Политолози: Президентът не се чувства комфортно в институционалната си роля

Речта на Радев на Шипка била "коректив на правителството"
5 мар 2021 22:30, Нели Христова
100

На фона на предстоящите избори у нас, американски сенатори публикуваха изявление, в което призоваха страната ни да се стреми към по-голяма борба с корупцията и върховенство на закона. Президентът Румен Радев коментира изявлението, като отново критикува българското правителство.

"Радев също е под отговорност в това изявление, но управляващите също не трябва да си заравят главата", заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на "Денят ON AIR".

Заедно с Любомир Стефанов тя коментира политическата ситуация в страната.

"Малко преувеличаваме. САЩ не спират да ни обръщат внимание, че при нас нещата не вървят добре. Изведнъж данните, с които политиците работят, се актуализираха. Американците просто си вършат работата", каза Стефанов по повод изявлението на сенаторите.

Двамата коментираха изказванията на Радев от връх Шипка на 3ти Март, както и изказването му, че е "коректив на правителството".

"Това са едни метафори, през които тече оспорвана политическа битка. Той не е коректив, а е много ясна опозиция, която представя алтернативи на политическия хоризонт. Миналата година той се опита да подложи пандемията под съмнение. Този път се опита да запази Шипка като място за реторика с политически цели. Той беше предаден по всички телевизии. Имаше микрофони. Когато обаче се изправи пред армията на церемонията, той не можеше да си позволи подобна реторика", заяви Андреева пред Bulgaria ON AIR.

"Президентът продължава да не се чувства комфортно в институционалната си роля. Едновременно иска да е политик, но иска и да е обединител като президент. Той искаше и благословията на БСП за своята кандидатура и сега им връща услугите. Странно е, че това се случва около 3 март. Репликите му са отговори на късо, вид надприказване", добави Стефанов.

Те коментираха започналата предизборна кампания и предстоящите избори.

"Партиите приемат крайни мерки заради броят на мандатите, които ще бъдат вътре. Коалицията не трябва да бъде мръсна дума. Големите политици са тези, които в моменти на кризи постигат консенсус", смята Цветанка Андреева.

"Видно ще очакваме повече от същото, което видяхме при края на парламентарната сесия - БСП и Sputnik V. Доводите им по въпроса звучат като "защото така". Ако БСП се придържа към това, рязко ще загуби. Ако не напълнят със съдържание кампанията си, резултатът им ще спадне още по-надолу. Управляващите от своя страна ще се опитат по-умерено да политизират здравната ситуация. Ние сме член на ЕС и ако има проблеми с ваксинацията те са свързани с цялостният план на ЕС", смята Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
42
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гаранция,че тук коментират поне 80% млади хора! Вижте деца,влезте в нета и ЧЕТЕТЕ,ама четете бре! Интелигентни хора сте! В нета пише и за Бившето борче и мутра д-р Борисов! Пише и за Гешев послушкото вярно кутре на д-р Борисов! Пише и за генерал Радев! Чететееее! Па после коментирайте! На мен ми е ясно,че само дедо си Борисов знаете и помните само! За това държите на него! Чететееее,па после решавайте за кого ще гласувате! Приятно четене!
36
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41 Може и на Борисов и на Гешев Да Не им се размине! Единия,че си избра личен глав прокурор при жив такъв с Не изтекъл мандат! А другия,че се съгласи да участва в този цирк и маскарад! Ти наистина ли подценяваш цял един народ? Мислиш че хората не видяха истината? Или Ти самият си сляп?
35
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОа не щеш ли показно да ти разшири ауспуха като войнишко кепе? Така ще можеш да станеш член на политбюро на бсп.
34
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политолози: Президентът не се чувства комфортнослед някой друг месец Гешев ще го уреди в комфортна килия!
33
38
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Борисов кога ще си ваксинира двете внучета показно? Да разберем, че наистина има ковид и верва във ваксините?
32
5
 
8
 
! Отговори
КАРБОВСКИ преди 3 години
Е ВИНОВЕН!
31
36
 
10
 
! Отговори
Абе знае се, че.... преди 3 години
СЛАВИ ЩЕ ВИ ОПРАВИ!
30
27
 
4
 
! Отговори
Славуца преди 3 години
Президент!!!
29
6
 
20
 
! Отговори
Ташо преди 3 години
Заболе ме левия тоя аграр как се чувства.
28
37
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези така наречени " политолози". Да не забравяме,че вече 10 години са хранени от властта в лицето на бившият комунист и мутра и бивше борче д-р Борисов! Ами той от позицията си във властта г-н президент,си позволи да му каже критиците в прав текст!-:) Тези политолози да приемат истината! д-р Борисов си тръгва след изборите! Времето му изтече! Време е за промяна! Гласувай масово на тези избори българино! Силата е в теб!-:)
27
7
 
30
 
! Отговори
На Тоя преди 3 години
Верно ли му избега и тежковоза Деса...
26
11
 
33
 
! Отговори
Ми преди 3 години
Да си заминава, на България и трябва достоен президент, не някой който имитира Путин, ама е на светлинни години от оригинала.
25
8
 
35
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Гинко билоба има в аптеката от другата страна на булеварда. Като не помните и не си пиете лекарствата - се излагате. Дъщерята на Борисов беше отдавна в Америка, където завърши. Преди доста години се върна и живее с баща си, двете си деца Бойко и мисля Иван беше малкото момченаце (не съм се интересувал-както и да е..)Мисълта ми беше, че лъжете като от катун. За това Борисов набира преднина. Колкото повече лъжете и колкото повече фалшиви компромати пускате - толкова повече бетонирате Борисов.
24
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година той се опита да подложи пандемията под съмнение.------- Че защо да не я подлага на съмнение миналата година? А кога да я подложи на съмнение? И тая година ли трябваше?
23
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е пич!Спи с моделките на Карбовски!Деси да си почива в Америка.
22
30
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
До 19:И Бойко изостави децата су-голямата дъщеря е в Америка при майка си, малката е в Барселона при мис Мокри ***...
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичо Джо ще ви каже на вас една пиночетска република. Накъдето и да се обърнете, само генерали, няма нито един цивилен човек, за който да се гласува. Това ли ви е демокрацията?
20
11
 
8
 
! Отговори
ТТ преди 3 години
До Калеко АлекоЩеше да си смешен, ако не беше много жалък.И отде тази злоба?
19
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резидента е любовница на Решетников.Цял свят го знае.
18
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, жена ти те остави, Деса избяга като те хвана с моделките и Карбовски :)))Много си изпаднал бе, кьопек