Проблем №1 е купуването на гласове

Засега 3,5% от избирателите с предложение да продадат вота си
346
Проблем №1 е купуването на гласове
Снимка: Булфото, архив

Над 53 на сто от избирателите посочват като основен проблем в предстоящите избори купуването на гласове. Това показват резултатите от експресно проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на Сдружение "Прозрачност без граници", предаде БТА.

Изследването е направено на 7 и 8 май сред 1000 души и резултатите от него бяха представени пред медиите от програмния директор на Сдружението Ваня Нушева.

Купуването на гласове отново е във фокуса на общественото мнение, отбеляза тя и припомни, че при подобни изследвания през 2011 г. 52 на сто са посочили този проблем като основен. В изследването за настоящите избори 18% от запитаните смятат, че основният проблем е неадекватната реакция на институциите на сигнали на граждани за купуването на гласове; 17,6 на сто посочват недостатъчната информационна кампания за гражданите; липсата на достатъчно дебати - 15 на сто, а 14 процента от запитаните смятат, че проблеми не е имало.

На друг въпрос 96,6 от анкетираните посочват, че не са им предлагани средства, за да гласуват на изборите. Делът на избирателите, на които е предложен подкуп, е в рамките на 3-3,5 процента. 2,8 на сто от тях не са подали сигнал до институциите, а 0,2 на сто са информирали институции или медии.

В отговор на въпрос за дисбаланса, който се вижда - 96,6 на сто не са получавали оферта за купуване на гласа им, но в същото време 53 на сто сочат този проблем като основен, изпълнителният директор на Сдружението Калин Славов обясни, че има голяма степен на очакване и свръхфокусиране върху проблема в обществените нагласи. Експертът Антоний Гълъбов посочи, че същите резултати се получават и при изследването за корупцията - хората смятат, че корупцията се увеличава, но повечето не са били свидетели на такава практика.

Калин Славов представи проекта "Пътна карта към парламентарни избори 2013", където са посочени възможните нарушения и институциите, които могат да ги решат. На сайта на Сдружението http://samizbiram.bg/ се отбелязват  сигналите за нарушения в предизборната кампания и в деня на изборите. Има и безплатен телефон - 0800 11 224, на който гражданите могат да подават такива сигнали. На сайта вече е активна и картата на България, на която върху всяка област се отбелязват процентът и видът на сигналите за нарушения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой знае ли как продавачите на гласове знаят после кой за кого е гласувал?Странното е, че някой пазарува нещо "в чувал". Аз ако съм - ще взема парите на всички, които ми ги предлягат и пак ще гласувам за който си искам. Черпят хората все пак!
238
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
324 ti - EDIN PROS VAPROS KATO *** KATO TEB ----- KATO KAK 4OVE4ESTVOTO E OCELQVALO TOLKOZ VEKOVE BEZ SAITOVETE NA MINISTERSTVOTO NA ZEMEDELIETO . KATO KAK BRE TIKVO KOMUNISTI4ESKA E OTGLEDAN I OCELQL BA6TA TI , MAIKA TI , DEDO TI , BABA TI BEZ TOZI " SAIT " AMI EI TAKIVA KOITO PRAVQT SAITOVETE SASIPAHA JIVOTNOVADSTVO I ZEMEDELIE I VNASQME OT DOMATI DO MESO . A OT "SAIT " MLQKO NE MOJE6 DA DOI6 , OT " SAIT " MOJE6 DA DOI6 RU6VET I RAZSIPIA . KATO NQMA RU6VETI , OSTANALA E SAMO RAZSIPIATA
237
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
326 Прав си гласувайте за ДСБ и няма да сгрешите , те знаят как да извадят страната от кризата , правили са го на два пъти , могат и трети , лесно е отивате слагате крътчето на номер 27 и колкото повече сте толкова по-малко ще имат влияние неграмотните *** и простаците в България , не го ли разбтахте вече, че това е пътя .
236
0
 
2
 
! Отговори
АБВГ... преди 10 години
Няма отбор само от нападатели.Трябват и защитници и халфове и вратар.Успеха на един не означава успех за всички.Нека сме отбор.
235
7
 
