БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!

Социалистите с жалби до евроинституции, ЦИК и СЕМ
Обновена: 8 мар 2021 17:00 | 8 мар 2021 17:00, Веселина Йорданова
262
БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!
Премиерът вчера в с. Света Петка. Снимка: Правителствена пресслужба

БСП сезира ЦИК, СЕМ и европейски институции за поведението на министър-председателя Бойко Борисов в предизборната кампания. Социалистите обявиха на брифинг, че макар да е първият администратор на държавата, Борисов е и кандидат за депутат и следва да спазва законите по време на предизборната кампания.

"Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов, който е и водач на листата в 23 МИР-София. Той посочи, че по инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание е било разпуснато по време на кампанията, за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък.

Според Проданов не прави чест на министър-председателя да прави кампания, раздавайки пари зад гърба на парламента, предаде БТА.

Главният юрисконсулт на БСП Аглика Виденова съобщи, че са написали две жалби, едната е до ЦИК, другата - до СЕМ. От левицата са подготвили и отворено писмо до медиите, които ставали съучастници, отразявайки Борисов като министър-председател, без да си дават сметка, че е и кандидат-депутат. От БСП са изготвили и сигнал до Европейския парламент, Парламентарната асамблея на ПАСЕ и на ОССЕ.

Аглика Виденова отбеляза, че в Изборния кодекс ясно е разписано какви са глобите за подобни нарушения. Предвидени са два вида наказания: едното е за злоупотреба с публичен държавен ресурс - от 3000 до 15 000 лева, и другото - с финансов ресурс, особено когато е рецидив, наказанията са от 5 до 15 хиляди лева, посочи тя. Според нея в последните само три дни сме свидетели на рецидив при неговите обиколки в Пазарджик, във Велинград, в с. Драгоново, в град Шипка и в религиозни институции.

В извънредно изявление от името на ГЕРБ правосъдният министър Десислава Ахладова заяви, че разпоредба от Изборния кодекс ясно казва, че премиерът, президентът и вицепрезидентът, министрите по време на кампанията не излизат в служебен отпуск.

Причината е, че няма на кого да делегират функциите си. Няма как Министерският съвет да спре да функционира по време на кампания и затова има изключения, обясни пред журналисти Ахладова. Ден отпуск може да се взема по време на изборни мероприятия.

За обвиненията, че "пари се раздават от джипа на премиера", Ахладова заяви, че министрите решават къде и кога да отидат средствата на заседания на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
14
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен6Не прехвърляй своите грехове на другите, БСП! Още БКП беше построила "комунизма" за своите членове, какво ли остава за БСП...Явно вече ви е трудно с намалените ресурси на опозиция и затова атакувате така осъзнато властта, но времето свършва винаги, когато най-малко ти се иска...ПРИРОДА! Ако искате да сте по-добре, саморазпускайте се, че да можем да оправим бързо страната и всички да сме по-добре, вкл. и вие /макар, че не го заслужавате!/...
15
6
 
22
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
ГЕРБ-ПОБЕДА:):):):)За кой ли път:):):)
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според последната заповед на Ангелов , маски трябва да се носят на открито , където не може да се спазва дистанция Ще се сезира ли съответното РЗИ и всички на снимката да бъдат глобени ?Борисов все призовава хората да бъдат отговорни и да спазват мерките Мерките за него не важат ли ?Как ще накарат хората да спазват каквото и да е , след като управляващите правят точно обратното
13
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоАМИ ДА, БОРИСОВ ОБИКАЛЯ ПО ОБЕКТИТЕ ВМЕСТО ДА РАБОТИ НАЛИ СИ Е КРЕМЪЛСКИ ПАРАШУТИСТ С ФЕС
12
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УСЕЩАТ ЧЕ БОЙКО ПАК ЩЕ ГИ БИЕи пишат измислени лоши неща
11
13
 
34
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ами така е, Борисов води предизборната си кампания на строителните обекти, където беше и цяла година и докато разни кремълски парашутисти и следовниците им чакат националните ни празници за да си прочетат листчетата написани от стратегическите им съветници, с които да подкопават държавността в България и европейското и развитие, ББ е при хората на строителните площадки, там където се кове бъдещето на България ... !!!
10
2
 
12
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Професоре ти ли бе,колко коли останаха за днес.Че много взе да се повтаряш хахаа...десарско гоооведооо
9
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта използва президентската трибуна за кампанията си. Червени наглеци.
8
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта е в кампания от 3 години така че що за лицемерие.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, *** и Бойкикев са в предизборна кампания от четири години, но за тях нито дума. По въпросната комунистическа тарифа Съдът трябва да им поиска милиони за предизборна агитация.Добре, че лозьо-паньовският съд е чисто мутро-комунистически, иначе нищо чудно да я стигнем Европата.
6
5
 
28
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
.."БАЦЕ , РАЗДАВАЛ ПАРИ ОТ ДЖИПА СИ..".....ХА,ХА,ХАААААААА...НА ТЕБЕ , КОЛКО ТИ ДАДЕ ,БЕ..ПЕЗЕВЕНК...?!
5
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В скапаните държави закони няма.
4
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОРИСОВ МОЕ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА, ЗА НЕГО ЗАКОНИ НЕ ВАЖАТ. ПОСТРОИЛ Е КОМУНИЗМА В ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА
3
5
 
13
 
! Отговори
Народа гол преди 3 години
Бойко бойкооо,давай саката бойкооо.Ураааа
2
13
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Маски защо няма? Все пак Бойко е там трябва го пазят.
1
14
 
34
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Шубе ги е партизаните от Бесепето вече:):):)Бойко пак ше ги сгази с джипката:):):)