45% готови да отидат до урните, ГЕРБ води на БСП с 8,5%

ДПС и партията на Слави Трифонов са с малка разлика
Обновена: 2 апр 2021 22:16 | 2 апр 2021 17:05, Камелия Цветанова
473
45% готови да отидат до урните, ГЕРБ води на БСП с 8,5%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ води на БСП с 8,5%, сочат резултатите от изследване на "Екзакта Рисърч Груп" проведено сред 1005 пълнолетни българи  и съфинансирано от агенцията.

ГЕРБ печели 28,5% от гласовете, срещу 20% за БСП. Има такъв народ и ДПС са с малка разлика като партията на Слави води с 0,6%.

Още по темата

За "Изправи се! Мутри вън" и ВМРО ще гласуват 4,3% от избирателите, сочи проучването.

Данните на "Екзакта" от началото на март до момента показват, че интензивното разпространение на коронавирус у нас е фактор, който може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Това води до допускането, че ще гласуват под 3 млн. избиратели, най-вероятно между 2 600 000 и 2 800 000 души, коментират от агенцията.

Очевидно на тези избори ще регистрираме някакво съотнасяне между страховите нагласи, породени от пандемията, протестните нагласи, поддържани от лятото на 2020 г. насам и нагласите в подкрепата за статуквото. Коронавирусът е фактор в изборната надпревара, който ще остави в пасивна позиция немалко хора с иначе разнообразни политически симпатии и активна гражданска позиция.

В настоящото изследване се отичита дял на твърдо решилите да гласуват, който е близък до 45%.
До деня на вота Екзакта очаква известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за ИТН и задържане на електоралните дялове на БСП и ДБ.

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии.

Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и ИМВ. Възможно е още една партия да атакува 4%-овата бариера в края на кампанията.

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

ПК „Воля-НФСБ” е новосформирана коалиция, макар и с добре познати лидери. В рамките на кампанията регистрираме покачване на подкрепата към тази формация. Ако подобна тенденция се запази до деня на вота, коалицията има шансове за добро представяне.

Изненада може да поднесат и Републиканци за България, които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот.

Възраждане, АБВ, КОД и Атака получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над 1%.
Коректно е мандати да се изчисляват след като има яснота по това колко партии влизат в 45-ия състав на българския парламент.

*******

„Екзакта Рисърч Груп” провежда своите национални проучвания на територията на България, поради което данните ни не включват вота извън страната.

Изследвани са 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 341.Ти *** ли си бре? Искаш да чуеш какво ще ти "обещае" Слави ли? Беше ли на митингите в София месеци под ред? Биха ли те полицаите на др Борисов,защото успорваш правото му да те клати още и още?-:((( А къде беше на предишните избори,та др Борисов да "спечели" лъжлив мандат с 20% ГЕРБЕРАСТИ? И пак ли няма да излезеш и гласуваш,използвайки ЗАКОННОТО СИ ПРАВО НА ГЛАС? Е аз ще изляза! И който и да спечели! Ще се примиря ако не моят "човек"!Но ще съм спокоен че съм дал гласът си! ГЛАСУВАЙ!
335
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избора е простичък:1. Европа, Нато, еврозона, просперитет 2. Комунисти, криптокомунисти, руски слуги, Евразия , нищета Гласувайте!!
334
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно купили са гледания за някъв смешен концерт , така са купили също имашинен вот ще се опитат да проникнат в машините и да налеят вот за Слафчотурбомутротрупакво ги гледате като нищо няма да каже
333
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СДС е тук! 343 За комсомолските секретари на СДС ли да гласуваме . За подобия като Йорданов , поредният претърпял катарзис , и станал слуга на Борисов Не , мерси
332
0
 
5
 
! Отговори
до 345 преди 3 години
Да.Това са ботове. Те са купили гледания за концерта. :D Всеки знае как се купуват в Ютюб. Сега падднаха на 19.500Плащат за време да пуснат ботовете.
331
5
 
11
 
! Отговори
а бе,червенушки преди 3 години
Бесни сте на Борисов че ви изработи от въздуха,ама това е положението!И не минуси,ами корен квадратен да слагате,все тая!:))))))
330
3
 
