ГЕРБ води с 5% на БСП, ДПС и Слави в битка за третото място

Пет сигурни партии в следващото НС, 45% ще отидат до урните
230
ГЕРБ води с 5% на БСП, ДПС и Слави в битка за третото място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В разгара на предизборната кампания 5 формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две - с реални шансове, показва социологическо проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”. Социолозите описват електоралната картина като устойчива.

Още по темата

45% заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори. Трябва да се има предвид, че разпространението на  COVID-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията.

Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот,докато 17% все още се колебаят.
 
38% от тези, които ще гласуват, декларират, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност. 45% няма да се възползват. В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като “Изправи се! Мутри, вън!” и “Има такъв народ” близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.

В това проучване на анкетираните е предоставен списък на партиите и коалициите, максимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една формация.

Няма сериозна динамика в електоралните нагласи в сравнение с проучването на “Тренд” от миналия месец.

Коалицията ГЕРБ - СДС запазва лидерската си позиция с 28,8% от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано, като “Има такъв народ” (12,7%) и ДПС (12,1%) са на малка разлика помежду си. “Демократична България” е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5,9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас. “Изправи се! Мутри, вън!” и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4,1% и 4% от гласуващите. Останалите формации остават засега под 4-процентния праг представителство в Народното събрание, като Патриотична коалиция “Воля” и НФСБ” събира 2,5%, “Възраждане” - 1,1%, а АБВ се ползва с 1,1% подкрепа.

******

Проучване на Изследователския център “Тренд”, представително за пълнолетното население, проведено в периода 9-14 март 2021 г. Източник на финансиране: “24 часа”. Направени са 1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+. Максимално допустимата стохастична грешка е ± 3,1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
8
 
6
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен: "В цеха на фирмата,където работя,над половината са пенсионери"?И затова ще гласуват за Бойко и ГЕРБ?А запитваш ли се защо работят, след като са пенсионери? Няма ли млади хора за техните места? Но със заплатите, които им предлага фирмата те нямат бъдеще и търсят работа вън от България. Хайде да оставим "светлото бъдеще". Да искаме поне по-добро. Ако я караме така, когато Албания влезе в ЕС, ще останем и след нея.
122
3
 
7
 
! Отговори
за 135 преди 3 години
До АнонименНЕ Е ВАЖНО КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ А КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА.КАТО СПЕЧЕЛИ ГЕРБ-ДПС ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ ЩЕ ВОДЯТ АНТИЗАПАДНА ПОЛИТИКА? ЩЕ ПРАВЯТ КАКВОТО ТРЯБВА ИНАЧЕ ОТИВАТ ПРИ САДАМ.
121
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 134БУГАРИЯ както ни викат сърбите но незнайно защо цензурират в Днес :) е като всяка тъмно бълканска страна, току що излязла от дебрите на Балкана :)) Проблема е, че единствено хората мръднаха със сантиметър в поведението си, всичко друго си е по-старому, едни и същи простотии :)) Жипки летят, пари се раздават, баш бабаита е на почит, все балкански ценности :) Дайте шанс на други, дори да се провалят, стига с това авторитарно управление :))
120
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цеха на фирмата,където работя,над половината са пенсионери. Вземат пенсия + заплата, и знам че поне 80% от персонала ще гласува за ГЕРБ. Когато за провинция вземаш доход в диапазона 1500-2000 лв,никаква БСП, ДПС, ДБ,ИТН,***, калинки,малинки и прочее флора и фауна, няма как да те излъже с вицове за Баце!Българинът вярва на джоба си,светлото бъдеще е за балъците!
119
6
 
7
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До Анонимен 119: "нови избори през есента,при които Слави,"Мутри,Вън", ДБ и други инертни материали "изхвръкват" завинаги от политиката.Може би такова 'пречистване' ще е най-добре да се случи"?Не, това няма да бъде пречистване. Пречистване ще бъде да се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка. Няма да стане лесно (срастнаха се с държавата), ще има нестабилност но това е пътят. Иначе ще получим още от същото и ще продължим да изоставаме от предпоследните в ЕС.
118
6
 
7
 
! Отговори
истина преди 3 години
Нинова пак ще е отдолу.
117
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези 5 процента са държавни чиновници,на които им увеличиха заплатите,полицаи, пожарникари,следователи съдии,деловодителки и съд.секретарки,НАП НОИ- все хрантутници,които получават супер високи запрати и ги осигурява държавата.Викайте колкото си искате против ГЕРБ но петте процента са факт на всички избори.
116
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едноокият куц човек ще ви води.ГЕРБ-ДПС-СЛАВИ
115
10
 
8
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
чака ви управление на БСП-ДПС-Главитогава ще видите промяна...ай да ви е чистито!
114
5
 
4
 
! Отговори
ДБ преди 3 години
Христята Иванов не само, че е рожбичка на Сорос, но и е за бързото влизане на Македония в ЕС. Този човек не само е пионка на чужди интерес, но и е очевиден предател. Зад него стоят същите интереси, които ни унищожиха през последните 30 години. С такива личности България е загубена. И тази съдебна реформа, която ви обещава само ще я сънувате. Хората, които му дърпат конците нямат интерес тук нещата да се подобряват. Срамота е колко българи ще гласуват за тази личност.
113
3
 
10
 
! Отговори
a преди 3 години
Само най-простите хора ще гласуват за Славито. Тези които са с IQ под 45(ютията е с 22), а такива в България има много. Как можеш да гласуваш за човек или партия, които не са излезли да кажат какви са им целите и какво ще направят, ако вземат властта?!?!? Самият факт, че основните лица на партията са Атакисти и Либертарианци е показателен! Освен да краде, за нищо друго не иска да влезе в политиката Учиндолския ***! Не ме разбирайте погрешно, няма да гласувам и за ГЕРБ, БСП или ДПС....
112
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никого не харесвам, но тази жипка в стил жик-так в последните 11г. трябва да се прекъсне, ако ще ново дъно да е, писна на хората с глупостите си :)))
111
2
 
2
 
! Отговори
komitata преди 3 години
Предполага всички са запознати с прогнозите на Тренд
110
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ТРЕТО МЯСТО СА РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ.
109
3
 
2
 
! Отговори
До Помнещ преди 3 години
Слабо Помнещ си,друже.За твоя жалост, социолозите предизборно винаги са "свирили" против ГЕРБ,а винаги след вота се гънат и усукват, как да оправдаят резултатите, които никога не сбъдват дадените пари за провалените им прогнози.Накрая права излиза май само Алена..
108
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще гласувам за гюбека
107
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60% от познатите ми ще гласуват за Мангъров и АБВ, или Слави.
106
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПомнещМного млади българи не знаят че Томислав Дончев е отроче на СОРОС, а Бойко Борисов на престъпната мафия Държавна сигурност.
105
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 112 ДБ ФенСамо обясненията им как трябва да пуснем РС Македония в ЕС без да им поставяме условия са достатъчни да ме откажат от тях.Всяка държавна власт, която е толкова слаба, че да не защитава дори и малко интересите ни международната карта - няма място в парламента.Същото важи и за прецедента - можели да си толкова зле, че да викнеш службите и да им кажеш пред медиите, да засилят наблюдението на РСМ?
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има вариант, който е добър за опозицията и лош за България.ГЕРБ не успява да състави правителство,после другите ще опитат орташки кабинет,който ГЕРБ ще бойкотира, после протести,нестабилност и нови избори през есента,при които Слави,"Мутри,Вън", ДБ и други инертни материали "изхвръкват" завинаги от политиката. Може би такова "пречистване" ще е най-добре да се случи, а електората най-сетне да се научи!