2
 
! Отговори
До 333 преди 10 години
Мууни се в сайта на Министреството на земеделието и си избери нещо с което би се справил, кандидатствай и тогава - ела обратно и ми кажи, че само "избраните" и т.н. може да го правят. Аман от кауни...
234
6
 
5
 
! Отговори
До 333 преди 10 години
В виж, кои зимат парите за земеделие и какви са:youtube/watch?v=TUbk74xuplgТогава ги плюй. Всички са млади хора, желаещи да работят и го правят. Но, продължавайте да плюете младите които успяват...за вас всички те са "мутри". Само аз си знам колко пот ми се стича от "гъзот" за парите които изкарвам - а те са добри.
233
1
 
4
 
! Отговори
До 331 преди 10 години
Да бе заблуден съм. Не знам какви пари зимам и не виждам как камара мои приятели се хванаха и почнаха да работят. Обясни ми каква ти е "загубата" да окосиш 200 дка ливади? Ще те навали дъжд докато го правиш или ще се спънеш или какво!? Моля ти се...мързел. Мързела ви е болката - дайте, ама не ме карайте да работя - така е на запад. Да, ама не е така и там, така е било по "Татово"...
232
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гейберчета, кофти ли е тоя дето го плюехте, че е гей да е по-мъж от вашите треперушки Боко и Цецко?
231
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За гейбера имунитета е животоспасяващ.
230
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Към 322Заблуден си за "камарите пари". Земеделеца постоянно е застрашен да работи на загуба. Няма сигурност.
229
0
 
0
 
! Отговори
Ред Топ преди 10 години
"Не позволявай на мозъка си да ти се качи в главата."
228
1
 
4
 
! Отговори
До karev преди 10 години
Ти па шот си мноо грамотен. В кое школо ти преподаваха за 4-ките в азбуката!?
227
1
 
3
 
! Отговори
Към 322 преди 10 години
Всичко става с бизнес план от ЕДНА страница с една таблица. Това е - другото е работа. Всеки до 40 годинша възраст може да стартира стопанство или да подпомогне работещо такова. И стига с афоризмите "няма пари" не е истина. От 4 години има и се наливат камара пари в земеделието - няма желаещи да работят - това е. evroprogrami/mnenieto-na-konsultanta/iziskvaniya-kam-kandidatite-po-myarka-mlad-fermer
226
0
 
5
 
! Отговори
Мярка 212 преди 10 години
Общият размер на финансовата помощ по мярката е не повече от левовата равностойност на 25 000 евро1. Първото плащане в размер на левовата равностойност на 12 500 евро се изплаща след одобрение на заявлението за подпомагане.2. Второто плащане - след проверка на изпълнението на бизнес плана на младия фермер след края на третата, четвъртата или петата година от датата на сключване на договора за отпускане на финансовата помощ.
225
3
 
4
 
! Отговори
Truth_Hurts преди 10 години
Снощи в ромската махала на Сливен се раздаваха по 30 лева на калпак от хора на ГЕРБ. Подаден е сигнал до РИК, но малко се съмнявам да направят нещо по-различно от предните избори. Истината е, че полицията пази ГЕРБ. Поне в малките населени места е така.
224
0
 
5
 
! Отговори
До 315 преди 10 години
Да бе да. Разправяй ми ги тия. Имаш интернет - ползвай го и за нещо друго освен да обикаляш, като весталка и да пищиш колко беден бил народа. Гугълни "Млад фермер 212" и виж, че може да се занимаваш с ВСИЧКО, БЕЗ да ти се налага да теглиш кредити или да минеш през тонове бюрокращина. Всеки "средно интелегентен" се справя. Хора, абе за едно тъпо косене на общински площи, което ВСЕКИ един от ВАС може да подеме се дават луди пари от Европа за 10 дни работа бе. Стига сте говорили глупости..
223
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мишоците Боко и Цецко стискат имунитета си, ама това няма да им помогне. Дори да влязат в парламента, там ще им го свалят. Чакам ги в Банишора.
222
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Утре вечер някой от герберасите ще пикаее
221
2
 
2
 
! Отговори
до 313 преди 10 години
има за едни който са на яслата на Герб или имат вуйчо владика а за бедния и ограбен българин няма хубавецо никога повече тая комунистическа партия Герб
220
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един средно интелигентен българин никога не би гласувал за Герб

Спонсорирани публикации