1
 
! Отговори
гражданин на София преди 3 години
До Анонимен 341Та той има 2000 абоната!
329
7
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 338 Ще ти кажа за кого.За Мадритският крадец Симеон! На който същият този др Борисов БЕШЕ ПАЗАЧ!-:((Който не само че не ни "оправи" за 800 дни.Но поне открадна каквото можа и СИ ТРЪГНА! А тази бивша мутра НЯМА НАЯЖДАНЕ БРАТЧЕ! И ще ламти за ВЛАСТ И ПАРИ И ЧЕКМЕДЖЕТА,докато не му покажеш пръта българино! Да вметна че съм гласувал и за ЦК на БКП за др Живков! КОето време дечо.Ти няма как да "помниш"!!!Нолбата ми е.ИЗЛЕЗ И МАСОВО ГЛАСУВАЙ БЪЛГАРИНО! ТВОЯТ ГЛАС Е СИЛА<КОЯТО НЕ ПОДОЗИРАШ ДАЖЕ!!!
328
4
 
12
 
! Отговори
СДС е тук! преди 3 години
СДС- мечтата за демокрация е жива във всички честни и почтени хора,пазещи идеалите от 90-та година, тогава ни излъгаха внедрените отДС/БКП/БСП хора, не се оставяйте и сега да ви излъжат!Гласувайте за дясно управление, за Евроатлантическа ориентация!Гласувайте за ГЕРБ - СДС!
327
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 341На кой му пука за чалгаря?
326
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ЖИВО Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд Концерт КЪДЕ СИ ВЯРНА, ТИ, ЛЮБОВ НАРОДНА20 000 зрители. Това не са само негови избиратели. Аз гледам, но чакам да видя какво ще каже за политиката и какво ще каже за Програмата на партия ИТН.Не казва и дума. Пеят старите си песни.
325
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще мачкаме тикви в неделя.
324
6
 
7
 
! Отговори
К19 преди 3 години
Глупости. Старото и отживялото трябва да си ходи.
323
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинИ преди 13 години за кой гласува?? :)
322
8
 
11
 
! Отговори
Гласувайте с ЗА! преди 3 години
Гласувайте ЗА, а не против.Гласувайте практично, в своя полза!Гласувайте, не за желанини, но неизпълними обещания иреволюционен плам, а за тези, които могат да ни преведатуспешно през изпитанията и реално да подобрят живота ни!Гласувайте за ГЕРБ - СДС!
321
6
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Гласувах последно преди повече от 13 години! Това означава,Че никога не съм гласувал за Групировката на бившето борче и мутра др Борисов! Който помня,от едни други времена.непонятни за днешните млади българи!Но утре,паля колата и се прибирам в родният си град.И в недля,ЩЕ ГЛАСУВАМ СЛЕД 13 ГОДИНИ>ВСИЧКО ТОВА ВЕЧЕ !! ГОДИНИ Е ВРЕМЕ ДА ПРИКЛЮЧИ!-:) Не може с години да гласувам само Администрацията на ГЕРБ,полиция и пожарна! Пазещи заплатите си! Време е да излезем и масово гласуваме! ИЗЛЕЗТЕ!
320
0
 
3
 
! Отговори
МАТА КОСМАТА преди 3 години
До до 304 Е тогава въпросът е друг щом е имала ТЕЛК преди това ,но ти не каза тези неща предварително .Пожелавам на твоята позната дълги години живот и пълно възстановяване до колкото е възможно.
319
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави щял да бори мутрите......... Ко?? Че той остана единствения който се движи с кортеж от няколко джипа, нагло и безцеремонно по пътищата..... Кортеж от татуирани и въоръжени гавази. Ако Васил Илиев възкръсне ще му завиди.....
318
3
 
14
 
! Отговори
БСП е пътник преди 3 години
Младите и умните не подсмърчат по руската носталгия! Те знаят, че Русия е една мафиотска страна, управлявана от олигарси, които съсипват овчия си народ! БСП имаха симпатизанти, когато не бяхме в Европейския съюз и плашеха простолюдието, че като влезем в Европа и тук ще настане апокалипсис! Сега, след като от Европа валят Еврофондове и далаверата е на макс, а от Русия не идва абсолютно нищо освен страх - вече БСП е някакво посмешище, гледащо към Европарата. Капиталисти, обслужващи олигархията, с измиращ електорат! Няма бъдеще за такава партия...
317
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПП "Движение на непартийните кандидати" е с номер 20 в бюлетината.