3 дни преди финала: Радев повежда на Цачева с 10%

"Галъп": Патриотите ще гласуват за генерала, част от РБ за Цачева
10 ное 2016 20:10,
275
3 дни преди финала: Радев повежда на Цачева с 10%
"Галъп интернешънъл"

3 дни преди края на президентските избори кандидатът на БСП Румен Радев води пред опонента си от ГЕРБ Цецка Цачева с почти 10%.

Фаворитът на социалистите трупа повече подкрепа и увеличава преднината си от първия тур, сочат резултатите от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен вчера. Допитването е направено сред 867 души, възложено и финансирано от "Галъп интернешънъл болкан"*.

Според данните за Радев ще гласуват 55%, а за Цачева 45%. Ако в изчисленията се включи и вотът, който би отишъл в квадратчето "Не подкрепям никого" резултатът би изглеждал 51% за Радев 40% за Цачева и 9% "Не подкрепям никого".

Още по темата

Социолозите от "Галъп" прогнозират по-ниска избирателна активност от тази на първия тур. Причините за очаквания спад са две – на балотажа няма да се гласува и за референдум, както и избиратели на отпадналите кандидати няма да отидат до урните.

Резултатите на "Галъп" от първия тур са показали, че избирателите на ГЕРБ са били толкова активни, колкото и на минали избори. Проблемът е, че почти една трета от тях не са гласували за Цецка Цачева.

Електоратите на Обединените патриоти и Марешки ще играят ключова роля на втори тур, прогнозират още социолозите. Те припомнят, че Патриотите вече призоваха привържениците си да гласуват по съвест.

Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо.

Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на Реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията "Не подкрепям никого", сочи проучването.

"Галъп" изследва нагласите към кандидатите и по четири критерия - честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. И в четирите Радев има значителна преднина, най-съществена в категориите "самостоятелност" и "обаяние".

Кандидатът на социалистите печели и в отговорите на въпроса: "Кой би защитил по-добре интересите на България?" – 59 срещу 23 в полза на Радев.

***********************

* Проучването е проведено на 8 и 9 ноември сред 867 души, на възраст 18+ в цялата страна. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,4%. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл болкан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
10
 
! Отговори
котарак преди 7 години
Абе като не харесвате някого и златен да е каратите му няма да харесате. Обаче , ако все пак ви харесва ЦЦ подскажете ми какво да и гледам та да ми хареса и на мене . Поне бретона и чертата да беше сменила с друго.
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Военно - морските въздушни сили ....въздухарке!
110
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този генерал Радев ,който предаде пагона си и дезертира,след като толкова години вземаше генералската си заплата,..и вие журналистите искате да го изкарате Чист....Този е наистина не Човек, а Комунист ......Наивни и безпаметни люде,които нищо друго неможете освен да плюете...но не забравяйте ,че когато оплюваш някого ,плюваш и себе си и семейството си.....
109
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев я счупи, мамата да си такова цецката.
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цачева изглежда уродливо, от гербавите е, но Радев изглежда като ученичка пред нея.
107
4
 
16
 
! Отговори
_Революционер_ преди 7 години
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА-МАЙКАТА НА ДОСТ И ТУРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ!!!
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Куцата кобила се спъна.....ха ха ха
105
0
 
11
 
! Отговори
тт преди 7 години
Цачева щяла да води Тръмп в Плевен....леле леле колко е зле .....и постоянно прави ромбове с ръцете щото е гледала другата изкуфялница меркел и се мисли за част от тайните общества....а относно въпросите които не спира да задава на Радев ....нямам думи просто.
104
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев поне каза най-важното - българската позиция трябва да се гради в България, а не от Меркел или Вашингтон, каквото наблюдаваме.
103
1
 
3
 
! Отговори
коко преди 7 години
Анонимен 121, а ти какво искаше да кажеш всъщност, че нещо много асфалт в писмото ти.....
102
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Аскоуу да Харманли Сичко е Хасфалт. Радев е от Арманли а хасфалта е от Бойко.
101
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак е засече ,жалка е!!!
100
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето генералите руски агенти биваха съдени, осъждани и разстрелвани за предателство. А днес понеже има европейски ценности са кандидати за президент.
99
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Латерната Цачева , несериозни въпроси и празни приказки
98
3
 
4
 
! Отговори
до 114 преди 7 години
Изказа ли се, парапитек?
97
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев не се е заял. Гербавите СА турски мекерета. Факт.
96
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да май и двата коня са куци... Поне не изглеждат нито като Първанов, нито като Петър Стоянов нито като Плевнелив/той само в началото бе добре, после нещо като че ли му стана/. От цяла България само толкова ли може???
95
2
 
4
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Ако едно нещо света научи от изборите за президент в САЩ, то това е със сигурност, че тези прогнози и проучвания за пълна лъжа и измама! Питайте Хилари Клинтън!
94
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се абстахираме от симпатиите, цецката мачка генералчето.
93
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Аз съм майката,вай вай !