Експериментът с машинното гласуване: Жена успя за 17 секунди

По-бавните гласоподаватели са се справили за над минута.
Обновена: 6 юни 2021 16:57 | 6 юни 2021 16:52, Веселина Йорданова
135

Централната избирателна комисия проведе експериментално гласуване с машини в три района на София.

Симулацията цели да покаже колко души могат да гласуват с машини за един час и как се справят гласоподавателите.

Още по темата
В 22-о училище, едно от трите в столицата, в които имаше експеримент, рекордът за най-бързо гласуване се държи от жена - едва 17 секунди.

По-бавните гласоподаватели са се справили за над минута. Предстои и мащабна разяснителна кампания за задължителното гласуване с машини, предаде Bulgaria ON AIR.

В същото време Централната избирателна комисия и фирмата-доставчик на машини влязоха в спор за цената на допълнителните 1500 устройства, които трябва да се купят. От "Сиела Норма" твърдят, че предложените от ЦИК 6,5 млн. лева не са достатъчни, но от комисията посочиха, че няма да има предоговоряне за повече пари.

"За този бюджет ние вероятно бихме могли да изпълним всички услуги по софтуерна подготовка, логистика, инсталиране на машини, техническа поддръжка на място, складови дейности и т.н. или пък бихме могли да доставим някакво количество, близо до очакваното от 1500 машини, но не може и двете заедно. Друг е въпросът, че ако ние доставим машините, се пита как ще платят за другата по-важна работа - самото провеждане не изборите и дали няма да се удвои бюджетът, но по някакъв непрозрачен начин", заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

"Това е максимална цена, обявена по тази поръчка, преговори могат да се водят с потенциален изпълнител за нейната корекция надолу, нагоре - не", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера Ива Слафчува ревеше, че няма машини. Днес - нямало било нужда от машини. Направо няма нужда и от избори. Да питат президента какъв вот да пишат на Слави и да се приключва.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито, таварищи. Влизате с твърди крачки в каменната ера. Това от което Европа се отказа ние го прилапваме като топъл хляб. За да угодим на Радев да набута Славуца за параван.
53
1
 
9
 
! Отговори
Новатор преди 2 години
Най-бързо и сигурно ще се получи като всеки избирател каже за кого иска да гласува, а човек от комисията и наблюдаващите да извърши необходимите манипулации (без да се съобразява с заявеното от избирателя).
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разнаяне на чували с бюлетини.Да се сложи край.
51
2
 
3
 
! Отговори
Ну заяц преди 2 години
За 18 с. Гласувам ,обядвам и даже теквам
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пак изядох една баничка ЗА ЦЕЛИ 10 СЕКУНДИ!
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В неофициалното продължение на експерименталното гласуване 19годишен хакер само с 2 г. опит успя с 3 скрипта и 1 експлойт за 2 минути да преразпредели ВСИЧКИ гласувания и да прикрие следите си от манипулране на резултата . Машината за гласуване отчете ЧЕСТНО И ПРОЗРАЧНО гласовете на всички гласували .Кой за кого е гласувал , не може да се разбере , щото както всички знаете гласуването е АНОНИМНО ....
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предполагам ще успея за около десет секунди, награда ще има ли?
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и по бързо!!! Все пак това е гласуване а не разходка в парка очаквайте още рекорди и които не ги подобрява сто тояги на голо от слави и тошко
46
1
 
5
 
! Отговори
експеримент преди 2 години
аааууууу , тва е за рекордите на Гинес :)
45
2
 
2
 
! Отговори
До долния преди 2 години
Човек с 700-те избиратели в квартала.Ами няма драма с машините,драма е че не гласуват половината квартал!
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарят Тодор Живков ,той милееше за народа ..
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По новините на Бтв казаха, че най-бързо е гласувал мъж - за 18 сек.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсията по старост е 160 лв .Пенсията на 30 години работил е 300 лв.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В моята секция в София сме 798 избиратели. Половината няма да гласуват. Остават около 400. Няма да има никаква драма с гласуването. До 11 юли противниците на машините ще се упражняват в манипулации и спекулации.
40
2
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Много са 17 секунди! Нямам толкова време, зает съм пари да правя!!!
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупаците едни избори не могат да направят, а държава искат да управляват. Избраха африканския метод с машини, а машини няма. Няма обществена поръчка, а искат машини на половин цена от Сиела. Смях.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те отчитат само манипулацията или действието на избирател с машината. Но има още движения, които се извършват- подава ле лична карта, проверяват лицето дали е същото, дава се карта на гласоподавателя, той върви до машината, гласува, след това се връща и пуска хартиения отрязък в кутията, връща се до машината, взема картата и тогава отива да я върне,и да се подпише, че е гласувал, след което получава обратно личната си карта. Това е време, което не се случва на тъгъдък.Гласуването не е състезание
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се че машино гласуване .Да се избегне носене със чували ..
36
2
 
4
 
! Отговори
До манафеко преди 2 години
Някои хора си мислят,че щом може да пишат глупости по интернет ,са едва ли не програмисти ,а видиш ли с машинното гласуване другите ще се затруднят.Мисля,че целта на гласуването,не е колко бързо ще гласуваш,а да не ти фалшифицират гласуването