионетките им. Конците се дърпат от едно и също място.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хах - официално разликата е вече над 4%, така че тия статии с 3 и по-малко от 3 не са актуални...
11
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е сега в рубли ли да си обръщаме спестяванията, руските олигарси предпочитат доларите все пак.
10
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да сте щастливи,радвайте се сега ,защoто другата седмица ще ви боли другари комунисти..Благодарение на *** като вас, 2 милиона млади хора емигрираха и създават поколения българи,които забравят корените си...Червена Долна и продажна руска ***.....
9
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората застанаха зад човека,който имаше позиция,не се обви в политически партии и се опълчи срещу "смачканата демокрация",която ГЕРБ се опитват да наложат и го правят доста успешно.Стига машинации,хората искат гласът им да се чува!Не може г-жа Цачева да се изказва толкова крайно и агресивно,спрямо хората подкрепящи "не нея"...ти се кандидатираш за глава на цялото население на България,а не на своите симпатизанти!Срам и позор за уж образована жена!
8
22
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оядохте се и забравихте гладните години на социализма при Виденов и Станишев, но гледам че скоро ще се сетите отново. Затова и на запад не ни искат...защото сме мишки. По добре мързел и Крадене, отколкото работа и морал.Днеска показахте, че още не ставате....още самосъзнанието вие е Червено и Смачкано.
7
2
 
49
 
! Отговори
байхуй преди 7 години
Сорос бая ше трябва да се орарчи за да инсталира пияната бабичка за президент
6
34
 
30
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Айде да ви е честит поредния червен послушко за президент, който ще обикаля из Азия в страни като Виетнам, Азербейджан и Русия, а от запад от нас никой няма да го кани и да иска да говори с него.Може да измисли нов голем Шлем! да пълни гушата на червените бизнесмени и пробития руски бюджет...Периодично се убеждавам, че народа си е системно *** и политическата памет не помни повече от 1-2 години назад...
5
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На балотажа разликата ще е много повече от 3 ℅ в полза на ген. Румен Радев.
4
1
 
48
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
до председателкаАми, точно затова този път не успяха да фалшифицират резултатите. Защото разликата беше голяма, но не в полза на ГЕРБ.Ако разликата беше по-малка, бъдете убедени, че Цв.Цв. щеше да я "стопи" с онзи специален трик с изборните протоколи ...
3
5
 
55
 
! Отговори
председателка преди 7 години
Току що предадох протоколите на всички Застъпници и наблдатели в моята секционна комисия и резултатът е не 3 ,а над 50 % в полза на Генерал Радев .Не знам Гербаджийския ексит пол тролей какво се опитва да инсинуира,но срещу всеки глас за Цачева в моята секция стояха минимум 50 до 100 гласа против нея и в полз на генерала.юРазликата не е техническа за да я скриеш ,а е фундаментална и съкрушителна.
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че истинската разлика е дори по-голяма. Но Цецо тоя път се изложи. Но пък има цяла нощ пред себе си.
1
4
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези платени социолози, трябва да им бъде отнет лиценза! Помните ли преди седмица, че герб има преднина от 5-10 процента. А за патриотите даваха най много 6%, Марешки дори не го слагаха в сметките.