3 дни преди финала: Радев повежда на Цачева с 10%

"Галъп": Патриотите ще гласуват за генерала, част от РБ за Цачева
10 ное 2016 20:10,
275
3 дни преди финала: Радев повежда на Цачева с 10%
"Галъп интернешънъл"

3 дни преди края на президентските избори кандидатът на БСП Румен Радев води пред опонента си от ГЕРБ Цецка Цачева с почти 10%.

Фаворитът на социалистите трупа повече подкрепа и увеличава преднината си от първия тур, сочат резултатите от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен вчера. Допитването е направено сред 867 души, възложено и финансирано от "Галъп интернешънъл болкан"*.

Според данните за Радев ще гласуват 55%, а за Цачева 45%. Ако в изчисленията се включи и вотът, който би отишъл в квадратчето "Не подкрепям никого" резултатът би изглеждал 51% за Радев 40% за Цачева и 9% "Не подкрепям никого".

Още по темата

Социолозите от "Галъп" прогнозират по-ниска избирателна активност от тази на първия тур. Причините за очаквания спад са две – на балотажа няма да се гласува и за референдум, както и избиратели на отпадналите кандидати няма да отидат до урните.

Резултатите на "Галъп" от първия тур са показали, че избирателите на ГЕРБ са били толкова активни, колкото и на минали избори. Проблемът е, че почти една трета от тях не са гласували за Цецка Цачева.

Електоратите на Обединените патриоти и Марешки ще играят ключова роля на втори тур, прогнозират още социолозите. Те припомнят, че Патриотите вече призоваха привържениците си да гласуват по съвест.

Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо.

Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на Реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията "Не подкрепям никого", сочи проучването.

"Галъп" изследва нагласите към кандидатите и по четири критерия - честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. И в четирите Радев има значителна преднина, най-съществена в категориите "самостоятелност" и "обаяние".

Кандидатът на социалистите печели и в отговорите на въпроса: "Кой би защитил по-добре интересите на България?" – 59 срещу 23 в полза на Радев.

***********************

* Проучването е проведено на 8 и 9 ноември сред 867 души, на възраст 18+ в цялата страна. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,4%. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл болкан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
18
 
3
 
! Отговори
gogo преди 7 години
Дебатът започва.Мачкай Цецкееееееееееееееееееееееее!!!!!
51
1
 
10
 
! Отговори
Социопат преди 7 години
Това социолозите са по-зле и от врачките. На първи тур уж Цецка беше фаворите. Като видяха нагласите след изборите сега пък Радев е фаворит. Въобще правят ли допитвания или гледат във Фейсбук какви са нагласите?
50
3
 
3
 
! Отговори
Или червен генерал, преди 7 години
или червена стругарка, която не била рабфаковка.Но ние помним, че имаше и "работнически набори за висшите учебни заведения", освен Рабфак.Помним също, че по времето, когато Цеца е станала студентка, имаше година, в която от целия курс студенти по специалността "Право", само един бе приет по параграф "На общо основание" - това е една от гаврите, които две поколения интелигентни българи не могат да простят на Партията-столетница!Избираш Радев - получаваш БКП.Избираш Цеца - получаваш БКП.БКП=БСП
49
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Странжа, надуй на Радев каwала!"ЗАТОВА СИ ИМА СТАНИШЕВ
48
8
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Су35НАМА ВЕЧЕ СУ 35 ЗА ЧЕРВЕНИТЕ. РАДЕВ ОСТАВКА И ТОГАВА СУ 35 КАКТО И СТАНА
47
1
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Ако Цачева победи, ще направя по една флейта на всички! Като Мадона! И да не победи - обещаното си е обещано.
46
0
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 40 Проблема ви е ,че герберасите се на$раха тотално във всички големи градове затова са като побъркани ,а колкото до това какво ще стане ще изчакаме и ще видим .
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До _Революционер_Meга Tъпo Пapче си ... Честно!
44
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАДЕВ НЯМА ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ. РЕШЕНО Е.
43
3
 
17
 
! Отговори
Су35 преди 7 години
Тва че сега гласувам за радев не значи че ще подкрепя бсп на парламентарни. Радев го знам не от два месеца като вас. От 8 години ми е известен. Проучете човека честен е. Има качества за президент. Мислете и за децата си като гласувате. Бойко ме притеснява с ердоган сериозно ви хо казвам. Трябва ни силен президент не безгласна буква. Мислете с тия глави. Стига сте писали глупости и клишета. Избираме личност не партия
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На днешната дата свалиха бай Тошо. А сега незаконния му син досъсипва България.
41
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Как звучи само :Странджата ( псевдоним)Цецка Цачева (президент ) а СТРАНДЖА
40
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за едно са прави галъп - радев ще има 10% на изборите, останалите проценти ги взема ЦАЧЕВА
39
14
 
4
 
! Отговори
gogo преди 7 години
При уволнението си от армията,генерал Радев получил обезщетение от 132 000 лв.Бонус заплати плюс--забележете НЕПОЛЗВАНИ ОТПУСКИ.За цяла година имал 20/ДВАДЕСЕТ/ летателни часа.......Гласувайте ,червени бабички с 200 лв пенсия.Заслужавате си съдбата.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роската може да е всякакъв, но е гласувал за Радев. И на балотажа пак за Радев ще гласува.
37
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KikiЩЕ ЗАПОЧНЕМ ОТ НЕДЕЛЯ ДА ГОНИМ БСП И ДПС ОТ ДЪРЖАВАТА
36
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Няма друг такъв човек като Цецка,да ти кажат ,че си грешка и да продължаваш да се излагаш ! ! Умен човек би се отказал!
35
1
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Е ся едни бежанци ми разковаха ауспуха, но съм напред с пет евро!
34
1
 
16
 
! Отговори
Kiki преди 7 години
Дано започнем да си връщаме държавата от Неделя !!!
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям стратег е Бойко! Как само си реши проблемите с един гениален ход. Радев става Президент , а той печели абсолютно мнозинство в следващия Парламент и съставя САМОСТОЯТЕЛНО ПРАВИТЕЛСТВО ...Много е умен!